Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
MISAD Yönetimi’nin Şu Ana Kadar Yaptıkları ve Gelecek Planları

 

Dergimizin bu sayısında İnsa Isıl İşlem Genel Müdürü ve MISAD Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz ile Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği olarak sektöre katkılarını ve Isıl İşlem sektörünün geleceğini konuştuk.
 
Sayın Koray Bey, İnsa firması olarak uzun yıllar Türk sanayisine hizmet veren bir aile şirketi olarak öncelikle bize kendinizi ve firmanızı anlatır mısınız?
 
İnsa ısıl işlem firması endüksiyon ve kontinü fırında ıslah işlemleri yapan bir firmadır. Babam Faik YAVUZ 1979 tarihinde İstanbul Kartal’da firmamızı kurmuş ve kısa bir süre sonra daha büyük ve donanımlı olan İmes sanayi sitesine taşınmıştır. 1995 yılında babamızın vefatı ile zaten bir fiil çalıştığımız firmanın tamamen yönetimini abim ile birlikte ele aldık ve 2003 yılında 2.500 m2 kapalı alana sahip bulunan yeni fabrika binamıza geçtik. Yeni fabrika binamıza taşındıktan sonra daha çok kalite kontrol ve otomasyon yatırımlarına ağırlık verdik. 
 
Koray Bey, bildiğimiz kadarıyla siz sektöre paralel olarak dernek, oda gibi organizasyonlarla çok iç içe çalışmaktasınız, katılmış olduğunuz organizasyonlar hakkında da bilgi verebilir misiniz lütfen?
 
Evet, açıkçası bizi bugünlerimize getiren ülkemize ve de sanayimize faydalı olmak için sivil toplum örgütlerine bizim neslin daha çok katılarak vatan borcunu yerine getirmesi gerektiğini düşünmekteyim. 
 
Bu bağlamda geçmiş dönemde Atıcılık ve Avcılık Federasyonunda denetim kurulu üyeliği yaptım. 4 senelik görev süresi bittikten sonra ise aktif olarak İstanbul Sanayi Odası 29.Komite Başkanlığını, İstanbul OSB Geliştirme ihtisas Kurulu üyeliğini ve de kısa adı MISAD olan Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneğinin 4.Dönem başkanlığını yapıyorum, bunların yanı sıra aynı zamanda da Metalurji Mühendisleri Odası üyesiyim.  
 
 
 
Uzun yıllar  Türk Isıl İşlem sektörüne hizmet veren birisi olarak. Isıl İşlem sektörünün gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?
 
1763 yılında buharlı makine icadıyla başlayan dünyadaki sanayileşmeye Osmanlı temkinli yaklaşmıştır. Matbaanın ülkemize geç gelişi, sanayileşmeye duyarsızlığımız maalesef yakın zamana kadar devam etmiştir. Batının 250 yılda geldiği ve her aşamasında toplumsal değişimlerin yaşandığı ‘’sanayi devrimi’’ ne yazık ki ülkemize çok geç kalarak yola çıkmıştır. Sanayi devrimi ülkemizde 1980 sonrasında etkin olarak yaşanmaktadır. Genellikle yurtdışından ithal makinelerle yapılan üretim gelişmekte, fakat işgücü niteliği aynı hızda gelişememektedir.
 
1980 yılarından itibaren Türk sanayisinde ki gelişmeler sürecinde Isıl işlem konusun olmazsa olmazların içinde olan bir sektör oldu.  Değişik yöntemlerle imalatı yapılan parçaların ısıl işlemi doğru olmaz ise, ne bir otomobilin ilerlemesi, ne bir uçağın uçması, ne de bir makinenin çalışması mümkün değildir.
 
Dolayısı ile ülke sanayimizin olmazsa olmazı ISIL İŞLEM dir ve herhangi bir kriz anında, savaş anında en kritik sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle gündem ile paralel olarak her an gelişme sağlayan sektörümüz, şu anda Savunma Sanayii, Uçak Sanayii, Otomotiv Sanayii ve Makine imalat Sanayii konularında yüksek bir ivme ile teknolojisini geliştirmektedir. Bu nedenle derneğimiz kanalı ile sesimizi duyurmak istemekteyiz. Sektörümüzün önemi anlaşılmalı ve devletimiz tarafından koşulsuz koruma altına alınıp, desteklenmeli sahip çıkılmalıdır. 
 
 
 
 
Türk Isıl İşlem sektörünün yatırımları ve ülke ekonomisine kazandıracakları nelerdir?
1940 yıllarında ilk Karaköy’de başlandığı söylenen sektör, 1950 yıllarından itibaren fason iş yapan küçük işletmelerde banyolara daldırma yöntemi ile ısıl işlem yapan firmaların katılımı ile sayısı bir elin parmakları kadar olamamıştır. Daha sonra 1980 yıllarından itibaren hem işletme sayıları artmış hem de yeni teknolojilere yatırımlar başlamıştır. Ayrıca Isıl işlem sektörü İstanbul dışında sanayi olarak gelişme sağlayan tüm yerleşkelerde bulunmaktadır. Isıl işlem prosesi çok önem arz eden bir konudur. Gerekli olan bilgi donanımınız ve ekipmanınız yoksa yaptığınız işinde bir anlamı yoktur.
 
Üretilen her parçanın mukavemetinden siz sorumlusunuzdur. Malzemenin yapısına göre işlem yapmanız gerekiyor ve buna göre çalışmayı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yanlış yapılan işlem parçanın kullanıldığı araçta sorun yaratacaktır.  Bundan dolayı Isıl işlem sektörü yaptığı yatırımlar ve işlerle ülke ekonomisine her zaman bir katma değer yaratmıştır. Fakat derneğimiz kurulana kadar Isıl işlem sektörünün can alıcı bir proses olduğu, ihtiyaç sahibi firmalar tarafından anlaşılamamıştır.
 
Türk Isıl İşlem sektörünün İhtiyacı olan sivil toplum örgütü MISAD ne zaman nasıl kuruldu. Gelişim sürecini anlatır mısınız?
 
2007 yılında sektörün ileri gelen kişilerinin talebi ile Türk sanayisinin gelişiminde yayıncılık ve mühendislik bilgisiyle hizmet veren Prestij Yayıncılığın kurucusu ve metalürji sektörünün İlk dergisi Metal Dünyası dergisinin sahibi Kenan Anıl’a ısıl işlem sektörünü bir araya getirme görevi verilmiş. 2 dönem yani 4 yıl başkanlık görevi sırasında Isıl İşlem sektörünün tanınırlığını gerçekleştirirken sektörün standartları oluşturulmuş ve Meslek Yeterlilik Kurumu tarafından sektör olarak 7.sırada kabul edilmiştir. Hazırlanan sektör kitabıyla Milli Eğitim bakanlığınca kabul edilerek Meslek liselerinde okutula bilirliği sağlanmış ve Meslek lisesinde dal oluşturulmuştur.
 
Böylece Bayrampaşa İnönü  Endüstri Meslek lisesi MISAD tarafından pilot okul seçilerek işadamlarının bağışlarıyla bir tesis oluşturulmuştur. Şimdi bu bölümden mezun olan 70 in üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca uluslararası IFHTSE birliğine de MISAD üyeliği gerçekleştirilmiştir. Kısa sürede bürokratik bütün işler gerçekleştirilmiş ve böylece Isıl işlem sektörünün sanayide ki yerinin anlamı oluşturulmuştur. 3. dönem  Alman Isıl İşlem sanayicileri derneği ile dostlukları oluşturmuş ve karşılıklı olarak ziyaretler gerçekleştirilmiştir. 
 
Sizin yönetim sıranızda neler yaptınız ve neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
4. dönem olarak bizde yapılan bu çalışmaların üzerine biraz daha neler koyabilirizi düşünerek yola çıktık. Öncelikle üye sayısını artırmak adına çalışmalar yaptık. 37 üye ile başlayan derneğimiz biz yönetime geçtiğimizde 28 üye kalmıştı. Yaptığımız çalışmayla şimdi üye sayımızı 53’e çıkardık. 
 
Gelenek haline gelen Almanya ziyareti ve uzun yıllardan beri yapılan ısıl işlem fuar ve kongresine katıldık. Yakın zamanda gerçekleştireceğimiz Amerika gezimiz olacak. Sektör temsilcilerini bir araya getirip birbirlerini tanıma ve tartışma ortamı yaratacak toplantı ve iftar yemekleri düzenledik.
 
Sektörümüzün yaşadığı iş tanımı ve tehlike sınıfı konusunda ki sorunları çözmek adına bir komisyon oluşturarak bakanlıklarda görüşmeler başlattık. Üniversitelerde meslek tanımını yapmak ve öğrencilerimize sektörümüzü tanıtmak için bir dizi ziyaretler ve paneller oluşturduk. Özellikle üye firmalarımızın faydalanabileceği sektör tanımını ve mevzuatlarını oluşturuyoruz. 
 
Merkezimizi Anadolu yakasına taşıyarak sekretaryayı güçlendirmek adına da Sefa arkadaşımızı bünyemize kattık ve sinerji yaratması adına dernek logomuzu değiştirdik.
 
Önümüzdeki dönemde Hasçelik firmasına, Makine Kimya Endüstrisi firmasına, Ekim 2015 tarihinde ABD de Dünya’ nın en büyük ısıl işlem fuarına ve ABD deki Ford, inductoheat, TS Springfeld, Ald, gibi ısıl işlem ile ilgili sektör lideri firmalara ziyaretler programladık.
 
Türk sanayisi gelişirken Dernek olarak bu gelişime ayak uydurmak adına ne gibi kararlar aldınız?
Isıl İşlem sektörünün standartları dışında değişen uluslararası normlar konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kısa sürede bu konuda üyelerimizi aydınlatma adına bir dizi toplantılar ve seminerler gerçekleştireceğiz.
 
Türk Isıl İşlem sektörünün standartları konusunda ne gibi çalışmalar yaptınız?
Zaten önceki yönetimdeki arkadaşlar bu konuda iyi bir çalışma gerçekleştirmişler. Bizde oluşturduğumuz komisyonla bunu daha da genişleteceğiz. 
 
Bu arada MISAD’ın kuruluşunda emeği geçen tüm arkadaşlara öncelikle Kenan Anıl’a teşekkür ederiz. Sivil toplum örgütleri iyileştirme adına kurulan ve fedakârlık isteyen bir olgu olduğu için daha yapacak çok işlerimiz var. 
 

Paylaş Tweet Paylaş
6460 kez okundu
RÖPORTAJLAR
“Kalite Yoksa, Üretimin Bir Anlamı Yok” İlkesi ile Desan Isıl İşlem Yatırımlarına Devam Ediyor
Bu sayımızda kısa sürede Isıl işlem sektörüne giren ve yatırımlarıyla sektörde bende varım diyen Onur Elektrik iştiraklı Desan Isıl İşlem firmasının kıdemli mühendisi   DEVAMI...
Uçkan Test Firmasının Genel Müdürü Serkan Uçkan: “Savunma Sanayimiz, Hepimize İlham Vermekte, Farklı Endüstrilerdeki Sanayicilerimize Örnek Teşkil Etmekte”
Bu sayımızda malzeme testleri konusunda uzun yıllar çalışmalarıyla başarı kazanan Uçkan Test firmasının genel müdürü Serkan Uçkan beyle sektörün sorunla DEVAMI...
Toprak Onat ÖZGÜR: “43 Yıldır Metal Endüstrisine DWTT ve Charpy Testler İçin Numune Soğutma Banyoları Üretiyoruz”
1981 yılından beri -196°C ile 250°C arasında, Metal Endüstrisinde Ar&Ge ve kalite kontrol çalışmalarında, hassas sıcaklık kontrolü sağlayan ürünler sunan ve 40 DEVAMI...
Emine Dilek GÜNDÜZ: “Sektördeki Kadın Gücünü Büyütüyoruz”
Bu sayımızda Başkentimizin köklü firmalarından  Erkunt Döküm’ün Genel müdürü Emine Dilek Gündüz ile  Erkunt Döküm’&u DEVAMI...
Metal Geri Dönüşümünde Çözüm Ortağınız
Bu sayımızda TOMRA Recycling Sorting Bölge Satış Müdürü Oral Çimsöken ile TOMRA ve sektörle ilgili gelişmeleri konuştuk.   TOMRA Recycling Sorting hakkınd DEVAMI...
Metin Bulut: “En Büyük Avantajımız, Yerli Üretici Olmamız”
Bu sayımızda Sertlik ölçe ve test cihazları üretiminde, Türkiye’de sektöründe bir ilk ve bir ad, olan BMS Bulut Makine firmasının kurucusu Sn. Metin Bulut bey i DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “2023 Şirketimiz Özelinde Belirlediğimiz Hedeflerimize Ulaştığımız, Başarılı Bir Yıl Oldu”
Bu sayımız da Erkunt Döküm Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla 2023 yılı değerlendirmesini ve 2024 için de öngörülerini konuştuk.   DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Ozan Alkış: “Gelişimi ve Değişimi Beraber Planlayarak ve Yaşayarak Yol Alıyoruz”
Bu sayımızda voestalpine High Performance Metal Türkiye Genel Müdürü Ozan Alkış sorularımızı yanıtladı.   voestalpine High Performance Metal Türkiye hakkında kısaca b DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “Şirketimiz Sektörde Bir Okul Olma Misyonu Üstlendi”
Bu sayımız da döküm sektöründe 70 yılını dolduran firmalarımızdan Erkunt Döküm’ün Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla söyle DEVAMI...
EUROGUSS Yönetim Çevresi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Önde Gelen Işıklarının Özel Toplantısı
4 ve 5 Ekim tarihlerinde NürnbergMesse GmbH, EUROGUSS Yönetim Çevresini ilk kez ağırlayacak. Yeni format, basınçlı döküm tedarik zincirinin tamamındaki etkili lider DEVAMI...
Yeni Nesil Vickers ve Rockwell Sertlik Test Cihazları
Sertlik testleri, malzeme ve imal edilmiş parçaların hızlı bir şekilde kontrolünü sağlayan çok önemli mekanik deneylerden biridir. Teknolojide yaygın olarak kullanılan s DEVAMI...
Yıldırım Avcı: “Müşterilerimize Sadece İş Ortağı Değil, Çözüm Ortağı Oluyoruz”
Bu sayımızda Kuruluşunun 50. Yılını Kutlayan Meta-Mak Firmasının Genel Müdürü Yıldırım Avcı ile Türk sanayisinin değerlendirmesini yaptık.   Sayın Yıldırım Bey bize k DEVAMI...
30 Yıllık Üretici Yondemir Metal, Üretimine BEYOND Cıvata İsmiyle Devam Edecek
Kaliteli ürün, güçlü stok, hızlı teslimat, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetini her zaman öncelik bilerek hizmet verdiklerini vurgulayan BEYOND Cıvata Genel M&uu DEVAMI...
Gıfa, Metec, Thermprocess ve Newcast 2023
Küresel Portföy Direktörü Friedrich-Georg Kehrer ile Messe Düsseldorf’un ecoMetals Kampanyası üzerine röportaj gerçekleştirdik.   Bay Kehrer, G DEVAMI...
Türkiye İçin Önemli Bir Konu ALPHA Metalürji
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, şimdiler de Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasının İcr DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
Halil Kulluk: “Çelik Üretiminde Makine Zekâsıyla İnsan Zekâsının Birlikte Yaşaması Artık Kaçınılmaz”
Teknoloji transferine yönelik başarılı çalışmalarıyla ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlayan İnteknoTeknoloji Transfer San. ve Tic. A.Ş., temiz hurda üretim DEVAMI...
Birlikten Güç Doğar, Güçlerin Birleşim Dengesi Alpha Metalurji A.Ş.
Bu sayımızda ikinci kuşak Isıl işlemci Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz’la şirket evliliği ve Alpha Metalurji hakkında konuştuk.   Sektörde ve Türk sana DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM