Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Cüneyt Dinçel
Cüneyt Dinçel
cuneyt_dincel@hotmail.com
Dünya Çelik Üreticileri Kimler?

Dünya Çelik Birliği (WSA) Ekim 2021’de yayınladığı  güncelleme ile;

• 2021’de çelik talebinin 2020’ye göre %4,5 artarak 1.855,4 milyon tona yükseleceğini tahmin ediyor.

• 2022’de ise çelik talebinin 2021’e göre %2.2 artışla 1.896,4 milyon tona yükseleceğini öngörüyor.  

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Demir Çelik Sektörü Raporu 2020 ‘ye  göre dünyada demir çelik sektörü üreticisi ilk on ülke: 
• Çin, 
• Hindistan,
• Japonya, 
• Rusya, 
• A.B.D., 
• Güney Kore, 
• Türkiye, 
• Almanya, 
• Brezilya ve 
• İran 
olarak sıralanmakta.

 

Yine aynı raporda 2018 yılındaki üretim rakamlarına (milyon ton) göre ilk on firma;

• ArcelorMittal  - 96.42 
• China Baowu Group-  67.43
• Nippon Steel and Sumitomo Metal Corporation -  49.22
• HBIS Group  - 46.80 
• POSCO - 42.86
• Shagang Group - 40.66 
• Ansteel Group - 37.36
• JFE Steel Corporation - 29.15 
• Jianlong Group - 27.88 
• Shougang Group 27.34
olarak sıralandı.

 

Peki Dünyanın En Büyük Çelik Üreticilerinin Son Stratejileri Neler?
ÇİN

Dünyanın en büyük çelik tedarikçilerinden biri olan Çin, bir yandan yerli pazara yetişmeye çalışıyor. Bu amaçla Shangang Group, 2020 yılında Henan ‘daki çelik fabrikalarını satın alarak yatırım yapmıştı. Bu sayede 4,94 milyon ton demir ve 5,5 milyon ton çelik kapasitesi hedefledi.

 

Diğer yandan Çin yerli üretim talebini karşılamakta sıkıntı çekince, dünyada en büyük alıcılardan biri haline geldi. Bunun için dünyada G.Kore,Endonezya gibi bazı ülkelerle iş birliği gerçekleştiriyor.

 

Çin’in en büyük çelik üreticisi China Baowu Steel Group Ağustos 2020’de ikinci en büyük çelik üreticisi  Taigang Stainless Steel ‘in ana şirketi Taiyuan Iron&Steel Group ‘un %51 lik hissesini satın almıştı. Haziran 2021’de ise Endonezya’da paslanmaz çelik hammaddesi NPI üretmek üzere Brezilya madenci Vale ve Shandong Xinhai Tech.  ile anlaştı. 

 

Paslanmaz çelik üretiminde esas Nikel kullanılmakta. Ancak elektrikli otomobillere güç sağlamak için kullanılan lityum iyon piller için de Nikel kritik önem taşıyor.

 

Çin’in en büyük ikinci paslanmaz çelik üreticisi Bawou ‘nun yan kuruluşu olan Taigang Iron Steel, PT Vale Indonesia ve Xinhai  ile Morowali’deki Bahodopi nikel işleme tesisini ortak işletecek. 

 

Mysteel’in raporuna göre Çin’de yayılan elektrik kısıntıları enerji yoğun üretimli 20 eyaletteki ağır sanayiyi oldukça etkiliyor. Çin’de 80’den fazla çelik fabrikası içinde bir kısmı planlı bakıma girerken, diğer tesislerin ocaklarını kapattığı tahmin edilmekte. Özellikle Jiangsu eyaletindeki geniş çaplı üretim kayıpları dolayısı ile bazı çelik ürünlerinde arz açığı var.

 

Tahmin edebileceğimiz gibi bu çelik sektöründeki diğer oyuncular için avantaj olabileceği gibi, çelik fiyatlarında yükselişe de neden olabilecek.

 

HİNDİSTAN
Arcelor Mittal Lüksemburg merkezli çok uluslu bir şirket. 2006 yılında Hindistan merkezli Mittal Steel tarafından satın alınınca 2018 yılında dünyanın öncü çelik üreticilerinden biri haline geldi.

 

2019’lu yıllarda iflas eden Essar Steel India çelik fabrikasını satın alınca da Arcelor Mittal Hindistan’da en büyük çelik üreticilerinden biri olmuştu.

 

Arcelor Mittal, Türkiye’den galvanizli çelik üreticisi  Borçelik  ile birlikte otomotiv sektörü lider kuruluşlarından Tofaş için ArGe çalışması yaptı. 

 

2018’de başlayan ve iki yıl süren Arge çalışmaları sonucu Mart 2021 de bu çalışmalar nihai meyvesini verdi. 2019’da proje sonuçlarının Tofaş’tan onay alması ile birlikte deneme bobinleri üretildi. Deneme sonrası ürünler 2020 yılı için tercih edildi. Mart 2021 yılına gelindiğinde Borçelik sacı ile Fiat Egea için 3 bin ton arka kapı iskeleti üretildi. 

 

Avrupa Yatırım Bankası grubun 2021-2023 dönemindeki Avrupa araştırma ve geliştirme programını finanse etmeye yardımcı olmak için  ArcelorMittal’e 280 milyon Euro’luk kredi verdi. 

 

Bu fonlama ile ArcelorMittal’in;
• Yenilikçi döküm teknolojileri
• Döngüsel ekonomi ve CO2 azaltımı
• Chromium 6’nın yerini alacak alternatif kaplamalar
• Enerji azaltımı için yeni haddeleme teknolojileri
• Yüksek fırın dekarbonizasyonu
• Çelik uygulamaları için eklemeli imalat
• Otomotiv için yenilikçi yüksek mukavemetli çeliklerin geliştirilmesi
• Motorların enerji muhafazasını iyileştirmek için düşük kayıplı elektrik çeliğinin geliştirilmesi
• Küresel enerji geçiş uygulamaları için yüzeyler ve kaplamalar (güneş, yel değirmenleri vb.)

 

araştırma ve geliştirme faaliyetleri desteklenecek. Böylece firma çelik endüstrisinde daha yüksek katma değerli çelik ürünlere odaklanacak.

 

JAPONYA
Japonya’da en büyük entegre tesislerinden biri olan Nippon Steel ,STK elektrikli çelik levhalarla ilgili patent için dava açıyor. 

 

Japon çelik üreticilerinin 14 Ekim 2021 tarihli açıklamasına göre dava sebebi; Japon  otomobil üreticisi Toyota Motor ve Çin’in en iyi çelik üreticisi China Baowu Steel Group’un borsada işlem gören kolu Baoshan Iron & Steel’e (Baosteel)  in Nippon Steel’in ticari faaliyetlerini ihlal etmesi.

 

Nippon Steel 29 Ekim 2021’de Japonya’nın Kura bölgesindeki ham çelik üretimini sonlandırdı. Ayrıca 2025 yılı sonuna kadar personel sayısını 10 bin kişi azaltmayı planlıyor.

 

2021-2025 için  Brownfield  yatırım planlıyor. Yani  dış pazarlara girmek için, Çin ve ASEAN gibi  başka bir ülkede halihazırda üretim yapan/hizmet veren  veya aktif olmayan fakat mevcut bir  entegre çelik fabrikalarına e yatırım yaparak üretim ve operasyonlarını genişletmeyi hedefliyor.

 

GÜNEY KORE
POSCO 2020 yılında hidrojen yoluyla karbon emisyonu miktarını azaltacağını  duyurmuştu. 2025  yılına  kadar karbon yayan yüksek fırınlarını kademeli olarak hidrojen indirgeme çelik fırınlarına dönüştürecek. 2021 yılında Çin’li HBIS Group ile  G.Kore’li POSCO otomotiv sacı üretmek (sıcak daldırma galvanizli çelik )ve satmak için girişimde bulunduklarını resmi olarak yayınladılar. Bu amaçla Tangshan -Laoting ekonomik kalkınma bölgesine yatırım yapmayı planlıyorlar.

 

TÜRKİYE
2006 yılında Oyak bünyesine katılan Erdemir grubu Worldsteel raporlarına ve Demir Çelik Sektörü Raporu 2020 ‘ye göre  9.14 milyon ton üretim ile 45.sırada.  

 

Grup 2019 yılında Ar-ge Merkezi’ni açtı ve  “hammadde Ar-ge similasyon” ve “ürün geliştirme Ar-ge similasyon”  olmak üzere iki kapsamlı laboratuvarı bulunuyor. 

 

Ayrıca Ar-Ge Merkezi bünyesinde kurulan  metal şekillendirme laboratuvarı ile ;

• Otomotiv ana ve yan sanayisinde soğuk şekillendirme prosesinde kullanılan Erdemir çelik kalitelerinin şekillenebilirlik davranışlarının incelenmesi
• Bilgi birikiminin oluşturulması 
• Parça ve kalıp tasarım süreçlerinde simülasyon çalışmalarının yapılması
amaçlanıyor.

 

Burada gerçekleştirilen test ve analiz çalışmaları doğrultusunda, simülasyon çalışmalarında otomotiv sektörü tarafından yaygın olarak kullanılan Autoform yazılımıyla uyumlu 50 otomotiv kalitenin veri kartları hazırlandı. 

 

Hazırlanan malzeme veri kartları Autoform yazılımının Aralık 2016 içerisinde yayınlanan yeni R7 sürümünde diğer rakip üreticileri ile birlikte yer aldı. Erdemir, bu çalışma ile Autoform yazılımında kendi malzemelerine ait veri kartlarını yayınlanan ilk Türk şirketi oldu.

 

Mayıs 2021 Dünya Gazetesi haberine göre Eyüpoğlu Ailesi’ne ait  Epaş Grubu’na bağlı Türk şirket Aslanlı Metalürji’ Letonya’lı  KVV Liepajas Metalurgs Steelworks’ü  satın alarak  Letonya’nın ilk, Baltık Bölgesi’nin ise tek demir-çelik fabrikasını bünyesine kattı. Böylelikle şirket “Letonya’da üretimin bu pazarda kota sorununun da önüne geçeceğini, buradaki tesisten diğer Türk üreticilere de kütük tedarik edebileceklerini “ belirtti.

 

ALMANYA
Bilindiği gibi Tyssen ve Krupp isimli iki Alman çelik şirketinin kurulmasıyla oluşan Tysssenkrupp savunma sanayiden denizciliğe kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyordu.

 

2015’de otomotiv sektörünün Kuzey Amerika bilhassa Meksika’da önemli bir oranda büyümesi ile Kuzey Amerika’daki  500 milyon Euro’luk yatırımının yarısını Meksika’ya kaydırdı. Meksika’da kurulması planlanan fabrika ile otomobil için silindir kapağı üretmeyi hedeflemişti.

 

2017’de  bünyesindeki  Sofya, Filibe, Rusçuk ve Burgaz’daki üretim ve depolar ile halihazırdaki   faaliyetlerini Bulgaristan’da lojistik merkezi kurarak genişletmeyi planladı. Son dönemlerde yeniden yapılanmaya odaklanıldı.

 

Paslanmaz çelik ürünleri ve ilgili ürünlerin en önemli tedarikçisi Thyssenkrup için pandemiden sonra yeni stratejiler gündemde. 

 

Tysssenkrup Materials Turkey Gebze OSGB deki tesisini İtalyan Arvedi Group’ a devredecek.

 

Thyssenkrupp,  İtalyan Acciai Speciali Terni  (AST)  firmasındaki hisselerini devretmesiyle savunma sanayi  dışındaki en önemli birimi olan paslanmaz çelik ürünleri alanından çıkmış olacak.

 

AST’nin İtalya hariç dünyada Türkiye ve Almanya’da tesisleri  bulunmakta. Türkiye’deki tesisi 30 bin tondan fazla çeliği işleyerek özelikle Arçelik, Bosch  gibi beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine tedarik sağlamakta. 

 

BREZİLYA
Salgının yoğun olduğu dönemlerde Brezilya’lı çelik üreticileri yüksek fırınlardan 13’ünü kapattı. Daha sonra bunlardan dördü kademeli olarak ancak üretime geçebildi.

 

Brezilya’nın Ulusal Çelik Enstitüsü Aço Brasil verilerine göre Brezilya’nın ham çelik üretimi, haddelenmiş ürün üretimi ve satışa sunulan yarı mamül üretimi 2019’da düştü. İthalat ve ihracat rakamlarında  da kayıp yaşandı. 

 

Brezilya merkezli dünyanın büyük demir cevheri madencilerinden Vale Ağustos 2019’da Güney Brezilya Minas Garais’teki Ferrous Resources do Brasil ‘in Viga konsantrasyon tesisini durdurmuş Kasım 2019’da da tekrar devreye almıştı.

 

Haziran 2021’de ise Vale ve Shandong Xinhai Tech. Endonezya’da paslanmaz çelik hammaddesi NPI üretmek üzere anlaştı.

 

Brezilya savcıları 2015 yılında meydana gelen Fundao  atık barajının çöküş felaketi ve 2018 yılında açılan hukuk davasındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle Ekim 2021 2de Vale, Samorco ve BHP’den 2,5 milyar real talep eden dava açtı.

 

İRAN
Steelmint kaynaklarına göre 2019 yılında İran’ın Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ve Körfez ülkelerine çelik kütük ihraç ettiği bildirilmişti. IMIDRO (İran Maden ve Maden Endüstrileri Geliştirme ve Yenileme Kurumu) verilerine göre (21 Mart-22 Eylül) yani İran takvim ayına göre 2019’un ilk yarısında 3.4 milyon ton çelik ihracatı yapılmış.

 

Tahran, İRNA- Dünya Çelik Birliği, İran’ın 2021’in ilk çeyreğinde dünyanın en büyük 10. çelik üreticisi konumunda yer aldığını duyurdu.

Paylaş Tweet Paylaş
5019 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Döküm Sektöründe Global Rekabet ve Türkiye’nin Durumu
Döküm sektörü, modern endüstrinin temel yapı taşlarından biri olarak, otomotivden havacılığa, enerjiden inşaata kadar birçok sektöre ürün sağlamaktadır. DEVAMI...
Eklemeli İmalat, Metal Döküm Süreçlerini Dönüştürebilir Mi?
“Rüzgarın yönünü değiştiremediğinde, yelkenlerini rüzgara göre ayarla.”                     & DEVAMI...
Paslanmaz Çelik Üretiminde Yeni Trendler Ne Olmalı?
Türkiye’de paslanmaz çelik üretimi için ön çalışmalar başlatıldı. “Milli Sanayi Hamlesi’nde Döküm Stratejileri” adlı yazımda da bu DEVAMI...
Titanyum ve Nikel Süperalaşım Dövme Teknolojileri
Titanyum ve Nikel süperalaşım dövme teknolojileri, metal endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu alaşımların benzersiz mekanik özellikleri, yüksek sıcaklık dayanımı DEVAMI...
Savaşın ve Çin’in Kıskacında Türk Döküm Sektörü
Karmaşıklıkta sadeliği bulun. Uyuşmazlıkta ahengi bulun. Fırsat, zorlukların arasında yatar.                             &nb DEVAMI...
Yeşil Ekonomi Dönüşümünde Döküm Sektörünün Yeşil Yolu
Yaprak yeşili, gök mavisi çocuklarımız renklerin varisi…                               DEVAMI...
Dökümhaneler İçin Yenilikçi Yaklaşımlar ve Global Trendler Ne Olmalı?
Yaşama gücünü yitirmeyen her eskiyi severiz ama bizi tüm gücüyle yaşatacak tek unsur; yeniliktir. - L. Fontane   Döküm endüstrisi, tarihi boyunca s& DEVAMI...
Yeni Malzemeler ve Gelişmiş Metalürji ile Geleceğin Dünyası
Durmadığın Sürece Ne Kadar Yavaş Gittiğin Önemli Değildir. Konfüçyüs   Bilim ve mühendislik alanında sürekli değişiklikler olmakta, yeni malzemeler ve geliş DEVAMI...
Karbon Ayak İzi, Yeşil Enerji ve Sıfır Atık ile İlgili Düzenlemeler
Küresel bazda bakacak olursak demir-çelik sektörü karbon emisyonlarının %11’inden ve sera gazı emisyonlarının %7’sinden tek başına sorumlu olmakta. Paris iklim anlaşm DEVAMI...
Sektör Buluştu
Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir; fakat üzerinde çalışmak zorunda olduğumuz her şey gelecektir.                     DEVAMI...
Paslanmaz Çelik ve Yüksek Alaşımlı Çeliklerin Sıvı Metal Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
“Okudum, Unuttum”,  “Gördüm, Hatırladım”, “Yaptım, Öğrendim”              Konfüçyüs DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
MAGMA, Ankiros Fuarı’nda
MAGMA,  19-21 Eylül 2024 tarihlerinde düzenlenen, Ankiros Uluslararası Demir-Çelik ve Döküm Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas fuarında yer alan standında, yeni versiyon MAGMA 6, MAGMAeconomics DEVAMI...
İlk 9 Ayda da Türkiye İhracatında Lider Değişmedi!
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 9 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 597 adet olarak gerçekleşti. Ge DEVAMI...
İşletmelerin Güvenliği Sürekli Gözetimde
Siber güvenlik çözümlerinde dünya lideri olan ESET, ESET Güvenlik Açığı ve Yama Yönetimi (V&PM) modülünde bir güncelleme yayımladığını duyurdu. ESET V&PM artık Linux -masa&uum DEVAMI...
IMMC2024 - 22. Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi
METEM - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi tarafından 1975 yılından beri devam eden IMMC - Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi, bu yıl 22. kez İstanbul Fuar Merkezi’nde 19-21 Eylül 2024 tarihle DEVAMI...
Çolakoğlu Metalurji, Kocaeli Üniversitesi ile Eğitim ve Araştırma İş Birliği Protokolü İmzaladı
Türkiye’nin önde gelen çelik üreticisi Çolakoğlu Metalurji, Kocaeli Üniversitesi ile eğitim, araştırma ve yüksek lisans alanlarında önemli bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu protokol i DEVAMI...
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme
ÇELİK ÜRETİMİ  2024 yılının Ağustos ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %13,9 artışla 3,1 milyon tona yükseldi. Ocak-Ağustos döneminde ise üretim DEVAMI...
Metalürji Sektörünün Buluşma Noktası Ankiros, Yeni Alanında Yeni Rekorlarla Kapılarını Açıyor
Bu yıl 16. kez düzenlenecek olan ANKIROS Fuarı için hazırlıkların sonuna gelindi. 19-21 Eylül tarihleri arasında bu yıl Yeşilköy İFM’ de gerçekleşecek olan fuara, yurtiçi ve yurtdışından yoğun ilgi va DEVAMI...
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme
ÇELİK ÜRETİMİ  2024 yılının Temmuz ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %4 artışla 3,1 milyon tona yükseldi. Ocak-Temmuz döneminde ise üretim %14, DEVAMI...
Hexagon, El Tipi 3D Tarama Teknolojisi İle Endüstrilerde Devrim Yaratıyor
Dijital gerçeklik çözümleriyle metroloji alanında dünya lideri olan Hexagon, geniş yelpazedeki imalat denetim cihazlarını tamamlayan ve benzersiz esnek ölçüm yeteneğine sahip el tipi 3D tarama tek DEVAMI...
TOMRA, Alüminyum Geri Dönüşümünün Geleceği Hakkında Yeni Bir E-Kitap Yayınladı
Ayıklama çözümlerinin global lideri TOMRA Recycling, 8-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek ALUMINIUM Düsseldorf Fuarı öncesinde yeni bir e-Kitap yayınladı. Alüminyum geri dönüşümü DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM