Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı

Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl İşlem Sempozyumu ve sergisi hakkında konuştuk.

 

Koray Yavuz Bey sizi bu sayfalarda birkaç kez tanıtmıştık. Sizden yine de kendinizi tanıtmanızı rica ederiz?
1973 yılında Ankara’da doğdum, orta ve lise öğrenimini Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Bilgi Üniversitesi’nde MBA İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı yaptım, ısıl işlem sektöründe İstanbul ilinde faaliyet gösteren aile şirketi İnsa Isıl İşlem Sanayi A.Ş. de Genel Müdür olarak çalışmalarını sürdürmüş, 2016 yılından itibaren Alpha Konya’ nın Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığını ve 2021 Mayıs ayından itibaren 3 şirketin evliliği sonucu kurulan Alpha Metalurji şirketinin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Genel Müdürlüğünü yapmış olup kurumsal yönetime geçiş felsefesine uygun olarak Genel Müdürlük görevini Mart 2023 ‘te profesyonel yöneticilere devretmiş olup Alpha ailesinde görevine Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam etmekteyim.

 

Metalürji Mühendisleri Odası üyesiyim. 2013 yılında İSO 29.Komite Başkanlığı’na ve daha sonraki dönemlerde sırası ile iSO Meclis Üyeliğine, İSO Meclis Başkanlığı Divan Kâtip üyeliğine de seçilmiş olup bu görevlerime devam etmekteyim. Aynı zamanda 2014 yılından itibaren Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devam ettirmekteyim.

 

Koray Yavuz evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce ve Almanca bilmektedir.

 

Şu anda aktif görev aldığım faaliyetler;
 

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanlığı Divan Kâtip Üyesi
Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği MISAD Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul Sanayi Odası 45 Komite Meclis Üyesi
Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman MTAL Protokol Yönetim Kurulu üyesi
Dudullu OSB İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi
Marmara OSB Derneği Denetim Kurulu Üyesi

MISAD Yönetim kurulu Başkanı olarak uzun dönem başkanlık yapıyorsunuz. Bize MISAD dan bahseder misiniz? Başkanlığınız sırasında ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?
Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) 25.02.2008 tarihinde sektörün temsilcileri tarafından sizlerin büyük katkılarıyla 34-148/098 kütük numarasıyla kurulmuştur. Başlangıçta az üye sayısı nedeniyle temsil konusunda zorlansa da zaman ile sizin, sektör temsilcilerinin çalışmaları ile sektöründe kabul görmüş, üye sayısını arttırarak 70 üzerine çıkmış ve bu sayede hak ettiği yere ulaşmıştır.   

 

Dernek misyonu, ülke çapında bir araya gelecek ısıl işlem sanayicileri için; 
• Adil rekabet ortamına zemin oluşturulacak çalışma standartlarını hazırlamak.  
• Mevcut standartların mevzuat ve tüzüklerin güncelliğini takip edip dernek üyelerini bilgilendirmek. 
• İnsan ve yönetim kalitesini geliştirmek için eğitime destek olarak istihdamı iyileştirmek 
• Uluslararası benzer kuruluşlar ile işbirliği ortamı oluşturmak 
• Ülke çapındaki ısıl işlem sektörü ile ilgili firmaları derneğimize dahil etmek 
• Sektör için geniş bir envanter çıkarmak. Ve ilgili kuruluşlarla paylaşmak 
• Üyelerine Isıl işlemle ilgili; kalite, üretim, yönetim ve malzeme konularında eğitimler düzenlemek
• Üniversitelerle sanayi işbirliği sağlamak. 

 

Üye Profili
• Ticari ısıl işlem hizmeti veren firmalar 
• Kendi bünyesinde ısıl işlem yapan üreticiler 
• Isıl işlem sektörüne gerek hizmet, gerekse makine, fırın, yedek parça vb. sağlayan tedarikçiler 
Derneğimizin kuruluşundan bu yana ilk olarak sektör envanteri çıkarılarak ülke çapındaki kapasite ve kabiliyetler belirlendi, ısıl işlem standartları oluşturularak Meslek yeterlilik kurumunda 7. Dosya olarak kabul ettirildi. Misyonlarımızdan biri olan meslek liseleri konusunda Bayrampaşa İnönü Endüstri Meslek Lisesi pilot okul seçilerek Türkiye’de ilk ISIL İŞLEM dalı açıldı, daha sonra bu başarı Bursa’da ve İstanbul’ da Kartal Endüstri Meslek lisesinde ısıl işlem bölümü açıldığında taçlandırılmış oldu. Çalışmalarımız Ankara ‘da hem üniversite hem de Meslek Lisesi seviyesinde çok hızlandı, çok kısa zamanda Ankara’ da örnek bir eğitim organizasyonu çalışmalarımız devam ederken pandemi nedeniyle çalışmalar askıya alındı. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı ısıl işlem dalını kapattı ve bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 

 

Eğitime katkı olarak okullarda oluşturduğumuz laboratuvar ve Fırın sistemleri ile eğitim gören öğrencilerimizin atölye ortamı ile tanışmasını sağlayarak sanayiye bir adım atmalarını sağladık.

 

IFHTS ( uluslararası Yüzey işlemler ve Isıl İşlem Federasyonu)  üye olarak ülkemizin bayrağını Dünyadaki tüm ısıl işlemcilerin arasında dalgalandırdık. Alman Isıl İşlem Derneği ile karşılıklı Tesislerimizi ziyaret ettik.

 

Başkanlığınız sırasında aldığınız kararlar ve Çalışmalarla Isıl İşlem sektörünün durumu hakkında bilgi verir misiniz?
Eğitim alanındaki çalışmalarımızla sektörümüze değerli ara elamanlar yetiştirmiş olduk. Düzenli bir şekilde sektörümüzle ilgili sorunları tartışmak üzere uzman kişiler eşliğinde toplantılar ve geziler düzenledik ve devam ediyoruz. İstanbul Sanayi Odamızın katkıları ve bize 2017 yılında oluşturduğu Sektör Strateji kitabı ile yüklediği misyonla dernek olarak, METEM ile birlikte Boğaziçi uluslararası sempozyum ve sergisini gerçekleştirdik. Bu etkinliğimizi; İstanbul Sanayi Odası’nda yapmamıza izin vererek, destekleyen ISO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan şahsında tüm İSO Yönetim Kurulu’na şükran ve teşekkürlerimizi sunarız.

 

Pandemi den dolayı ertelenen ama verilen mücadeleyle başarılı geçen BHTS’2024 Boğaziçi Isıl İşlem Sempozyumu hakkında bilgi verir misiniz?
IFHTSE (Uluslararası Isıl İşlem ve Yüzey Mühendisliği Federasyonu) üyesiyiz. Bu federasyon üye ülkelerde dönemsel kongre ve konferanslar oluşturuyorlar. Bizde başvurumuzla 2020 yılının Haziran ayında bu konferans ve sergiyi METEM ile Türkiye’de gerçekleştirecektik. Pandemiden dolayı 2021 yılı Eylül ayında gerçekleştirmeyi planladık fakat pandemiden dolayı 11- 13 Mayıs 2022 yılında METEM ile birlikte ISO nunda destekleriyle gerçekleştirdik. 3 gün boyunca, sergi alanında, arzu eden tüm yerel, yabancı ve uluslararası şirketlerin ürün ve servislerini tanıtabilme şansı oldu. MISAD-Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği, kurulduğu 2008 yılından bu yana Sanayi-Üniversite iş birliğini sağlayıp Ar&Ge çalışmalarını güçlendirerek, ısıl işlem sanayicisi ve ısıl işlem hizmeti alan firmalara hizmet vermektedir. 

 

Sempozyum’da  Ana sponsorumuz Ipsen olmak üzere Platin Sponsorlarımız Alpha Metalürji, Bodycote Istaş, Döksan Isıl İşlem, Iva Schmetz, Nitrex, Tav Vacuum Furnaces, Gümüş Sponsorlarımız; Akm Metalurji, Bilginoğlu Endüstri, Hef Groupe, Inductotherm Türkiye, Katsimtaş İzolasyon, Önerler Isıl İşlem, PVA TePla, Er & Mir Tekstil ve Makina, Sistem Makina, Solo Switzerland, TeknoVak, Toyo Tanso, Wuxi Junteng Fanghu, Yamer Endüstriyel Ürünler ve Destekleyen Isıl İşlem Sponsoru Termosan olmak üzere 23 Sponsor ve Sergi alanında 16 stant katılımcısı ile yerel ve yabancı firmalar ile bir araya geldik. Açılışta 200’den fazla katılımcının olduğu sempozyumda 50’den fazla firmadan ziyaretçi ile gerçekleşti. Dünya’dan birçok ülkeden katılımcının olduğu etkinlikte 8 oturumda 30 sözlü sunum yapıldı. Çok başarılı geçen bu etkinliğimizi 25-26 Nisan 2024 tarihinde İstanbul, Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştireceğiz. 

 

2. Boğaziçi Isıl İşlem Sempozyumu hakkında bilgi verir misiniz?
Isıl işlem sanayi, ısıl işlem hizmeti verdiği ve ısıl işlem gerçekleştirdiği sektörler itibariyle ekonomide stratejik bir öneme sahip bulunmaktadır. Diğer sektörlerin rekabet gücü doğrudan gelişmiş bir ısıl işlem sanayinin varlığına bağlı olmaktadır. Teknoloji yoğunluklu sektörlerin gelişimi ısıl işlem sanayinin gelişimi ile gerçekleşmektedir. Gelişmiş bir ısıl işlem sanayi ülkeler için çok önemli olan ve sanayileşmeyi yansıtan makine, otomotiv ana sanayi, otomotiv yan sanayi, savunma, havacılık-uzay, ana metal sanayi, metal eşya sanayi gibi sanayilerin gelişimi için gerekli olmaktadır. Bu sanayilerin katma değerini kat kat artırmaktadır. Isıl işlemden geçmeyen hiçbir metal parça bu sektörlerin üretiminde ve ürünlerinde kullanılamamaktadır. Isıl işlem sanayi diğer sektörlerin ürünlerde aranan uluslararası standartlara ulaşılmasında tek işlev olmaktadır. Gelişmiş bir ısıl işlem sanayi aynı zamanda önemli bir döviz kazandırıcı sanayidir.

Bu etkinlikte tüm dünyadan tedarikçiler, üreticiler ve nihai kullanıcılar ile ısıl işlem endüstrisinin ihtiyaçlarını; verimlilik, kalite, işçilik, maliyet, çevre, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi bağlamında kendilerinin karşılaştığı gerçek ve dinamik günlük zorlukları tartışma fırsatını ikinci kez sunmayı planlamaktayız. 
 

Sempozyum kapsamında; mikroyapı dönüşümleri, mekanik, fiziksel ve tribolojik özellikler, gelişmiş ısıl işlem üretim süreçleri, vakum ısıl işlem, kriyojenik işlem ve temperleme işlemi, beynitleme, indüksiyon ve düşük enerji manyetik ısıtma, takım ve kalıpların ısıl işlem ve yüzey mühendisliği, ısıl işlem ekipmanları, nanoteknoloji uygulamaları, matematiksel modelleme ve süreç simülasyonu başlıklarına yer verilecektir. Bu bağlamda yurtiçi ve yurtdışından 5 davetli konuşmacımız ile ısıl işlem üzerine ekonomi, teknoloji, bilimsel konular hakkında son gelişmeler paylaşacaktır. 
 

Sempozyumun bizim için bir diğer önemli yanı da ülkemin göz bebeği olan İstanbul’da yapılmasıdır. Yurtdışı gelecek katılımcılarımıza tarihi, doğal güzellikleri ve binlerce yıllık kültürü ile İstanbul’u tanıtma fırsatı yakalayacağız. Bu bağlamda; yerel, yabancı ve uluslararası üreticileri, tedarikçileri, pazarlama şirketlerini, nihai kullanıcıları, üniversiteleri ve araştırmacıları daha iyi bir endüstri adına katılımcı olmaya davet ediyoruz.

 

Sempozyumda Isıl İşlemin Geleceği ve Sürdürülebilirlik başlıklı önemli bir açılış paneli olacak. Mutlaka sektörün dinlemesi gereken bu panelde çok önemli isimler yer alıyor. Bora Özkan (Ipsen), Fatih Tamay (YÜD), Tamer Taşkın (Petrofer) katılımıyla ısıl işlemin dünü, bugünü, geleceği ve sürdürülebilirlik konularında bilgi paylaşımı ve keyifli bir panel gerçekleşecek.

 

Şu ana kadar 27 sponsorun ve 21 stant katılımcısının yer alacağı sempozyumda yine sektöre yön verecek konular ve çalışmalarla 8 oturum planlandı.  

 

Sektöre büyük katkısının olacağı verimli ve başarılı bir etkinlik olacağından inancımız tam. İlgili tüm katılımcılarla birlikte başarılı 2 gün geçirmeyi arzu ediyoruz.  

Hizmet ettiğiniz Türk imalat sektörünü değerlendirir misiniz?
Endüstrimiz her geçen gün yapılan yatırımlarla büyümektedir. Avrupa’nın yan sanayisi gibi görünsek de yeni sanayi atılımıyla yerli markalar oluşturma adına yapılan projelerle ciddi çalışmalar var. Kısa zamanda meyvelerini vermeye başlayacak. Dünya bunalımı nedeniyle üretimde ki azalmalar iki yıl içinde tekrar düzeleceğine inanıyorum.
 

Uluslar arası  arenada Türk Isıl İşlem sektörünün yeri nerede sizce nerede olmalıdır?
Derneğimizin kuruluşundan bu yana geçen süreçte çok özveriyle çalışıldı. Bu arada emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Yapılan bu çalışmalarla MISAD birçok ülkede ve ülkemizdeki kuruluşlarda tanınmış oldu. Türk Isıl İşlem sektörünün bir kimliğinin oluştuğuna inanıyorum.
 

Bize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Derneğimizin kuruluşundan bu yana bizlerin bir araya gelmesinde vesilen olan Kenan Anıl arkadaşıma ve bunca zamandır karşılıksız verdiği emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Paylaş Tweet Paylaş
13896 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Hexagon Türkiye Genel Müdürü Koray Alpaslan: “Hexagon Sektörün Öncülerinden Biri Olarak, Uçtan Uca Çözümler Sunma Yeteneğiyle Ön Plana Çıkıyor”
Bu sayımızda, sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini birleştiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir şirket olan Hexagon’un Türkiye Genel DEVAMI...
“Kalite Yoksa, Üretimin Bir Anlamı Yok” İlkesi ile Desan Isıl İşlem Yatırımlarına Devam Ediyor
Bu sayımızda kısa sürede Isıl işlem sektörüne giren ve yatırımlarıyla sektörde bende varım diyen Onur Elektrik iştiraklı Desan Isıl İşlem firmasının kıdemli mühendisi   DEVAMI...
Uçkan Test Firmasının Genel Müdürü Serkan Uçkan: “Savunma Sanayimiz, Hepimize İlham Vermekte, Farklı Endüstrilerdeki Sanayicilerimize Örnek Teşkil Etmekte”
Bu sayımızda malzeme testleri konusunda uzun yıllar çalışmalarıyla başarı kazanan Uçkan Test firmasının genel müdürü Serkan Uçkan beyle sektörün sorunla DEVAMI...
Toprak Onat ÖZGÜR: “43 Yıldır Metal Endüstrisine DWTT ve Charpy Testler İçin Numune Soğutma Banyoları Üretiyoruz”
1981 yılından beri -196°C ile 250°C arasında, Metal Endüstrisinde Ar&Ge ve kalite kontrol çalışmalarında, hassas sıcaklık kontrolü sağlayan ürünler sunan ve 40 DEVAMI...
Emine Dilek GÜNDÜZ: “Sektördeki Kadın Gücünü Büyütüyoruz”
Bu sayımızda Başkentimizin köklü firmalarından  Erkunt Döküm’ün Genel müdürü Emine Dilek Gündüz ile  Erkunt Döküm’&u DEVAMI...
Metal Geri Dönüşümünde Çözüm Ortağınız
Bu sayımızda TOMRA Recycling Sorting Bölge Satış Müdürü Oral Çimsöken ile TOMRA ve sektörle ilgili gelişmeleri konuştuk.   TOMRA Recycling Sorting hakkınd DEVAMI...
Metin Bulut: “En Büyük Avantajımız, Yerli Üretici Olmamız”
Bu sayımızda Sertlik ölçe ve test cihazları üretiminde, Türkiye’de sektöründe bir ilk ve bir ad, olan BMS Bulut Makine firmasının kurucusu Sn. Metin Bulut bey i DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “2023 Şirketimiz Özelinde Belirlediğimiz Hedeflerimize Ulaştığımız, Başarılı Bir Yıl Oldu”
Bu sayımız da Erkunt Döküm Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla 2023 yılı değerlendirmesini ve 2024 için de öngörülerini konuştuk.   DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Ozan Alkış: “Gelişimi ve Değişimi Beraber Planlayarak ve Yaşayarak Yol Alıyoruz”
Bu sayımızda voestalpine High Performance Metal Türkiye Genel Müdürü Ozan Alkış sorularımızı yanıtladı.   voestalpine High Performance Metal Türkiye hakkında kısaca b DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “Şirketimiz Sektörde Bir Okul Olma Misyonu Üstlendi”
Bu sayımız da döküm sektöründe 70 yılını dolduran firmalarımızdan Erkunt Döküm’ün Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla söyle DEVAMI...
EUROGUSS Yönetim Çevresi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Önde Gelen Işıklarının Özel Toplantısı
4 ve 5 Ekim tarihlerinde NürnbergMesse GmbH, EUROGUSS Yönetim Çevresini ilk kez ağırlayacak. Yeni format, basınçlı döküm tedarik zincirinin tamamındaki etkili lider DEVAMI...
Yeni Nesil Vickers ve Rockwell Sertlik Test Cihazları
Sertlik testleri, malzeme ve imal edilmiş parçaların hızlı bir şekilde kontrolünü sağlayan çok önemli mekanik deneylerden biridir. Teknolojide yaygın olarak kullanılan s DEVAMI...
Yıldırım Avcı: “Müşterilerimize Sadece İş Ortağı Değil, Çözüm Ortağı Oluyoruz”
Bu sayımızda Kuruluşunun 50. Yılını Kutlayan Meta-Mak Firmasının Genel Müdürü Yıldırım Avcı ile Türk sanayisinin değerlendirmesini yaptık.   Sayın Yıldırım Bey bize k DEVAMI...
30 Yıllık Üretici Yondemir Metal, Üretimine BEYOND Cıvata İsmiyle Devam Edecek
Kaliteli ürün, güçlü stok, hızlı teslimat, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetini her zaman öncelik bilerek hizmet verdiklerini vurgulayan BEYOND Cıvata Genel M&uu DEVAMI...
Gıfa, Metec, Thermprocess ve Newcast 2023
Küresel Portföy Direktörü Friedrich-Georg Kehrer ile Messe Düsseldorf’un ecoMetals Kampanyası üzerine röportaj gerçekleştirdik.   Bay Kehrer, G DEVAMI...
Türkiye İçin Önemli Bir Konu ALPHA Metalürji
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, şimdiler de Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasının İcr DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
Halil Kulluk: “Çelik Üretiminde Makine Zekâsıyla İnsan Zekâsının Birlikte Yaşaması Artık Kaçınılmaz”
Teknoloji transferine yönelik başarılı çalışmalarıyla ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlayan İnteknoTeknoloji Transfer San. ve Tic. A.Ş., temiz hurda üretim DEVAMI...
Birlikten Güç Doğar, Güçlerin Birleşim Dengesi Alpha Metalurji A.Ş.
Bu sayımızda ikinci kuşak Isıl işlemci Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz’la şirket evliliği ve Alpha Metalurji hakkında konuştuk.   Sektörde ve Türk sana DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM