Ankiros Fuarı Esnasında İtalyan Dış Ticaret Ve Tanıtım Ajansı Başkanı Aniello Musella İle İtalya - Türkiye Sanayi İlişkileri Üzerine Bir Röportaj Gerçekleştirdik.
İtalya olarak uzun zamandır ANKİROS Fuar’ına katılım gösteriyorsunuz. İtalya’nın Türkiye ye bakışını hem de İtalya‘nın endüstri ile makine sektörü gelişmelerini açıklar mısınız?
Birçok senedir, İtalyan firmaları ile bir organizasyon sağlayarak Ankiros Fuarı’na katılım gösteriyoruz. Fuara İtalyan ekibi olarak çok yüksek sayıda bir katılım oldu. Burada bizim İta içerisinde katılan 11 firma bulunmakta. Tabi bizden bağımsız kişisel olarak da bu fuara katılan İtalyan firmaları da var. Toplamda Ankiros Fuarı’na katılan 17 firma bulunmakta. Fuara katılan İtalyan firmaları ile bire bir görüşerek onların fikirlerini aldım. Onlara Türkiye ile nasıl bir çalışma içerisindeler nasıl bir projeleri var ne gibi bir düşünceleri var ne şekilde çalışmayı düşünüyorlar gibi sorularla cevap almaya çalıştım. Ocak ayından bu güne gelecek olursak görüştüğüm İtalyan firmalarından herhangi bir düşüş görmedim İtalyan firmaların Türkiye ile ilgili düşüncelerinde bir olumsuzluk bulunmuyor. Burada önemli olan uzun vadeli projeler, demek ki uzun vadeli projeler var 1 - 2 hatta daha uzun yılları içerisine kapsayan projeler olduğunu gösteriyor. Anlık yaşanacak olumsuzluklardan etkilenmiyor. Şunu fark ettim burada mevcut olan İtalyan firmaların birçoğunun uzun yıllardır Türkiye ile çalışmakta olduğunu gördüm. Buradaki mümessili kanalı ile faaliyet gösteren firmaları gördüm onlarda bu konuda çok iyi çalışıyorlar. Bazılarını da direk olarak İtalyan şirketi olarak burada mevcutlar ofisleri var. Burada onları gördüm dolayısıyla İtalyan makinaların burada bilinen tanınan bir teknolojisi var. Buradan da şu anlaşılıyor, Türkiye üzerin den başka firmalara satış yapılabileceği başka ülkelerinde Pazar payının bulunduğu konumda olduğunu gösteriyor. Önemli olan bir konu var onu öne çıkarmak istiyorum. İtalyan firmaları demir çelik döküm sanayi makinalarını yavaş yavaş alüminyum sektörü ile ilgili makine üretimi üzerine geçiş yaptığını görüyoruz. Dolayısıyla bunlar önemli olan sektörler, bunlar da beyaz eşya sektörü otomotiv sektörü ve uçak sanayi ile ilgili sektör alüminyum sektörüne de açılma sebebi bu alanlardır. Buda tamamen arz talep konusu.
Bu eskiden demir çelik sektöründe faaliyet gösteren makine teknolojisi imalat gösteren firmalar, yavaş yavaş alüminyum sektöründe faaliyet gösteriyor da daha hafif alaşımlı alüminyum olsun bakır ama daha çok alüminyum olan bunların daha çok otomotiv sanayisinde, beyaz eşya sanayisinde uçak sanayisinde kullanıma daha fazla talebin olduğu sektörler yönüne kayma olduğu. Birde bunun tabi başka bir yolu var enerji konusunda, kapladığı enerji konusunda daha az maliyetle daha çok üretim yapabiliyorsunuz. Tabiî ki hafif alaşımlı sanayi kullanıma yönelik makine teknolojisi üretimi artıyor.
İtalya’da düzenlenen METEF Fuar’ının da tanıtımını yani Türk Sanayisine sunumunu da ilk gerçekleştiren Metal Dünyası Dergisi olarak bizleriz ve İtalyanlarla uzun süre bir ilişkimiz var. Benim için sizin gibi bu kontağı sağlayacak kişileri tanımak önemli.
Dünyada şu an bir sorun olan Global bir kriz ve endüstrideki sıkışmadan İtalya hem üretim hem de endüstri olarak nasıl etkilendi?
Tabi böyle bir etkileşim oldu. Mevcut olan sitem arz-talep üzerine İtalya da ki döküm teknolojisi ile ilgili üretim yapan firmalar bunu gördüler. Bu krizleri atlata bilmek için daha çok dış pazarlara doğru açılma hedeflerini oluşturmaya başladılar.
İTA Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı olarak nasıl çalışmalar içerisinde bulunuyor?
Türkiye’de 1986’dan beri bizim İstanbul ofisimiz var. Hem Türkiye’ ye gelen, Türkiye de çalışmak isteyen İtalyan firmalarına, burada doğrudan üretim yapmak isteyen ya da ürünleri ile girip ithalatcı distribitör arayan, ortak işbirliği imkanlarını arayan firmalara düzeli olarak destek vermeye çalışan bir kuruluştur. Bunun değişik yolları var bunu yapabilmek için yani burada görmüş olduğunuz fuarlara iştirak ederek gerçekleştiriyoruz İtalya’da misyon olarak yaptığımız Türkiye’ye yada İtalya’ ya sektör ile ilgili kişileri yolluyoruz yada davet ediyoruz. Daha doğrusu buradaki sektörde mevcut olan dergiler ile görüşüp konuşup bu şekilde bir iletişim ağı kuruyoruz. En önemlisi ise bunların içinde İtalyan firmalarına bire bir burada talepleri ile ilgili ihtiyaçlarına uygun firmalar bulmaya çalışıyoruz.
Sizin bizlere Türkiye sektörüne iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Türkiye ile ilgili benim düşüncem çok pozitif. Çünkü Türkiye de mevcut ekonomi sağlam temellere oturmuş. Burada 80 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz içinde ortalama yaş oranı 30-35 yaş genç bir nüfus. Dolayısıyla genç nüfusunda önünde kendisini geliştireceği daha güzel yıllar var. Türkiye, darbe dediğimiz konuları atlata bilecek kadar güçlü bir devlet. Burada mesela gördüğüm kadarıyla günümüzden 2023e kadar yapılacak önemli projeler var. Özellikle alt yapı sektörü, sağlık sektörü ile ilgili ve birçok konuda devlet desteği gerektirecek olan ve devlet desteğinin gerçekten de yaşanıldığı öyle sektörler var. Ben hep İtalyan firmalarına gelin Türkiye ile çalışın, güzel projeleriniz burada geçekleştirin, bunları da rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz ortamlar bulabileceklerini söylüyorum. Buda sadece benim kendi basit arzum değil, sonuçta benim gördüklerim bunlar ilerisi ile ilgili yani biz burada da İtalyan ticaret ajansı İstanbul Ofisi olarak aynı zamanda İtalya ile Türkiye arasındaki işbirliği imkanlarını güçlendirmek arttırmak ve hatta bu görüşmede bile bunun mesajının verilmesini isterim. Böyle bir arzumuzun mesajımız olduğunu biz Türkiye ve İtalya nın ortak işbirliği imkanlarını geliştirmesini istiyoruz teşekkür ederim.