Gök-Tem Genel Müdürü Aziz Göknil ile, Türk Sanayisine kazandırdıkları ürünler, Türk Isıl İşlem Sektörü ve şirket faaliyetleri hakkında konuştuk.
Kenan Anıl: Sayın Aziz Bey sizi 1989 yılından beri tanıyorum. O zamandan beri Isıl işlem sektörüne hizmet vermektesiniz. Bize kendinizi anlatır mısınız?
1980 İTÜ Metalürji Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Kısa dönem askerlik hizmetim sonrasında sırası ile M.T.E - Istaş ve Alman Degussa firmalarında üst düzey yönetici olarak görev yaptım.
2001 yılında kendi şirketimiz olan GÖK-TEM Kimya ve Metalürji Tic. Ltd. Şirketini kurdum. İki yıl sonra Degussa bünyesinden satılan Durferrit GmbH firmasının Türkiye temsilciliğini aldım. 2014 yılı sonuna kadar süren bu birliktelik döneminde Isıl İşlem tuzlarının satışı ve teknik danışmanlık hizmetinde bulundum.
2015 yılı itibari ile Orion Isı Teknolojileri firması ile iş birliğine giderek bu firmanın ürettiği yerli nitrasyon ve oksidasyon tuzlarının satış ve teknik danışmanlık hizmetlerini yürütmeye başladım. Ocak ayından bu yana Orion firması ile yaptığımız teknik çalışmalar neticesinde ürünlerimizi kusursuz hale getirdik. Bu sektördeki 35 yıllık tecrübe ve birikimimi üretilen yerli nitrasyon ve oksidasyon tuzlarına verdim diyebilirim. Yani bazı kişilerin söylediği gibi Isıl İşlem piyasasından kopmuş değilim.
Uzun yıllar Türk Isıl İşlem sektörüne hizmet veren birisi olarak. Isıl İşlem sektörünün gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim ilk mühendislik yıllarımızda ısıl işlemcilik çok zordu. Bir ısıl işlem tuz banyosu ve kullanılan bir iki cins çelikle her türlü parça imal ediliyordu. Çelik uygunluğu ,mukavemet ,tokluk, temperleme gibi kavramlar müşteriler arasında çok bilinmezdi. Isıl işlemci – müşteri – çelik satış grupları arasındaki üçgen bu günkü gibi değildi.
Türk Isıl İşlem sektörünün yatırımları ve ülke ekonomisine kazandıracakları nelerdir?
Isıl işlem sektöründeki gelişme üretim adetlerinin artmasına paralel olarak çok büyük gelişmeler gösterdi. Kuru sistem yatırımları buna örnektir.
Türk Isıl İşlem sektörünün İhtiyacı olan malzemeyi artık ülkemizde üretme ihtiyacını neden duydunuz? Ürün çeşitleri nelerdir?
Türkiye artık çok gelişti. Bu güne kadar hiçbir firma cesaret edip Türkiye’de nitrasyon ve oksidasyon tuzları üretmedi veya bu teknolojiyi almadı. Ama Orion Isı Teknolojileri firması genç fakat konularında uzman mühendisleri milli duygularla yüzde yüz yerli sermaye ve teknoloji ile bunu başardı.GÖK-TEM olarak bizim de amacımız sektöre kalıcı bir varlık kazandırmaktır.
Ürün Çeşitlerimiz
NT1 : Nitrasyon ana tuzu
NT-REG : Nitrasyon rejeneratörü
NT-OKSİ : Nitrasyon sonrası oksidasyon tuzu
Burada NT kodu Türkçe ‘Nitrasyon Tuzu’ kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün yelpazemizi kısa sürede sıcak banyo tuzu ve brüne tuzu ile geliştireceğimizi belirtmek isterim.
Bu üretim sayesinde ülkeye katma değeri ne olacak?
Nitrasyon ve oksidasyon tuzlarının Türkiye’de üretilmesi ile ülkemizin kazanacağı döviz miktarı yaklaşık 1.000.000 Euro’dur. Fakat bazı ortamlar kendilerine çıkar sağlamak içim yerli tuzları kötülemek hatta daha da ileri giderek olmamış damgası vurmaktadırlar.Teknik konular mühendislik birikimi gerektirmektedir ve çözüme hiçbir zaman söylem, kötüleme, dedikodu ve yalancılıkla ulaşılmayacağı bilinmektedir.Ben Aziz Göknil olarak 35 yıllık Isıl İşlem tecrübem ile bu tuzların arkasındayım ve sonuna kadar da olacağım.Hiç kimse meydanı boş bulmasın.
Ürettiğiniz ürünler yalnızca Isıl işlem sektöründe mi kullanılacak?
Bu ürünler sadece Isıl İşlem Sektöründe kullanılacaktır. Biz bu yönteme ‘Azot Kapısı’ adını verdik. Azot kapısı bir çok azot kafesinden oluşmaktadır. İki azot kafesi arasındaki en yakın mesafe aralarına çizilen bir doğru olarak bilinse de, bizim yöntemimizde iki azot kafesini birbiri üzerine getirerek difüzyonu sağlanmaktadır. Bu sayede aktif nitrasyon tabaka derinlikleri artacaktır.
Yıllık imalat ve Satış kapasiteniz nedir? İç piyasadaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yıllık imalat kapasitemiz toplam yaklaşık 150 Ton kadardır. Ürün tanıtımı ve deneysel çalışmalar zaman almaktadır. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki , söz konusu satışlarda aylar geçtikçe yükselen bir trendimiz mevcuttur.
Satış faaliyetlerinizden ve avantajlarınızdan bahseder misiniz?
Kimyasal, Metalürjik ve Metalografik tüm deneyler yapılmıştır. Tüm tuzlarımız gerek hammadde kullanımı, gerekse mamul açısından kalite olarak Avrupa ürünleri ile aynı kalitede olup en büyük avantajımız ticari politikamızdır.
Türk Isıl İşlem sektörünün sahip olduğu standartlar nelerdir? Ar-ge çalışmalarından bahseder misiniz?
Ürettiğimiz bu tuzlarda tüm müşterilerimize anında satış öncesi ve sonrası hizmet vermekteyiz.Tüm müşterilerimize ulaşmak ve milli duygularla hizmet vermek bizim olmazsa olmaz felsefemizdir.
Tüm tuzlar üretilirken AR-GE çalışmaları uzun zamanımızı aldı.Hammade girişinden mamul oluşumuna kadar en uygun formu verebilmek için çalıştık. Bu konuda en büyük yardımcımız konusunda uzman mühendis arkadaşlarım ve Isıl İşlem Sektöründe edindiğim 35 yıllık bilgi ve tecrübem oldu.
Ürettiğiniz ürünler genelde standart mı yoksa istenilen ölçülerde mi yapıyorsunuz?
Genelde ürünlerimizin hepsi standart ürünlerdir. Ama değerli müşterilerimizin isteklerine bağlı olarak değişiklikler yapmamız da mümkündür.
Ürettiğiniz ürünleri yalnızca Türk pazarına mı sunuyorsunuz? Yoksa ihracatınız var mı?
Üretime geçmeden tabii ki ihracat düşüncemiz de vardı .Ancak ihracatımızın bu kadar çabuk sürede gerçekleşeceğini biz bile tahmin edememiştik. Şu zamana kadar 4 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştirdik.