Endüstriyel Cihazlar Sektörünün Önde Gelen Firmalarından An-Ka Analiz’in Genel Müdürü İbrahim Bağış İle Bir Söyleşi Gerçekleştirdik.
İbrahim Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
Çocukluğum İstanbul Fatih’te geçti. Vefa Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi mezunuyum. Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ’de yüksek lisans için bulundum. İndüksiyon, fırınlar, vakum altında metalürji gibi konularda yurtdışında tecrübe edindim. Evliyim ve üç çocuk sahibiyim.
Uzun yıllar Türk sanayisine kalite kontrol ve analiz cihazları hizmeti veren birisi olarak firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verebilir misiniz?
An-ka Analiz 1989’da kuruldu; fakat 1981’den itibaren sektörün içerisindeyiz. An-ka çok zor şartlar altında kuruldu, bir çocuk gibi büyüdü ve gelişti. Şimdi 27 yaşında aktif, çalışkan, enerjik bir delikanlı gibi yoluna devam ediyor. Ülkemizin gerçekleri ve yaşadığı süreci An-ka olarak yaşadık ve hala yaşıyoruz. Yenilikleri takip ediyoruz. Dijital devrimin yarattığı yeni iş modellerine uyum sağlıyoruz. Malzeme dünyası artık nanoteknoloji devrimi yaşıyor. Akıllı malzeme sayısı her geçen gün artıyor. Hatta periyodik tabloya yeni yeni elementler ilave ediliyor. Yolumuz uzun ve yeni arkadaşlarla daha da güçlenip enerji kazanıyoruz.
An-ka Analiz olarak hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?
Savunma sanayi, AR-GE projeleri, nano-teknoloji, solar enerji projeleri konusunda çalışıyoruz ve üniversitelere hizmet ediyoruz. Kongre, seminer, workshop gibi etkinliklere sponsor oluyoruz. Amacımız; high-tech konuları ülkemize getirmek ve bu teknolojileri kullanılabilir hale getirmektir.
Ürün çeşitleriniz nelerdir? Yeni projeleriniz var mı?
Endüstriyel fırınlar, HF indüksiyon ocakları, vakum-gas altında çalışan yüksek sıcaklık fırınları, malzemenin karakteristik özelliklerini tespit eden optik cihazlar, metal mikroskobu, görüntü analiz programları ve kamera sistemleri. Kaynak hatası tespit eden optik yazılım sistemleri stereo mikroskop, kamera ve Software.
Metalogrofik numune alma ve ölçüm cihazları, dijital mikroskoplar ve bilgisayarlı görüntü analiz sistemleri. Atmosfer kontrollü özel araştırma fırınları… Metalografik özel yazılımlarla, metalin kristal yapısındaki farklı kristal yapıların analizi ve software ile incelenmesi gibi konular alanımıza giriyor. Dijital devrime paralel gidiyoruz. Özel geliştirdiğimiz yazılımlar ile kaynak teknolojisinde yenilikler yaptık. Kaynak noktasındaki detayları bu yazılımlarla inceliyoruz.
Yıllık imalat ve satış kapasiteniz nedir? İç piyasadaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye genel temsilcisi olduğumuz firmalarla uzun yıllardır çalışıyoruz. Mümessillik ve distribütörlük anlaşmalarımız uzun yıllara dayanıyor.
Pfeiffer Vacuum, Linn High Term, SOIF Adixen firmalarının temsilciğini yapıyoruz. Satış grafiklerimiz her yıl artış gösteriyor. Daha da ileriye doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Stabil, aynı zamanda esnek, homojen, uyumlu ve büyüme odaklı çalışıyoruz.
"Türk döküm sektörü pek çok sorunla boğuşsa bile önü açık."
Satış faaliyetlerinizden ve avantajlarınızdan bahseder misiniz?
Mevcut müşteri portföyü yanında, düzenli müşteri ziyaretleri, kongre, fuar, seminer gibi satış aktiviteleri yapıyoruz. Müşteri odaklı çalışıyoruz. Satış sonrası hizmetlerimizde CRM avantajlarını kullanıyoruz. Müşterilerimiz; sadece ürün sattğımız sabit alıcılar gibi değil, sürdürülebilir, canlı, sonsuz ilişkiler alanı olarak görüyoruz.
Firmanızı ve ürünlerinizi sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
İthalatını yaptığımız makine ve cihazlar kendi alanlarında lider firmalar. Rekabette çok zorlanmıyoruz; fakat rekabetin kalite ve hizmeti artırdığını düşünüyoruz.
Firmanızın sahip olduğu standartlar nelerdir? Ürün teminindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
ISO 9001, CE, satış sonrası hizmetler gibi standart belgelerimiz var. Önceliğimiz müşteri memnuniyeti, bunun yanında alım, satım ve ürünün içinde bulunduğu tüm süreçlerde mükemmellik hedefliyoruz.
Ürettiğiniz veya satışa sunduğunuz ürünler genelde standart mı yoksa istenilen ölçüde üretim yapıyor musunuz?
İthalatını ve satışını yaptığımız ürünler çeşitlilik göstermektedir. Biz ihtiyaca yönelik çözümler sunuyoruz. Bunun yanında standart ürünlerimiz de mevcut. Müşteriyi kendi yerimize koyup, empati yapıyoruz. Güven ve sadakat bizim için çok önemli. Müşteri ilişkilerimizi bir evlilik gibi görüyoruz.
Türk imalat sektörünü bize değerlendirir misiniz?
Türk imalat sektörü, çok canlı dinamik ve yaratıcı. Değişen şartlara kolay uyum sağlıyor. Kobilere desteğin artması ve yeni projelere yönlendirilmesi gerekiyor.
Uluslar arası arenada sizce Türk Döküm Sektörü nerede olmalıdır?
Türk döküm sektörü pek çok sorunla boğuşsa bile önü açık. Yüksek teknolojik dökümde ilerlemeliyiz. Hassas döküm geliştirilmeli ve rekabet gücü artırılmalıdır. Metali sadece işleyen değil, onu geliştiren de biz olmalıyız. İleri teknoloji kullanarak döküm teknolojileri geliştirmeliyiz. Savunma sanayi ve kuyumculuk sektöründe önemli gelişmeler oldu. Çok hassas parçaların dökümünü yapabiliyoruz; fakat bu yeterli değil. Önümüzde sınırsız bir uygulama alanı var. Çalışmalı, Ar-Ge’ye yatırım yapmalı, bilimsel araştırma ve inovasyon içerikli çalışmaları desteklemeliyiz. Dünyada ilk hassas dökümün yapıldığı ülkemizde sonsuz olanaklar var, bunları değerlendirmeliyiz. Gelecek bizim diye düşünüyorum. Doğru planlama doğru yönlendirme ve doğru yönetimle zorlukları aşacağız.