Bu Sayımızda, Sarvion Genel Koordinatörü Cihan Balaban İle Sarvıon Firmasının Oluşumu, Türkiye Yapılanması ve Gelecek Hedefleri Hakkında Söyleşi Gerçekleştirdik.
Sayın Cihan Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
1981 İstanbul doğumluyum. 2002 senesinde Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinden Mezun olduktan sonra, aynı sene Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başladım. Aynı ünversitede 2003 senesinde Araştrma Görevlisi olarak çalışmaya başladım. 2005 Senesinde Yüksek Lisansı bitirip Doktora çalışmalarıma başladım. 2008 senesinde görevimden ayrılıp özel sektöre geçiş yaptım. Sistem Teknik Sanayi fırınlarında Satış Mühendisi olarak görevimi sürdürürken, Türkiye’nin Endüstriyel Fırınlar Sektöründe lider iki firması olan Sistem Tekniğin ve Sistem Makinanın alman Avion firması ile birlikte kuruduğu SARVION End. Mlz. ve Müh.Tic. A.Ş. firmasında çalışmaya başladım. Halen Genel Koordinatör olarak aynı firmada çalışma hayatıma devam etmekteyim.
Bize Sarvion firmasının oluşumunu ve Türkiye yapılanmasını anlatır mısınız?
SARVION, Türkiye’nin endüstriyel fırın sektöründeki duayen firmaları olan Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş. ve Sistem Makine Endüstriyel Fırınlar Ltd.Şti. firmaları ile, özellikle ısıl işlem fırınlarına yüksek kalitede yedek parça temini sağlayan Alman AVION firmasının 2010 senesinde güçlerini birleştirerek, Türkiye’de hizmet veren Isıl İşlem Fırını bulunan firmalara yedek parça, bakım, onarım ve modernizasyon işleri yapmak için kurulmuş bir firmadır.
Sarvion olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Sarvion olarak ana hizmet sektörümüz Isıl İşlem sanayisidir. Bunun yanında Isıl İşlem sektöründe olmayıp, fakat bünyesinde, sinterleme, brazing (sert lehim), gerilim giderme vb. farklı proses fırınları bulunduran sektörlerde de oldukça aktif olarak hizmet vermekteyiz.
Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Yeni Ar-Ge çalışmanız var mı?
Sarvion olarak, prensipte, yurt için de üretimi olmayan ve yurt dışına bağlı olduğumuz yedek parçaların teminini sağlamaktayız. Bu konuda kendi alanlarında dünya lideri firmaların Türkiye temsilciliklerini yapmaktayız. Bunların başında, Atmosfer Kontrol sistemlerinde Amerikan Super Systems Cooparation firması, Yükleme ve vibrasyon sistemlerinde Danimarka’lı SKAKO firması, Self Reküparatif Yakıcıların teminin de Alman WS (Flox) firmaları ile birlikte çalışmaktayız.
Tabi bu firmalarla çalışmanın getirdiği bir çok avantaj bulunmakta ve bu konularda Türkiyi’de neler yapabiliriz diye sürekli düşünmekteyiz. Bu doğrultuda Sistem Makine ile birlikte Endogaz Jeneratörle’rinin üretimleri konusunda çalışmalara başladık. Bu konuda, gerek Sistem Makinanın üretim tecrübesi ve Super Systems firmasının kontrol sistemlerindeki yenilikçi ürünleri ile, piyasaya tek veya çift retortlu olarak sürülecek bu ürünlerimizin projelendirme çalışmaları bitti ve pazarlama faaliyetlerine geçmiş bulunuyoruz.
Satış faaliyetlerinizden ve avantajlarınızdan bahseder misiniz?
Ana satış konumuz endüstriyel fırınların yedek parçalarının temini olmasının yanında, Arkamıza aldığımız Sistem Teknik Sanayi fırınları ve Sistem Makine Endüstriyel Fırınlar firmalarının tecrübe, mühendislik ve üretim kapasiteleri ile bir ısıl işlem fırının A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir durumdayız.
Özellikle eski fırınların modernizasyonlarında, tüm faaliyet disiplinlerimizi bir arada kullanma şansı buluyoruz. Mesela, revizyonunu yaptığımız bir Cıvata Tav tesisinde, hattın projelendirilmesi, inşaat işlerinin yönlendirilmesi, tüm yakıcıların bakımını, atmosfer kontrol sisteminin yenilenmesini, hattın kontrol panosunun yenilenmesi ve SCADA ile izleniminin sağlanıp verilerin kayıt altına alınması, ve istek doğrultusunda hattın CQI-9 isteklerine uygun olarak ekipmanlarla modernize edilmesini sağlıyoruz. Burada temsilciliğini yaptığımız firmaların ürünlerini, kendi mühendislik ve proje kabiliyetlerimizle birleştirerek, müşterilerimize en iyi hizmeti verebiliyoruz.
Firmanızı ve ürünlerinizi sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, sektörde hizmet veren firmalar ve temsilcilikleri, bu alanda bizlerden çok daha eski ve bilinir firmalardır. Dolayısı ile kendilerine olan saygımızı hiçbir zaman göz ardı etmeyerek, her zaman kendimizi nasıl daha ileriye taşırızı düşünüyoruz. Bu nedenle bizlerin görevleri oldukça zor. Hem rekabetçi fiyatlar hem de servis hizmetleri ile farklılıklar yaratmaya çalışıyoruz.
Özellikle fırın imalatından geliyor olmamız bize artı özellikler ve avantajlar katıyor. Proses bilgimiz ile imalat bilgimizi bir araya getirip, müşterilerimizin problemlerinin asıl kaynaklarını rahatlıkla bulabiliyoruz. Mesela, bir müşterimiz, atmosfer kontrollü sürekli bir fırında atmosferi tutturamadığını belirttiğinde, atmosferin yapısından, 3 Gaz Analizinden, vb. datalardan sorunun nerelerden kaynaklanabileceğini belirtip, çok kısa sürelerde fırını çalışır duruma getirebiliyoruz.
Ürettiğiniz veya satışa sunduğunuz ürünler genelde standart mı yoksa istenilen ölçülerde mi yapıyorsunuz?
SARVION olarak satışını yaptığımız ürünlerin %90’ı standart ürünlerdir. Fakat müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre farklı imalatlar da yapabilmekteyiz.
Uluslar arası arenada Türk Isıl işlem sektörünün yeri nerede sizce nerede olmalıdır?
Özellikle son 2 dönemdir, MISAD’ın yaptığı teknik geziler de gördük ki, Türk Isıl İşlem sektörü bilgi, kalite, proses kabiliyetleri gibi konular da oldukça iyi durumda. Bu fırsatı bizlere sundukları için, MISAD’ın geçmiş yönetimlerine teşekkür etmek gerekiyor.
Isıl işlem sektörünü, bir hizmet sektörü olarak değerlendirildiğimizde, vermiş olduğunuz hizmet, sizin hizmet verdiğiniz sektörlerin gelişmişliği ve alanları ile sınırlı kalıyor. Bence, Türkiye’ye yapılacak daha üstün teknoloji yatırımları ile özellikle havacılık ve otomotiv sektörlerinde yapılacak yeni yatırımlar da, Türk Isıl İşlem firmaları, çok rahatlıkla batılı firmaların vermiş olduğu hizmetleri verebilecektir. Hem yetişmiş insan kalitesi olarak, hem de yatırım miktarı olarak, şu anda bile bu hizmetleri verebilecek alt yapı oluşmuş durumda.
Uzun zamandır MISAD derneğinin birçok konuda sponsoru oluyorsunuz? Bunun nedeni nedir?
STK’lar kar amacı gütmeyen kurumlardır. Burada kendini mesleğine ve hizmet verdiği sektöre daha neler katabilirim i düşünen, gönüllülük esas olan firmalardan ve çalışanlardan bahsediyoruz. Basit bir gezi veya sempozyum olarak düşündüğünüz bir şeyin arkasında ciddi bir emek ve mesai yatmakta. Bu göz önüne alındığında geçmiş dönemler de MISAD oldukça başarılı işlere imza attı. Bizler de bu hizmetlerin devamı için üstümüze düşenin gayreti içerisindeyiz.