Dergimizin yayın hayatına başladığından beri meslek liselerinin önemini vurgulamıştık. Yer yer onları sayfalarımıza taşımıştık. İstanbul Sanayi Odasının(İSO) başlattığı “Mesleki Eğitim İşbirliği” projesiyle ve Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) kurulduğundan ber eğitime verdiği önem vurgulamak amacıyla dergimizde Meslek liselerine yer vermeye çalışacağız. Bu sayımızda Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yer verdik.
İsmail YILMAZ (Okul Müdürü): 1978 Kars doğumlu olup Gazi Üniversitesi Ticari Turizm Fakültesi mezunuyum. Muhasebe finansman öğretmeniyim. 2001 yılında İstanbul Kartal’da öğretmenliğe başladım. Öğretmen, müdür yardımcısı ve müdür olarak görev yaptım. Eylül 2019 yılında bu okulda müdür olarak görevimi devam ettirmekteyim.
Okulumuz 1976 yılında kurulmuş İstanbul’un en köklü okullarından biridir. Okulumuzda Bilişim, Tasarım,Makine, Metal ve Elektrik-Elektronik toknolojileri olmak üzere 5 alanda eğitim vermektedir. Yaklaşık 950 öğrencimiz var. Bölgemizde 11-12 tane meslek lisesi vardır. Geçmişi kurumsal kültürü ve mezunlarımızın Türk sanayisine ve ekonomisine verdiği katkı ile güçlü bir çerçeve oluşturuyoruz. Özellikle bölümler konusunda değerlendirdiğimizde potansiyeli yüksek sektör ve sanayiye değer katacak eğitim veriyoruz.
Mesleki eğitim konusunda sevindirici bir dönemde bulunuyoruz. Bu yıl İSO’nun Bakanlığımızın ve derneklerin çabaları meslek eğitiminin geleceğine yönelik umut besliyorum.Çünkü bugüne kadar yapılan hamlelerden farklı olarak yapılan bu protokol ile ayakları yer basan geleceğe yönelik bizleri umutlandırdı.
Geçtiğimiz yıl itibariyle MISAD ile ile çalışmalara başladık. Okulumuzun Metal Teknolojileri bölümünde önümüzdeki yıl içinde Isıl İşlem dalına öğrenciler almaya başlayacağız.
Süleyman AYDIN (Metal Teknolojileri Bölüm Şefi): 1978-1981 yıllarında bu okulda öğrenciydim. 1992 yılında bu okulda öğretmenliğe başladım.
Ölümümüz Metal işleme yönünde ihtiyaç duyulan ara veya ana eleman olarak öğrenci yetiştirmektedir. Bölümümüz Çelik konstrüksiyon, Kaynakçılık ve Metal doğrama olmak üzere 3 daldan oluşmaktadır. 140 öğrencimizle eğitimimizi sürdürüyoruz. İşletmelerimize öğrencilerimizi stajer olarak gönderiyoruz. Olumlu dönüşler bizleri sevindirip mesleğimize daha çok sarılmamızı sağlıyor.
Sektörden beklentilerimiz zaman zaman okulumuza gelerek kendilerini ve sektörlerini tanıtmaları ve stajerlik döneminde gençlerimize sahip çıkmaları. Böylece öğrencilerimizin mesleğe ve geleceğe yönelik kaygılarını azaltmaları.
Geçtiğimiz yıl MISAD ile başlayan görüşmelerimizle önümüzdeki yıl Isıl İşlem dalını oluşturmuş olacağız. Bu vesileyle İSO öncülüğünde MISAD’ın düzenlediği Isıl İşlem seminerine katıldık. Değişik şehirlerden gelen öğretmen arkadaşlarla tanıştık. İSO’nun gerçekleştirdiği Mesleki Eğitim protokolü ile geleceğe aha umutla bakıyoruz.
Hasan Uğurlar (Makine Teknolojileri Bölüm şefi): Haydarpaşa Endüstri meslek lisesinden sonra Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim fakültesinden mezun oldum. 22 yılılk öğretmenlik mesleğini devam ettiriyorum.
Bölümümüz öğrenci sayısından dolayı okulun en kalabalık mevcudu oluşturmaktadır. Torna, Freze CNC, Teknik Tasarım bölümlerinden oluşmaktadır. Ayrıca Simülasyon, teknik resim çizim laboratuvarımız bulunmaktadır. Geniş bir makine parkurumuz var. Ancak okulumuzun kuruluş tarihinden dolayı tezgahlarımızda o yıllardan kalma olduğu için teknolojik olarak yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca meslek eğitiminde her geçen yıl öğrenci sayısı azalmaktadır.
Bu yıl yapılan İSO ve bakanlık protokolü ile umutlarımız arttı.
Gençlerin mesleklere yönelmesi için ilkokul son sınıfında rehberler ile çocuklara meziyetlerine göre mesleğe yönelmeleri sağlanmalıdır. Böylece daha verimli eğitim yapacağımıza inanıyorum. Bu konuda aileler bilinçlendirilmelidir. Bu konuda ailelerin ve sanayicilerin daha duyarlı olmalarını diliyorum.
Ayrıca günümüz koşullarına göre meslek okullarındaki bölümlerin güncellenmesi gerektiğine inanıyorum.Sanayicilerden daha çok değer vermelerini fabrikalarında mesleki açıdan sevmeleri için onları yoğunlaştırmaları ve okulumuzu ziyaret ederek gençlerimize motive edecektir.
İlker İKİER (ÖĞRENCİ): Metal teknolojileri bölümü çelik konstrüksiyon dalında öğrenciyim. Bu bölümü seçmemim nedeni iş olanağının daha fazla olması ve gelecekte kendi işimi kurup daha güzel işler yapmaktır. Bundan dolayı stajerlik döneminde ustalarımın bana önem vermelerini ve iş öğretmelerini isityorum. Ayrıca okulumuzu ziyaret ederek bizleri yeni konularla bilgilendirmelerini istiyorum.
Havva GÜLTEKİN (ÖĞRENCİ): Kadın olarak bu mesleği isteyerek seçtim. Çocukluğumdan beri makinelere karşı ilgim vardı. Çevremin baskısına rağmen makineci olacağım. Burdan mezun olduktan sonra mesleğimi geliştirerek yeni makineler üretmek istiyorum.