Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Türkiye İçin Önemli Bir Konu ALPHA Metalürji

Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, şimdiler de Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasının İcra Kurulu Başkanı olarak,  firma hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleştirdik.

 

Sayın Önder Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
1958 doğumluyum. 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan hemen sonra, Pankurt Sanayi A.Ş.’de ısıl işlem ile tanıştım. Pankurt’taki 2 yıllık çalışma dönemimde yüksek lisans çalışmalarımı da tamamladım. Yüksek lisans bitirme tezimi, öneminin farkına vardığım Sıcak İş Takım Çeliklerinin ısıl işlemi konusunda hazırladım. Askerlik sonrası, Oyak Renault’da otomotiv kültürü ile tanıştım. 1986 yılında Pankurt’a geri dönüş yaptım ve ısıl işlem bölümünün tüm sorumluluğunu aldım. Tuz banyolarında ve indüksiyon ile ısıl işlem deneyimlerimi geliştirdim. Tuz banyosunun haricinde, atmosfer kontrollü fırınlar ve vakum fırınları gibi modern üretim ekipmanlarına yönelik çalışmalarımı İstanbul Isıl İşlem’in kuruluşu ile uygulamaya alma şansını 1991-1993 yılları arasında yakaladım.

 

1993 yılında Korkmaz Çelik’te göreve başlayarak ısıl işlem serüvenime takım çelikler ile ilgili çalışmalarımı ekledim. 1995 yılında Korkmaz Isıl İşlem’in kuruluşunu gerçekleştirdim. 1996 yılında ASSAB ile başlayan ortalık süreci takım çelikleri faaliyetleri yanına ısıl işlemi de bünyesine alarak devam etti. Böylece başlayan kurumsal şirket deneyimim voestalpine’den 2019 yılında emekli oluncaya kadar devam etti. Bu dönem, takım çeliklerinin ısıl işlemleri, ısıl işlem tesislerinin yaygınlaştırılması, takım çelikleri ve özel çeliklerin satış ve pazarlama faaliyetleri, yeni geliştirilen ürünlerin sanayimize tanıtılması, uygulama alanlarında yaşanan sorunlara çözüm üretme çalışmaları ile geçti. Uluslararası en büyük takım çeliği ve özel çelikler üreticisi bir grubun Türkiye faaliyetlerinin üst düzey ve yönetim kurulu düzeyinde görevlerini yerine getirirken geleneksel ve modern yönetim anlayışlarını deneyimleme olanağını elde ettim.

 

2021-2022 Yıllarında Akademi Metalurji’de Genel Müdür olarak görev aldım. 2022 Aralık ayı itibari ile de Alpha Metalurji’de İcra Kurulu Başkanı olarak göreve başladım.

 

Isıl İşlem Sanayiciler Derneği-MISAD’ın kuruluşunda çaba harcadım ve 2 dönem yönetim kurullarında görev aldım.

 

Uzun yıllar Türk sanayisine Isıl işlem sektöründe hizmet veren 3 firmanın bir araya gelerek Türk sanayisine değer katan Alpha metalürji firmasında İcra kurulu başkanı olarak bize firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bilgi verir misiniz?
Alpha Metalurji, İnsa Isıl İşlem, Alper Isıl İşlem ve Tam Çelik Isıl İşlem firmalarının, güçlerinin ve yeteneklerinin birleşmesiyle oluşan bir yapıdır. Üç firma da, Türkiye’de ısıl işlem sektöründe isim yapmış firmalardır. Alpha Metalurji, Türkiye’de ciddi bir değişimi yapmış oldu. 3 tane farklı kültürde olan, fakat pazarda etkin olan firmaları bir araya getirmeyi ve bunu bir kurumsal yapıya dönüştürmeyi başardı. Türkiye’nin tarihinde firmaların geçmişlerine baktığımızda bu aslında çok kolay görünen bir şey değil. Genelde Türkiye’de ortaklıklar çok uzun sürmez, kısa dönemde ortaklıklar dağılır, aile şirketleri belli bir boyuta gelip ikinci, belki üçüncü nesilde yok olurlar. Bunun tersine, Alpha Metalurji, bunu aşan bir firma olmayı başardı. 3 firma da ısıl işlem sektöründe geçmişi olan tecrübeli firmalardır. Dolayısıyla Alpha Metalurji hem Türkiye’de hem Avrupa’da en güçlü en bilenen ısıl işlem markası olma yolunda önemli bir adım atmış oldu.

Ülkemizde böyle bir oluşumda yer almak size nasıl bir duygu durumu oluşturuyor? Yani sektörlerinde başarılı ve rakipken birlikte bir güç oluşturmak ülkemiz koşullarında büyük bir cesaret işi. Bu inançlılığı neye bağlıyorsunuz?

Öncelikle Alpha Metalurji bünyesinde görev yapmaktan çok memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.  Uzun yıllar kurumsal büyük bir organizasyonda görev yaptıktan sonra yeni görev alacağım firmalar konusunda uzun uzun düşündüm. Göreve başlamadan yapmış olduğumuz görüşmelerde Alpha Metalurji’nin kurumsallaşma çalışmalarını çok ciddiye aldığını ve önemli adımlar attığını gördüm. Oluşturulan Yönetim Kurulu yapısından firma bünyesinde yapılan İK çalışmalarına özenli bir çalışma yürütülmüş. Ben de deneyimlerim ile katkı koymaya çalışacağım.

 

Evet, sektörde başarılı ve rakipken birlikte güç oluşturmak ülkemiz koşullarında büyük bir cesaret işi. Ama aynı zamanda geleceği öngörmek ve bugünden aksiyon almak işi. Çünkü günümüz yönetim ve üretim koşullarını doğru algılayıp, ona uygun gelişme kaydedilmediğinde zorunlu küçülme ve sonrasında da yok olma sürecini görmemiz gerekiyor. Alpha Metalurji, bu öngörü ile büyüme stratejisini çizmiş bulunuyor.

 

Alpha Metalürji olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Diğer yerleşkeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Alpha Metalurji, kendisine misyon olarak, klasik faaliyet gösterilen alanların dışında, otomotiv ve gelişmekte olan havacılık, savunma sanayi gibi sektörlerde de lider bir pozisyon almak için çalışmaktadır. Otomotiv, savunma, havacılık bizim temel aktivite yürüttüğümüz sektörlerdir.  Bunun yanında kalıpçılık ve makine imalatı sektörlerinde de büyüyerek ilerliyoruz.

 

Alpha Metalurji 4 farklı lokasyonda, Çayırova TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi, Esenyurt, Çerkezköy ve Konya’da faaliyet yürütmektedir. Toplamda 20.000 metrekarede, 200 üstünde çalışanımızla hizmet veriyoruz.

 

Hizmet çeşitleriniz nelerdir. Yeni projeniz var mı?
Isıl işlemin hemen hemen bütün alanlarında faaliyet gösteriyoruz. İndüksiyon ile sertleştirme hizmetlerimiz var. Gaz atmosfer tarafında sementasyon, karbonitrasyon, nitrasyon, nitrokarbürizasyon ve oksidasyon gibi işlemler yapıyoruz. Vakum sertleştirme, vakum ortamda homojenleştirme, gerilim giderme ve sıfıraltı işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Havacılık ve savunmaya yönelik özel proseslerimiz var. Akışkan yatak fırınlarımız, alüminyum ısıl işlem fırınlarımız ve yüksek sıcaklık özel proses fırınlarımız (Berilyum, titanyum, paslanmaz çelik gibi özel alaşımlara) ile çok geniş bir alanda ısıl işlem yapabilir durumdayız. Yeni projeler tabii ki her zaman var. Sanayideki gelişmeleri izleyerek hem kapasite hem de yeni proses ve üretim alanları ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz.

 

İç ve dış piyasadaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bildiğiniz gibi Pandemi sonrası yaşanan nakliye sorunları ve Ukrayna’da yaşanan savaş ortamı ve ortaya çıkan enerji krizi sonralarında dünya hem lojistik hem de enerji alanında farklı stratejiler geliştirme çabasına girişti. Diğer taraftan global olmak yerine lokal üretimler ile ilerleme stratejileri gündeme gelmeye başladı. Türkiye özellikle en büyük ihracat kapısı olan Avrupa için tedarik için tercih edilen bir alternatif haline geldi. Dünyada enflasyon sonrası üretimin yavaşlaması trendine karşılık Türkiye’nin üretiminde ciddi bir düşüş gözlenmedi. Bu avantajı iyi kullanmamız gerekli. Ancak yatırım ortamı olarak hem parasal zorluklarla hem de güven kaybı ile karşı karşıyayız. Öncelikli olarak sanayici için bu ortamın iyileştirilmesine, ihracat yaptığımız ülkeler için de güven ortamının oluşturulmasına ihtiyaç var. Ancak o zaman, hem içeride hem de dışarıdan Türkiye’ye olacak yatırımları yüreklendirmiş ve elde ettiğimiz avantajı daha iyi değerlendirme olanağına sahip oluruz.

 

Firmanızı sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Öncelikle çok farklı ısıl işlem segmentlerinde faaliyet gösteriyoruz. Bu çeşitlilik bizi rakiplerimize göre farklı kılıyor. Yine bizi farklı kılan en önemli özelliğimiz standart prosesler yanında özel proseslerde de uzmanlık kazanmış olmamız. Bunu çalıştığımız firmaların bize duyduğu güven ile de kanıtlamış durumdayız.

 

Alpha Metalurji, sanayinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak onlara verebileceği en iyi hizmeti vermek için çaba gösteriyor. Müşteri odaklıyız. Müşteriye hem kaliteli hem de hızlı hizmeti hedefliyoruz. Firmalarımızın bizden beklediği kalite seviyesini sürekli kılmak ve termin anlamında da onları memnun etmek birinci hedefimizdir.

Firmanızın sahip olduğu standartlar nelerdir?
Firmamız ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi), ISO 45001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi), IATF 16949 (Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi), AS 9100 (Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayi Kalite Yönetim Sistemi) standartlarına sahiptir. Ayrıca ISO 27001 (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi), ISO 51001 (Enerji Yönetim Sistemi), ISO 10012 (Müşteri memnuniyeti Yönetim Sistemi) ve NADCAP (Uzay ve Havacılık Alanında Isıl İşlem akreditasyonu) standartları ile ilgili çalışmalarını yürütmektedir. Bunun yanında Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarını da yürütmektedir.

 

Uluslararası arenada Türk Isıl işlem sektörünün yeri nerede? Sizce nerede olmalıdır?
Türkiye ısıl işlem sektörü son yıllarda ciddi bir yatırım sürecine girdi. Kapasite anlamında büyüdü. Teknolojik olarak da dünya standartlarında. Ancak bu yatırımların geri dönüşü ve bunu sağlayacak fiyatlandırma ile ilgili sıkıntılar bulunmaktadır. Çünkü yapılan yatırımlar paramızın değer kaybetmesi ile yapılabilir olmaktan çıkmış ve piyasada oluşan fiyatlar ile geri dönüş süreci çok uzamakta.

 

Diğer bir sorun da üstten alta doğru yetişmiş teknik kadro yetersizliğinde. Türkiye’nin son yıllarda nitelikten çok niceliğe önem veren eğitim politikaları sonunda bilgi seviyesi çok düşük mezunlar kitlesi ile karşı karşıyayız. Bu sonuca, pandeminin de, ders ve laboratuvar görmemiş mezunlar ilavesi gibi bir etkisi oldu. En alt düzeyde de, ağır iş kolu olmamız nedeni ile, az tercih edilme sorunu ile karşı karşıyayız. İşsizliğin yüksek olduğu bir ülkede halen daha eleman bulma güçlüğü çekiyor olmak oldukça ilginç.

