Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Cüneyt Dinçel
Cüneyt Dinçel
cuneyt_dincel@hotmail.com
Dünya Çelik Üreticileri Kimler?

Dünya Çelik Birliği (WSA) Ekim 2021’de yayınladığı  güncelleme ile;

• 2021’de çelik talebinin 2020’ye göre %4,5 artarak 1.855,4 milyon tona yükseleceğini tahmin ediyor.

• 2022’de ise çelik talebinin 2021’e göre %2.2 artışla 1.896,4 milyon tona yükseleceğini öngörüyor.  

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Demir Çelik Sektörü Raporu 2020 ‘ye  göre dünyada demir çelik sektörü üreticisi ilk on ülke: 
• Çin, 
• Hindistan,
• Japonya, 
• Rusya, 
• A.B.D., 
• Güney Kore, 
• Türkiye, 
• Almanya, 
• Brezilya ve 
• İran 
olarak sıralanmakta.

 

Yine aynı raporda 2018 yılındaki üretim rakamlarına (milyon ton) göre ilk on firma;

• ArcelorMittal  - 96.42 
• China Baowu Group-  67.43
• Nippon Steel and Sumitomo Metal Corporation -  49.22
• HBIS Group  - 46.80 
• POSCO - 42.86
• Shagang Group - 40.66 
• Ansteel Group - 37.36
• JFE Steel Corporation - 29.15 
• Jianlong Group - 27.88 
• Shougang Group 27.34
olarak sıralandı.

 

Peki Dünyanın En Büyük Çelik Üreticilerinin Son Stratejileri Neler?
ÇİN

Dünyanın en büyük çelik tedarikçilerinden biri olan Çin, bir yandan yerli pazara yetişmeye çalışıyor. Bu amaçla Shangang Group, 2020 yılında Henan ‘daki çelik fabrikalarını satın alarak yatırım yapmıştı. Bu sayede 4,94 milyon ton demir ve 5,5 milyon ton çelik kapasitesi hedefledi.

 

Diğer yandan Çin yerli üretim talebini karşılamakta sıkıntı çekince, dünyada en büyük alıcılardan biri haline geldi. Bunun için dünyada G.Kore,Endonezya gibi bazı ülkelerle iş birliği gerçekleştiriyor.

 

Çin’in en büyük çelik üreticisi China Baowu Steel Group Ağustos 2020’de ikinci en büyük çelik üreticisi  Taigang Stainless Steel ‘in ana şirketi Taiyuan Iron&Steel Group ‘un %51 lik hissesini satın almıştı. Haziran 2021’de ise Endonezya’da paslanmaz çelik hammaddesi NPI üretmek üzere Brezilya madenci Vale ve Shandong Xinhai Tech.  ile anlaştı. 

 

Paslanmaz çelik üretiminde esas Nikel kullanılmakta. Ancak elektrikli otomobillere güç sağlamak için kullanılan lityum iyon piller için de Nikel kritik önem taşıyor.

 

Çin’in en büyük ikinci paslanmaz çelik üreticisi Bawou ‘nun yan kuruluşu olan Taigang Iron Steel, PT Vale Indonesia ve Xinhai  ile Morowali’deki Bahodopi nikel işleme tesisini ortak işletecek. 

 

Mysteel’in raporuna göre Çin’de yayılan elektrik kısıntıları enerji yoğun üretimli 20 eyaletteki ağır sanayiyi oldukça etkiliyor. Çin’de 80’den fazla çelik fabrikası içinde bir kısmı planlı bakıma girerken, diğer tesislerin ocaklarını kapattığı tahmin edilmekte. Özellikle Jiangsu eyaletindeki geniş çaplı üretim kayıpları dolayısı ile bazı çelik ürünlerinde arz açığı var.

 

Tahmin edebileceğimiz gibi bu çelik sektöründeki diğer oyuncular için avantaj olabileceği gibi, çelik fiyatlarında yükselişe de neden olabilecek.

 

HİNDİSTAN
Arcelor Mittal Lüksemburg merkezli çok uluslu bir şirket. 2006 yılında Hindistan merkezli Mittal Steel tarafından satın alınınca 2018 yılında dünyanın öncü çelik üreticilerinden biri haline geldi.

 

2019’lu yıllarda iflas eden Essar Steel India çelik fabrikasını satın alınca da Arcelor Mittal Hindistan’da en büyük çelik üreticilerinden biri olmuştu.

 

Arcelor Mittal, Türkiye’den galvanizli çelik üreticisi  Borçelik  ile birlikte otomotiv sektörü lider kuruluşlarından Tofaş için ArGe çalışması yaptı. 

 

2018’de başlayan ve iki yıl süren Arge çalışmaları sonucu Mart 2021 de bu çalışmalar nihai meyvesini verdi. 2019’da proje sonuçlarının Tofaş’tan onay alması ile birlikte deneme bobinleri üretildi. Deneme sonrası ürünler 2020 yılı için tercih edildi. Mart 2021 yılına gelindiğinde Borçelik sacı ile Fiat Egea için 3 bin ton arka kapı iskeleti üretildi. 

 

Avrupa Yatırım Bankası grubun 2021-2023 dönemindeki Avrupa araştırma ve geliştirme programını finanse etmeye yardımcı olmak için  ArcelorMittal’e 280 milyon Euro’luk kredi verdi. 

 

Bu fonlama ile ArcelorMittal’in;
• Yenilikçi döküm teknolojileri
• Döngüsel ekonomi ve CO2 azaltımı
• Chromium 6’nın yerini alacak alternatif kaplamalar
• Enerji azaltımı için yeni haddeleme teknolojileri
• Yüksek fırın dekarbonizasyonu
• Çelik uygulamaları için eklemeli imalat
• Otomotiv için yenilikçi yüksek mukavemetli çeliklerin geliştirilmesi
• Motorların enerji muhafazasını iyileştirmek için düşük kayıplı elektrik çeliğinin geliştirilmesi
• Küresel enerji geçiş uygulamaları için yüzeyler ve kaplamalar (güneş, yel değirmenleri vb.)

 

araştırma ve geliştirme faaliyetleri desteklenecek. Böylece firma çelik endüstrisinde daha yüksek katma değerli çelik ürünlere odaklanacak.

 

JAPONYA
Japonya’da en büyük entegre tesislerinden biri olan Nippon Steel ,STK elektrikli çelik levhalarla ilgili patent için dava açıyor. 

 

Japon çelik üreticilerinin 14 Ekim 2021 tarihli açıklamasına göre dava sebebi; Japon  otomobil üreticisi Toyota Motor ve Çin’in en iyi çelik üreticisi China Baowu Steel Group’un borsada işlem gören kolu Baoshan Iron & Steel’e (Baosteel)  in Nippon Steel’in ticari faaliyetlerini ihlal etmesi.

 

Nippon Steel 29 Ekim 2021’de Japonya’nın Kura bölgesindeki ham çelik üretimini sonlandırdı. Ayrıca 2025 yılı sonuna kadar personel sayısını 10 bin kişi azaltmayı planlıyor.

 

2021-2025 için  Brownfield  yatırım planlıyor. Yani  dış pazarlara girmek için, Çin ve ASEAN gibi  başka bir ülkede halihazırda üretim yapan/hizmet veren  veya aktif olmayan fakat mevcut bir  entegre çelik fabrikalarına e yatırım yaparak üretim ve operasyonlarını genişletmeyi hedefliyor.

 

GÜNEY KORE
POSCO 2020 yılında hidrojen yoluyla karbon emisyonu miktarını azaltacağını  duyurmuştu. 2025  yılına  kadar karbon yayan yüksek fırınlarını kademeli olarak hidrojen indirgeme çelik fırınlarına dönüştürecek. 2021 yılında Çin’li HBIS Group ile  G.Kore’li POSCO otomotiv sacı üretmek (sıcak daldırma galvanizli çelik )ve satmak için girişimde bulunduklarını resmi olarak yayınladılar. Bu amaçla Tangshan -Laoting ekonomik kalkınma bölgesine yatırım yapmayı planlıyorlar.

 

TÜRKİYE
2006 yılında Oyak bünyesine katılan Erdemir grubu Worldsteel raporlarına ve Demir Çelik Sektörü Raporu 2020 ‘ye göre  9.14 milyon ton üretim ile 45.sırada.  

 

Grup 2019 yılında Ar-ge Merkezi’ni açtı ve  “hammadde Ar-ge similasyon” ve “ürün geliştirme Ar-ge similasyon”  olmak üzere iki kapsamlı laboratuvarı bulunuyor. 

 

Ayrıca Ar-Ge Merkezi bünyesinde kurulan  metal şekillendirme laboratuvarı ile ;

• Otomotiv ana ve yan sanayisinde soğuk şekillendirme prosesinde kullanılan Erdemir çelik kalitelerinin şekillenebilirlik davranışlarının incelenmesi
• Bilgi birikiminin oluşturulması 
• Parça ve kalıp tasarım süreçlerinde simülasyon çalışmalarının yapılması
amaçlanıyor.

 

Burada gerçekleştirilen test ve analiz çalışmaları doğrultusunda, simülasyon çalışmalarında otomotiv sektörü tarafından yaygın olarak kullanılan Autoform yazılımıyla uyumlu 50 otomotiv kalitenin veri kartları hazırlandı. 

 

Hazırlanan malzeme veri kartları Autoform yazılımının Aralık 2016 içerisinde yayınlanan yeni R7 sürümünde diğer rakip üreticileri ile birlikte yer aldı. Erdemir, bu çalışma ile Autoform yazılımında kendi malzemelerine ait veri kartlarını yayınlanan ilk Türk şirketi oldu.

 

Mayıs 2021 Dünya Gazetesi haberine göre Eyüpoğlu Ailesi’ne ait  Epaş Grubu’na bağlı Türk şirket Aslanlı Metalürji’ Letonya’lı  KVV Liepajas Metalurgs Steelworks’ü  satın alarak  Letonya’nın ilk, Baltık Bölgesi’nin ise tek demir-çelik fabrikasını bünyesine kattı. Böylelikle şirket “Letonya’da üretimin bu pazarda kota sorununun da önüne geçeceğini, buradaki tesisten diğer Türk üreticilere de kütük tedarik edebileceklerini “ belirtti.

 

ALMANYA
Bilindiği gibi Tyssen ve Krupp isimli iki Alman çelik şirketinin kurulmasıyla oluşan Tysssenkrupp savunma sanayiden denizciliğe kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyordu.

 

2015’de otomotiv sektörünün Kuzey Amerika bilhassa Meksika’da önemli bir oranda büyümesi ile Kuzey Amerika’daki  500 milyon Euro’luk yatırımının yarısını Meksika’ya kaydırdı. Meksika’da kurulması planlanan fabrika ile otomobil için silindir kapağı üretmeyi hedeflemişti.

 

2017’de  bünyesindeki  Sofya, Filibe, Rusçuk ve Burgaz’daki üretim ve depolar ile halihazırdaki   faaliyetlerini Bulgaristan’da lojistik merkezi kurarak genişletmeyi planladı. Son dönemlerde yeniden yapılanmaya odaklanıldı.

 

Paslanmaz çelik ürünleri ve ilgili ürünlerin en önemli tedarikçisi Thyssenkrup için pandemiden sonra yeni stratejiler gündemde. 

 

Tysssenkrup Materials Turkey Gebze OSGB deki tesisini İtalyan Arvedi Group’ a devredecek.

 

Thyssenkrupp,  İtalyan Acciai Speciali Terni  (AST)  firmasındaki hisselerini devretmesiyle savunma sanayi  dışındaki en önemli birimi olan paslanmaz çelik ürünleri alanından çıkmış olacak.

 

AST’nin İtalya hariç dünyada Türkiye ve Almanya’da tesisleri  bulunmakta. Türkiye’deki tesisi 30 bin tondan fazla çeliği işleyerek özelikle Arçelik, Bosch  gibi beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine tedarik sağlamakta. 

 

BREZİLYA
Salgının yoğun olduğu dönemlerde Brezilya’lı çelik üreticileri yüksek fırınlardan 13’ünü kapattı. Daha sonra bunlardan dördü kademeli olarak ancak üretime geçebildi.

 

Brezilya’nın Ulusal Çelik Enstitüsü Aço Brasil verilerine göre Brezilya’nın ham çelik üretimi, haddelenmiş ürün üretimi ve satışa sunulan yarı mamül üretimi 2019’da düştü. İthalat ve ihracat rakamlarında  da kayıp yaşandı. 

 

Brezilya merkezli dünyanın büyük demir cevheri madencilerinden Vale Ağustos 2019’da Güney Brezilya Minas Garais’teki Ferrous Resources do Brasil ‘in Viga konsantrasyon tesisini durdurmuş Kasım 2019’da da tekrar devreye almıştı.

 

Haziran 2021’de ise Vale ve Shandong Xinhai Tech. Endonezya’da paslanmaz çelik hammaddesi NPI üretmek üzere anlaştı.

 

Brezilya savcıları 2015 yılında meydana gelen Fundao  atık barajının çöküş felaketi ve 2018 yılında açılan hukuk davasındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle Ekim 2021 2de Vale, Samorco ve BHP’den 2,5 milyar real talep eden dava açtı.

 

İRAN
Steelmint kaynaklarına göre 2019 yılında İran’ın Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ve Körfez ülkelerine çelik kütük ihraç ettiği bildirilmişti. IMIDRO (İran Maden ve Maden Endüstrileri Geliştirme ve Yenileme Kurumu) verilerine göre (21 Mart-22 Eylül) yani İran takvim ayına göre 2019’un ilk yarısında 3.4 milyon ton çelik ihracatı yapılmış.

 

Tahran, İRNA- Dünya Çelik Birliği, İran’ın 2021’in ilk çeyreğinde dünyanın en büyük 10. çelik üreticisi konumunda yer aldığını duyurdu.

Paylaş Tweet Paylaş
3826 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Paslanmaz Çelik Üretiminde Yeni Trendler Ne Olmalı?
Türkiye’de paslanmaz çelik üretimi için ön çalışmalar başlatıldı. “Milli Sanayi Hamlesi’nde Döküm Stratejileri” adlı yazımda da bu DEVAMI...
Titanyum ve Nikel Süperalaşım Dövme Teknolojileri
Titanyum ve Nikel süperalaşım dövme teknolojileri, metal endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu alaşımların benzersiz mekanik özellikleri, yüksek sıcaklık dayanımı DEVAMI...
Savaşın ve Çin’in Kıskacında Türk Döküm Sektörü
Karmaşıklıkta sadeliği bulun. Uyuşmazlıkta ahengi bulun. Fırsat, zorlukların arasında yatar.                             &nb DEVAMI...
Yeşil Ekonomi Dönüşümünde Döküm Sektörünün Yeşil Yolu
Yaprak yeşili, gök mavisi çocuklarımız renklerin varisi…                               DEVAMI...
Dökümhaneler İçin Yenilikçi Yaklaşımlar ve Global Trendler Ne Olmalı?
Yaşama gücünü yitirmeyen her eskiyi severiz ama bizi tüm gücüyle yaşatacak tek unsur; yeniliktir. - L. Fontane   Döküm endüstrisi, tarihi boyunca s& DEVAMI...
Yeni Malzemeler ve Gelişmiş Metalürji ile Geleceğin Dünyası
Durmadığın Sürece Ne Kadar Yavaş Gittiğin Önemli Değildir. Konfüçyüs   Bilim ve mühendislik alanında sürekli değişiklikler olmakta, yeni malzemeler ve geliş DEVAMI...
Karbon Ayak İzi, Yeşil Enerji ve Sıfır Atık ile İlgili Düzenlemeler
Küresel bazda bakacak olursak demir-çelik sektörü karbon emisyonlarının %11’inden ve sera gazı emisyonlarının %7’sinden tek başına sorumlu olmakta. Paris iklim anlaşm DEVAMI...
Sektör Buluştu
Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir; fakat üzerinde çalışmak zorunda olduğumuz her şey gelecektir.                     DEVAMI...
Paslanmaz Çelik ve Yüksek Alaşımlı Çeliklerin Sıvı Metal Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
“Okudum, Unuttum”,  “Gördüm, Hatırladım”, “Yaptım, Öğrendim”              Konfüçyüs DEVAMI...
Çelik Dökümde Sıvı Metal Temizliği Nasıl Yapılır?
Çelik parça dökümünde en önemli konu sıvı metal temizliğidir. Sıvı metal ne kadar temiz olursa döküm parça kalitesi o kadar iyi olur.   Ö DEVAMI...
Demir Çelik Sektöründe Yol Haritası Ne Olmalı?
“Rüzgarın yönünü tayin edemeyiz ama geminin yönünü değiştirebiliriz.”  Geleceğe Yön Veren Başarı Öyküleri   2022 yılının ilk DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
Maden Türkiye Fuarı’nın Büyük Buluşmasına Hazır Mısınız?
Konusunda Avrasya’nın en büyük fuarı olan Maden Türkiye Fuarı için geri sayım başladı. Maden sektöründe hizmet veren yerli ve yabancı firmalardan gelen yoğun talepler üzerine alan satışı tamamlanan f DEVAMI...
Avrasya’nın Tek Kalite Kontrol Fuarı Kalite’24 Fuarı Geliyor!
09-12 Ekim 2024 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan "13. Kontrol, Otomotiv, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Test Ekipmanları, Metroloji ve Endüstriyel Yazılım Fuarı" için hazır mısınız DEVAMI...
Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörlerinin Dijital Platformu DAMISE, İhracata Katkı Sağlıyor
Savunma havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik hayata geçirilen “DAMISE” hem dijital bir pazaryeri hem arama motoru hem de dijital ihracat süreçlerinin y&o DEVAMI...
Geleceğin Sanayi ve Mühendislik Projeleri MAKİNA HANGAR’dan Çıkacak
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ile Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş., sanayi ve mühendislik alanında öncü niteliğinde bir iş birliğine imza atarak MAKİNA HANGAR Mühendislik ve Teknoloji Merkezi&rsq DEVAMI...
Automechanika Istanbul 2024, Otomotiv Sektöründe Yaşanan Dönüşüme Odaklanacak
Otomotiv satış sonrası endüstrisinin Türkiye ve çevre ülkeleri kapsayan bölgedeki en büyük ticaret platformu Automechanika Istanbul, 23 - 26 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre DEVAMI...
Adöksan 4. Fabrikası Açıldı: Alüminyum Döküm Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor
Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Döküm Sektörü’nün öncü firmalarından biri olan Adöksan, 11.000 m2 kapalı alana sahip 4. fabrikasının açılış törenini gerçek DEVAMI...
İnternette Güvenli Dosya Paylaşımı İçin 7 İpucu
Hayatlarımız giderek daha fazla dijital dünyada yaşanıyor. Bu durum birçok faydayı beraberinde getirirken bizi aynı zamanda veri hırsızlığı tehdidine de maruz bırakıyor. Hassas, kişisel, tıbbi veya finansal bilgiler kötü DEVAMI...
Sosyal Medyayı Eğlenceli Kılan Paylaşımlar Aynı Zamanda Potansiyel Bir Risk Kaynağı
Her gün milyonlarca kişi sosyal medya platformlarını kullanıyor; alışveriş yapıyor, fotoğraf ve haber paylaşıyor, gönderi ve yorumları beğeniyor, özel mesajlar gönderiyor. Dijital güvenlik şirketi ESET, internet kulla DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Alüminyum Döküm Sektörünün Öncü Firması ADÖKSAN’a Bir Ödül Daha
Sanayide kadın girişimci olarak İhracatın Metalik Yıldızı 1.lik ödülü ADÖKSAN CEO ve Genel Müdürü AJDA ŞENER’ in oldu.   ADÖKSAN 2023 yılında gösterdiği üstün ihracat perform DEVAMI...
ASAŞ’a Yeşil Dönüşüm Alanında Önemli Ödül
ASAŞ, T.C. Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması’nda, “Otomotive Uygun Alaşımlarda Boyalı Hu DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM