Bu sayımızda Anadolu’dan bir sanayicimizle Gaziantep Çelik Dökümün kurucusu Taner Ataoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Memleketine inanarak oluşturduğu tesis çok güzel, kendisini kutluyoruz.
Bize kendinizinizden bahseder misiniz?
2004 yılından beri faaliyet göstermekteyiz. Daha öncesinde ben yine sanayinin içerisindeydim, motor rektefiye işiyle iştigal ediyordum. Yani 30 yıldır sanayinin içersinde Gaziantep’deyim. Döküm sektörünün önü açık bir sektör olduğunu düşünüyorum.
Gelişmelerinizden ve yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
2004 yılından sonra firmamızın son 10 yıl içersinde birtakım önemli gelişmeler elde ettiğimi düşünüyorum. Yatırımlarımız olarak ‘Omega mixer’(Spartan) aldık. Kumlama makinalarımız var tav ocaklarımız var otomatik kaplama makinalarımız mevcut 10 Yıl önce 500 kg’lik çift potalı bir ocaklarımız vardı AEG marka fakat şimdi en son indemak firmasından aldığımız 5 tonluk ocaklarımızla 12.400 kilogram tek parçada döküm yapabiliyoruz.
Neden İndemak firmasını seçtiniz?
İndemak’ı seçmemizin sebebi Bir defa oturduk konuştum kendileriyle yaptıkları işleri gördük çalışan makinalarının yerlerini görme şansımız oldu. Karşılıklı ikili ilişkilerde çok iyi geliştiğini hissettik ve İndemak’la karar kıldık ve artık İndemak firmasının indüksiyon ocaklarıyla devam ediyoruz. Şu anda imalatımıza memnunuz kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz 53 kişi çalışıyoruz. Mühendis arkadaşlarımız, ve diğer içerde çalışan arkadaşlarımız teknik elemanlarımız var.
Gaziantep Çelik Döküm olarak hangi sektörlere hitap ediyorsunuz?
Sektörel olarak inşaat maden ve konkesör sanayi, Kum ocakları, Taş ocakları, Beton santralleri, Otomotiv sanayi sarf malzemesi üretiyoruz.
Gaziantep Çelik Döküm olarak farklı teknoloji uyguluyor musunuz?
Bi metal dökümümüz mevcut O sektörde de 7 yıldır uğraşıyoruz. Ar-ge ‘ler yapıyoruz yani Bİ metalde de biz varız diyebiliyoruz artık çok şükür.
Bi Metal Nasıl Çift Metal Oluyor?
Bİ-METAL; yüksek alaşımlı aşınmaya dayanıklı malzemelerin çelikle kaynaşmasıdır. Kullanım Alanları; Konkasör kırıcı çekiçleri, Çimento sanayi sert maden kırmada kullanılan sarf malzemeleri v.s. Manganlı malzemelere göre 2-4 kat daha uzun ömürlüdür. Müşterilerimize ekonomi verimlilik ve zamandan kazanç sağlar.
Gaziantep Çelik Döküm, anladığım kadarıyla tam donanımlı entegre bir tesis?
Tabii ki döküm ocaklarımız dışında laboratuvarımız var. Laboratuvar hizmetleride veriyoruz. Isıl işlem tesisimiz, kumlama, taşlama ve CNC lerimiz mevcuttur. Yani Gaziantep Çelik Döküm proje çalışmalarıda yapıp A dan Z ye müşterimize hizmet veriyoruz.
Oluşturduğunuz Labaratuarları Yalnızca Kendiniz İçin mi Kurdunuz ?
Yoksa Fason Olarak Dışarıya da Çalışıyormusunuz Fason olarak dışarıya da hizmet veriyoruz. Spektro analiz makinalarımız, sertlik ölçme makinalarımız, mikroskop v.s. onlar esnafın ihtiyacı olduğu zaman geliyorlar hizmet veriyoruz böyle bir hizmet dışarıya sunuyoruz.
Gaziantep Çelik Döküm, Gaziantep dışında başka şehirlere hizmet veriyor mu?
Gaziantep dışında birçok şehrimizle birçok bölgeyle çalışıyoruz yanlızca Gaziantep ile kapalı kalmadık bu şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz.
Gaziantep Çelik Döküm Hangi Ülkelere ihracat yapıyor?
Gaziantep’te biz yerleşik bir firmayız ilk baştada söylediğim gibi ihracat olarak Suriye’de malesef şuanda birşey yapamıyoruz. Fakat Irak, Dubai, Almanya, Kazakistan, Lübnan, Gürcistan, Suriye’de de müşterilerimiz var, onlara da hizmet veriyoruz.
Gaziantep’in Sanayisi Baktığımızda Genelde Tekstil , Tarım Üzerine, Döküm Sektörü ve Metal Sektörü Ne Kadar Bir Ölçüde Yer Alıyor?
Gaziantep’te dediğiniz çok doğru tekstil ağırlıklı sanayi öyle gelişmiş burada. Fakat Metal sektörü yok diyemeyiz ama %30 gibi falan düşünebilirsiniz. Gaziantep‘te çok az değil ama daha da gelişmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü metal sanayi olmadan hiçbir şey olmuyor. Makinaları bizim üretmemiz gerekiyor ya da sarf malzemeleri bizim yapmamız gerekiyor.
Yanlızca yurt dışından bir tane makinayı milyon dolarlar verip alıyoruz. Makinayı buraya getirip de düğmesine basıp çalıştırarak sanayicilik tam anlamıyla yapıldığını ben düşünmüyorum. Bundan dolayı yerli üretime yatırım yapmaya çalışıyorum. Metalin içersin den gelmek lazım, Makina yatırımları yapmak lazım bir şeyler üretmemiz lazım Yani her atölye küçük de olsa büyük de olsa bir şeyler üretiyorlar yada bir üretici firmaya çalışıyorlar oda birşeydir. Fakat sanayici demek bence üretici demek yani bizde makinalar alıyoruz ama biz bir üretim yapabiliyoruz yani bir emek isteyecek bir teknik donanım isteyecek mühendislik hizmeti isteyecek Labratuarlarınız olacak.
Gaziantep Çelik Döküm, o zaman Ar-Ge çalışmaları da gerçekleştiriyordur. Bu konuda destek alıyor musunuz?
Tabii ki Tubitak’la TTGV ile bir projemiz olmuşdu. 2004 yılında onu tamamladık bitirdik. yani yıllar önce de olsa Tubitak’tan destek alarak yaptık. Görüyorsunuz sürekli olarakta teknolojiye yatırım yapıyoruz. Bu ilk çalışmamızla birlikte işletmemizde kurumsallaşma adına çok şeyler kattı. hem firma olarak bize çalışan arkadaşlarımıza muhasebeye kadar herşeyin bir düzene oturduğunu hissediyorsunuz.
Önemli ciddi desteklerde var. Şuan ülkemizde aslında bunu kullanabilmemiz için artık üniversitelerin kapısından girerken korkmamalıyız. Yani bize daha fazla yardımcı olabileceklerini düşünüyorum. Çünkü üniversitedeki bizim konularımızla alakalı Hocalarımız o beyinlerindeki bilgi birikimi bir süre sonra kendilerini rahatsız ettiğini düşünüyorum. Onları bizimle paylaşmalarını istiyorum yani bizlerle paylaşmalılar biz gitmeliyiz onlar bize gelmeliler bir şeyler daha güzel olur. Yanlızca ben şahsım olarak söylüyorum çıraklıkdan yetişmiş birisi olarak ben bilgimle olucak şey derdi değil artık bunlar teknik ve benim kendi şahsi bilgilerim ve yada başka insanların bilgilerini bir araya getirerek güzel şeyler çıkarabileceğimize inanıyorum.
Sivil Toplum Örgütleri Antep’de Bu Çalışmalarda Size Faydası Oluyor mu?
Onların bazı önemli toplantıları oluyor, konuşmacı getiriyorlar bizi de davet ediyorlar sağ olsunlar. O şekilde katkıda bulunuyorlar. Birde sosyal kulüplerin bize faydası oluyor.
Gazi Antep Sanayisinde %30’luk Metal İşleri Mevcut Dediniz. Deneyimli Personel Bulma Konusunda Sıkıntı Yaşıyor Musunuz ?
Bulamıyoruz malesef ancak şuanda bizim içerdeki arkadaşlarımızın %80’i bizim kendi yetiştirdiğimiz arkadaşlarımız yani bir aile gibi düşünün yani dışardan yeni bir arkadaş gelmiyor biz ancak içimizde yetiştirebiliyoruz. yani genç arkadaşları oda çok aza indi eskiden insanlar daha çok geliyordu bu tip işleri yapmak için Aileleri teşvik ediyordu. Fakat şimdi daha kolay işler var herhalde onlarla uğraşmayı tercih ediyorlar. Fakat birileri de bu işleri yapıcak.
Meslek Liseleri ve Benzeri Kuruluşlarla İş Adamları Olarak Ortak Çalışmalarınız Oluyor mu?
Evet, Meslek liseleriyle ortak çalışmalarımız oluyor. Konuşuyoruz yılda 2 sefer buraya staj için arkadaşlar gönderiyorlar. Daha sonra onlar okulu bitirdikten sonra biz kendi firmamız olarak her yıl 5 kişiyi alıyoruz ama o beş kişiden biri kalıyor. Fakat sağ olsunlar Meslek okulları da bize bu konuda yardımcı oluyorlar.
Gaziantep’deki Üniversitelerde Metalurji Bölümü Var mı?
Gaziantepde Metalurji Mühendisliği bölümü yok. Gaziantep üniversitesinin haricindeki Gaziantep’de iki tane daha üniversitemiz var Zirve üniversitesi var, Hasan Kalyoncu üniversitesi var onlarda da malesef yok. Fakat artık burada olması lazım Gaziantep’de ben bu bölümün açılmasının şart olduğunu düşünüyorum. yani yetkililerden de bunu rica ediyoruz konuşuyoruz gerek üniversitedeki arkadaşlarımızla hocalarımızla dekanlarla yada sivil toplum kuruluşlarıyla zaman içerisinde karşılaşabildiğimiz zaman Belediye başkanlarımızla yani böyle bir bölüme Gaziantep’in ve bölgesinin çok acil ihtiyacı var.
Gaziantep Olarak Suriye İle Yakın Sınırda Olmanız Sebebiyle Suriyenin Yaşadığı Olaylar Sizi Üretim Konusunda Ne Kadar Etkilemiş Durumda?
İki türlü. İş olarak baktığımız da tabiki biz ticaretimiz Suriye ile çok iyiydi yani biz Suriye’ye sabah gidip öğlen tekrar dönebiliyorduk o kadar ki yakınız. Yani Gaziantep’e Halep merkez 130 km uzaklıkta. Şimdi biz oralarda tabi yalnız Halep de değil, Şam da ve birçok ilinde iş yapıyorduk , dökümler yapıyorduk. O müşterilerimiz tabi şuanda hiç birisi çalışmıyorlar. Ülkelerini de terk ettiler. Bizim iş olarak %20 lik bir kaybımız oldu. Antep de böyledir. Suriye ile daha çok ticaret yapan farklı sektörde arkadaşlarımız var hepsi şikayetçiler.
Suriye’deki iç savaş dan dolayı yerleşen insanlar var birçok insan var yani bugun ki rakamlarla teleffuz ediyorlar 300.000 üzerinde diyorlar. İşte bu insanlar tabiki burada yaşıyacaklar. Tabiki bu geçiş hiç kolay olmayacak bir defa ülkeler arası bir takım farklılıklar da var. Yaşam farklılığı sosyal olarak olsun. Orada da tabilki hayatı düzgün yaşayan dürüst iyi düşünen insanlar tabiki çok fazla var. Fakat bura da şimdi karmakarışık olduk yani iç içe girdik kim doğru kim değil bilemiyoruz yani içimizde birileri var ama tanıyamıyoruz tam olarak kontrol edilemiyorlar gibi hissediyorum.