 

Birazda MISAD hakkında düşüncelerinizi ve değerlendirmeniz nasıldır?
MISAD kuruluş olarak ısıl işlem sektörünün ortak sorunlarının tartışılabileceği ve sektörün gelişmesi için gerekli çalışmalar için yürütüleceği çok güzel bir platform olarak başlamıştır. Görevleri olarak, adil rekabet ortamına temel oluşturacak çalışma standartlarını hazırlamak, güncel standart, yönetmelik ve tüzüklerin güncelliğini takip etmek ve dernek üyelerini bilgilendirmek, insan ve yönetim kalitesini geliştirmek, Lise ve İki yıllık eğitimde kalifiye teknisyen ve personel yetiştirmek, benzer uluslararası kuruluşlarla işbirliği ortamı oluşturmak, ısıl işlem sektöründe faaliyet gösteren firmaları Türkiye genelinde entegre etmek, sektör için kapsamlı bir envanter çıkarmak ve bunları ilgili kuruluşlarla paylaşmak, ısıl işlem ile ilgili kalite, üretim, yönetim ve malzeme konularında üyelere yönelik eğitimler düzenlemek, üniversiteler ile endüstriyel işbirliğini sağlamak vardır. Üyelerini ticari ısıl işlemciler ile ısıl işlem sektörüne ekipman ve malzeme temin eden firmalar oluşturmaktadır.

 

Hem üyeleri arasında dayanışma ve sosyalleşme anlamında, hem de ısıl işlem sektörünü etkileyecek alanlarda önemli faaliyetler yürütmektedir. Daha etkin olabilmek adına üyelerinin bu organizasyonun çalışmalarına daha fazla destek vermesi gerektiği görüşündeyim. 

Paylaş Tweet Paylaş
22978 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Hexagon Türkiye Genel Müdürü Koray Alpaslan: “Hexagon Sektörün Öncülerinden Biri Olarak, Uçtan Uca Çözümler Sunma Yeteneğiyle Ön Plana Çıkıyor”
Bu sayımızda, sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini birleştiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir şirket olan Hexagon’un Türkiye Genel DEVAMI...
“Kalite Yoksa, Üretimin Bir Anlamı Yok” İlkesi ile Desan Isıl İşlem Yatırımlarına Devam Ediyor
Bu sayımızda kısa sürede Isıl işlem sektörüne giren ve yatırımlarıyla sektörde bende varım diyen Onur Elektrik iştiraklı Desan Isıl İşlem firmasının kıdemli mühendisi   DEVAMI...
Uçkan Test Firmasının Genel Müdürü Serkan Uçkan: “Savunma Sanayimiz, Hepimize İlham Vermekte, Farklı Endüstrilerdeki Sanayicilerimize Örnek Teşkil Etmekte”
Bu sayımızda malzeme testleri konusunda uzun yıllar çalışmalarıyla başarı kazanan Uçkan Test firmasının genel müdürü Serkan Uçkan beyle sektörün sorunla DEVAMI...
Toprak Onat ÖZGÜR: “43 Yıldır Metal Endüstrisine DWTT ve Charpy Testler İçin Numune Soğutma Banyoları Üretiyoruz”
1981 yılından beri -196°C ile 250°C arasında, Metal Endüstrisinde Ar&Ge ve kalite kontrol çalışmalarında, hassas sıcaklık kontrolü sağlayan ürünler sunan ve 40 DEVAMI...
Emine Dilek GÜNDÜZ: “Sektördeki Kadın Gücünü Büyütüyoruz”
Bu sayımızda Başkentimizin köklü firmalarından  Erkunt Döküm’ün Genel müdürü Emine Dilek Gündüz ile  Erkunt Döküm’&u DEVAMI...
Metal Geri Dönüşümünde Çözüm Ortağınız
Bu sayımızda TOMRA Recycling Sorting Bölge Satış Müdürü Oral Çimsöken ile TOMRA ve sektörle ilgili gelişmeleri konuştuk.   TOMRA Recycling Sorting hakkınd DEVAMI...
Metin Bulut: “En Büyük Avantajımız, Yerli Üretici Olmamız”
Bu sayımızda Sertlik ölçe ve test cihazları üretiminde, Türkiye’de sektöründe bir ilk ve bir ad, olan BMS Bulut Makine firmasının kurucusu Sn. Metin Bulut bey i DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “2023 Şirketimiz Özelinde Belirlediğimiz Hedeflerimize Ulaştığımız, Başarılı Bir Yıl Oldu”
Bu sayımız da Erkunt Döküm Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla 2023 yılı değerlendirmesini ve 2024 için de öngörülerini konuştuk.   DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Ozan Alkış: “Gelişimi ve Değişimi Beraber Planlayarak ve Yaşayarak Yol Alıyoruz”
Bu sayımızda voestalpine High Performance Metal Türkiye Genel Müdürü Ozan Alkış sorularımızı yanıtladı.   voestalpine High Performance Metal Türkiye hakkında kısaca b DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “Şirketimiz Sektörde Bir Okul Olma Misyonu Üstlendi”
Bu sayımız da döküm sektöründe 70 yılını dolduran firmalarımızdan Erkunt Döküm’ün Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla söyle DEVAMI...
EUROGUSS Yönetim Çevresi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Önde Gelen Işıklarının Özel Toplantısı
4 ve 5 Ekim tarihlerinde NürnbergMesse GmbH, EUROGUSS Yönetim Çevresini ilk kez ağırlayacak. Yeni format, basınçlı döküm tedarik zincirinin tamamındaki etkili lider DEVAMI...
Yeni Nesil Vickers ve Rockwell Sertlik Test Cihazları
Sertlik testleri, malzeme ve imal edilmiş parçaların hızlı bir şekilde kontrolünü sağlayan çok önemli mekanik deneylerden biridir. Teknolojide yaygın olarak kullanılan s DEVAMI...
Yıldırım Avcı: “Müşterilerimize Sadece İş Ortağı Değil, Çözüm Ortağı Oluyoruz”
Bu sayımızda Kuruluşunun 50. Yılını Kutlayan Meta-Mak Firmasının Genel Müdürü Yıldırım Avcı ile Türk sanayisinin değerlendirmesini yaptık.   Sayın Yıldırım Bey bize k DEVAMI...
30 Yıllık Üretici Yondemir Metal, Üretimine BEYOND Cıvata İsmiyle Devam Edecek
Kaliteli ürün, güçlü stok, hızlı teslimat, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetini her zaman öncelik bilerek hizmet verdiklerini vurgulayan BEYOND Cıvata Genel M&uu DEVAMI...
Gıfa, Metec, Thermprocess ve Newcast 2023
Küresel Portföy Direktörü Friedrich-Georg Kehrer ile Messe Düsseldorf’un ecoMetals Kampanyası üzerine röportaj gerçekleştirdik.   Bay Kehrer, G DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
Halil Kulluk: “Çelik Üretiminde Makine Zekâsıyla İnsan Zekâsının Birlikte Yaşaması Artık Kaçınılmaz”
Teknoloji transferine yönelik başarılı çalışmalarıyla ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlayan İnteknoTeknoloji Transfer San. ve Tic. A.Ş., temiz hurda üretim DEVAMI...
Birlikten Güç Doğar, Güçlerin Birleşim Dengesi Alpha Metalurji A.Ş.
Bu sayımızda ikinci kuşak Isıl işlemci Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz’la şirket evliliği ve Alpha Metalurji hakkında konuştuk.   Sektörde ve Türk sana DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM