Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Hexagon Metrology, 2. Kalibrasyon Merkezini Bursa’da Açtı

Sayın Levent Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
Levent Yeşilbağ: 1987 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra MNG Tesisat Ankara da çalışma hayatına başladım, Nisan 1988 de gelen bir teklifi değerlendirerek çalışmak için yurtdışına çıktım, 1991’e kadar Binladen firmasında uluslararası projelerde, tasarım ve uygulama mühendisi olarak çalıştım. Askerlik için yurda döndüm ve askerden sonra 1 yıl boyunca tekrar MNG Tesisat daki görevime devam ettim. 1992 Ocak ayında Transmetal firmasında çalışmaya başladım. Transmetal 1965 yılından beri Türkiye-de temsilcilik yapan bir firmadır. Transmetal’in sahibi rahmetli Hasan Akbıyık Teknik Öğretmen iken burslu olarak Amerika’ya eğitime gitmiş ve geri döndüğünde öğretmenlik yapmayı bırakıp o günlerde genellikle gayri Müslimlerin yaptığı iş olan temsilciliğe başlamış. Yurt dışı fuarlara katılarak çeşitli temsilcilikler almış. 1975 yılında ise, Üç boyutlu koordinat ölçme cihazlarını 1963 yılından bu yana üreten DEA Spa firmasının temsilciliğini almış. DEA Türkiye-de bu tür koordinat ölçme cihazlarının genel adı gibi konuşulmasına rağmen aslında bir markadır.

 

2007 yılında ise yurtdışındaki ana firmamız Hexagon Metrology, sektördeki öncülüğü ve başarıları nedeniyle Transmetal’i satın aldı ve biz de toplu olarak Hexagon Metrology firmasında çalışmaya davet edildik. Tüm ekip bir bütün olarak Hexagon çatısı altında Temmuz 2007 itibarı ile çalışmaya başladık.

 

Uzun yıllar Türk sanayisine metroloji Sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? 
1992 yılında benimle birlikte ilk defa metroloji konusunda servis verilmeye başlandı. Bu konuda ülkemizin ilk servis mühendislerinden biri olduğumu söyleyebilirim. Servis vermeye başlamamızla birlikte Türkiye’de satışlarımız artmaya başladı. Şu anda Türk Sanayisinin hizmetinde 2000 e yakın çalışan sistemimiz var. Bütün otomotiv ana sanayiler, ileri gelen yan sanayiler müşterilerimiz arasında yer alıyor ve özellikle otomotiv, savunma, havacılık sanayindeki öncü firmalar arasında birçok müşterimiz var. Tofaş, Ford, Toyota, Renault, Honda, Hyundai, Mercedes, M.A.N., Karsan, TAI, TEI, Aselsan, FNSS, Martur, Grammer, Sarıgözoğlu, Coşkunöz, Beyçelik, Ermetal, Erkalıp, Yıldız kalıp, Alp Havacılık, Kalekalıp, Kale Havacılık ilk akla gelen örneklerden birkaçı olarak gösterilebilir.

 

2007 yılına kadar sadece DEA marka koordinat ölçme cihazlarının temsilcisi olarak satışını ve servisini yapıyorduk. Hexagon Metrology’nin Transmetal’i satın almasıyla ürün gamımıza birçok yeni ürün eklenmiş oldu. Hexagon Metrology uluslararası bir firma ve çok geniş bir aile. Birçok ülkede fabrikalarımız var; Fransa-da kollu ölçüm cihazları üreten ROMER,  Almanya-da dünyanın en hassas ölçme cihazlarını üreten LEITZ, İsviçre-de döner kafa, ölçüm sensörleri, ve küçük ölçüm aletleri üreten TESA, Amerika-da dünyanın en eski metroloji cihazı üreticisi Brown&Sharpe, yine İsviçre-de en gelişmiş Laser tracker ve Teodolite- leri üreten ve bu teknolojinin öncülerinden LEICA, İtalya-da Türkiye-de en çok bilinen ve en yaygın üç boyutlu ölçüm cihazını üreten DEA,  olmak üzere her biri konusunda lider birçok marka Hexagon Metrology çatısı altında Türk sanayisinin hizmetine sunulmuştur. Bunlara ek olarak Hexagon ürün portföyüne sürekli yeni firmalar eklenmekte, bunlara örnek olarak MSC (Tasarım ve simülasyon yazılımları), VERO (CAD/CAM ve üretim yazılımları), QDAS (İstatistik Proces kontrol yazılımları), AICON (Optik boru ve parça ölçme cihazları ve NEXT SENSE (Flush and Gap ölçme cihazları )  nı örnek verebiliriz. 

 

Firmanızı sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir? 
En önemlisi biz temsilci değil firmanın kendisiyiz. Bunun yanında Türkiye’de bu konuda ilk olmak, 1992 yılından bu yana servis yeteneği ve birikimi, her yere uzanan servis ağı, uzun süre aynı ekiple çalışmanın verdiği sinerji, işi tüm ulusal ve uluslararası standartlara ve en son teknolojik gelişmelere uygun olarak gerçekleştirmek; olaya müşteri gözünden bakarak empati yapmak ve müşteri memnuniyetini ilk hedef olarak koymak sayılabilir.

 

Gerçekleştirdiğimiz bazı İlklere değinirsek:

  •   CMM Montajının Türk mühendislerce gerçekleştirilmesi, 
  •   İlk servis, bakım ve kullanıcı eğitim hizmetleri, 
  •   İlk izlenebilir sertifikalı kalibrasyon hizmeti, 
  •   İlk TSE Hizmet yeterlilik Belgesi, 
  •   Sabit ve Portatif sistemler için ilk TS EN ISO/IEC 17025:2102 Laboratuvar Akreditasyonu, 
  •   İlk kez foto-grammetrik cihazlara kalibrasyon hizmeti 

 

Hexagon olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? 
Havacılık, Savunma, Otomotiv, Elektronik, Güç ve Enerji, Medikal, Genel Üretim, Ağır Sanayi, İşleme Döküm ve Kalıpçılık, Kültür ve Sanat, Eğitim sektörlerine Metroloji yazılımları, Koordinat ölçüm cihazları, Taşınabilir ölçüm kolları, Lazer tarayıcılar, Lazer takip Sistemleri, Otomasyon Çözümleri, Beyaz ve Mavi Işık Tarayıcı Sistemler, Mastar ve El Aletleri, Takım Tezgah Probları, Foto-Grametri cihazları Profil ve yüzey ölçüm cihazları ile hizmet vermekteyiz. 

 

Hexagon olarak yatırımlarınızdan bahseder misiniz? Yeni projeniz var mı? 
Emek yoğun bir iş yaptığımız için en büyük yatırımı insana yapmaya çalışıyoruz. Çalışan memnuniyeti de bizim için çok önemli bir faktör.

 

2019 yılında Bursa’da yeni bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Bursa ofisimizi kapasite olarak büyütüp Ankara’dan sonra 2. Kalibrasyon merkezimizi devreye alacağız. Ölçüm hizmetleri verecek, taşınabilir ölçme cihazlarımızın bakım, yenileme ve kalibrasyonunu yapacağımız, yeni makinalarımızın sergileneceği merkez için çalışmalarımızın sonuna geldik, 17025 kapsamına alınması için ise çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2012 yılından bu yana sorumluluğunu yüklendiğimiz Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetlerindeki faaliyetlerimize de devam ediyoruz. Bu bakımdan hem Türkiye-den yaptığımız ihracat çalışmalarımız hem de bu bölgelerdeki iş hacmimizi artırmayı planlıyoruz.

 

Ar-ge Merkezi olarak neler yapmayı planlıyorsunuz? 
Hexagon dünya çapında cirosunun %8 ini ARGE çalışmalarına yönlendirmektedir. 
 

Firmanızın sahip olduğu standartlar nelerdir? 
TSE Hizmet Yeterlilik, ISO 9001, 17025 Laboratuvar Akreditasyonu, CE Uygunluk ve Üretimde gerekli olan tüm uluslararası standartlar üretim esnasında kullanılır. Bunlara ek olarak finansal ve hukuksal uygunluk açısından her yıl düzenli olarak uluslararası denetim firmaları tarafından denetlenmekteyiz. 

 

Ürün temininde ki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ürünlerimiz dünyanın dört bir köşesine yayılmış olan fabrikalarımızda üretilip Hexagon Türkiye Ticari operasyonları tarafından Türkiye’deki müşterilerimize ulaştırılmaktadır.

 

Hizmet ettiğiniz Türk imalat sektörünü değerlendirir misiniz? 
Türk Sanayii artık kendi başının çaresine bakmaya başladı. Gerek tasarım gerekse üretim konusunda epey yol aldı ve artık dünyanın neresinde olursa olsun her fuarda Türk malı ürünler görmek mümkün. Ancak Türk lirasındaki değer kayıplarına rağmen, yeterli devlet desteği olmadığı için yurt dışında çok rekabetçi olamıyoruz. Devlet destekleri de doğru yerlerde kullanılmıyor ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyor. Endüstri 4.0 kapsamında yerli ve milli bir robot ve kontrol sistemimiz olmalı. 

 

Türkiye’de en gelişmiş sektör olan otomotiv ve savunma sanayinin gelişimi olumlu. Esas üretilmesi gereken teknolojik ve yüksek katma değerli parçalar ithal edilse de, kalıpçılık, gövde ve sac işleme konusunda ciddi olarak gelişim kaydedildi. Kendimize ait bir karoser yapabiliriz ama motor, şanzıman ve elektronik konusunda hala kayda değer bir çalışmamız yok. Üretimde kullanılan ara ürünler ve hammadde ithalatı nedeniyle çok yüksek cari açıklar veriyoruz. Katma değeri düşük ürünler üretiyoruz, devletin verdiği Ar-Ge desteklerini doğru ve verimli kullanarak katma değeri yüksek teknolojileri artık ülkemizde geliştirmeliyiz. İthal edilen hammadde ve ara ürünleri ülkemizde üretmek için gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması da sanayimizin gelişmesi için ön şarttır. Aksi takdirde uluslararası devlerinin alt yüklenicisi olmaktan öteye gidemeyeceğimiz son derece açıktır.
 

Uluslararası arenada Türk sanayisinin yeri nerede sizce nerede olmalıdır? 
Şu an konumumuz çok gerilerde kalmış olduğundan, 80 li yıllarda ekonomik olarak aynı seviyede olduğumuz Güney Kore gibi ülkeler örnek alınarak benzer alt yapı ve eğitim programları uygulanarak her konuda büyük önder Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi yakalanmalıdır.

 

Teşekkürler.

Söyleşimizi sloganımızla sonlandıralım; Kalitemiz kalitenizin güvencesidir.


 

 

Paylaş Tweet Paylaş
4682 kez okundu
RÖPORTAJLAR
“Kalite Yoksa, Üretimin Bir Anlamı Yok” İlkesi ile Desan Isıl İşlem Yatırımlarına Devam Ediyor
Bu sayımızda kısa sürede Isıl işlem sektörüne giren ve yatırımlarıyla sektörde bende varım diyen Onur Elektrik iştiraklı Desan Isıl İşlem firmasının kıdemli mühendisi   DEVAMI...
Uçkan Test Firmasının Genel Müdürü Serkan Uçkan: “Savunma Sanayimiz, Hepimize İlham Vermekte, Farklı Endüstrilerdeki Sanayicilerimize Örnek Teşkil Etmekte”
Bu sayımızda malzeme testleri konusunda uzun yıllar çalışmalarıyla başarı kazanan Uçkan Test firmasının genel müdürü Serkan Uçkan beyle sektörün sorunla DEVAMI...
Toprak Onat ÖZGÜR: “43 Yıldır Metal Endüstrisine DWTT ve Charpy Testler İçin Numune Soğutma Banyoları Üretiyoruz”
1981 yılından beri -196°C ile 250°C arasında, Metal Endüstrisinde Ar&Ge ve kalite kontrol çalışmalarında, hassas sıcaklık kontrolü sağlayan ürünler sunan ve 40 DEVAMI...
Emine Dilek GÜNDÜZ: “Sektördeki Kadın Gücünü Büyütüyoruz”
Bu sayımızda Başkentimizin köklü firmalarından  Erkunt Döküm’ün Genel müdürü Emine Dilek Gündüz ile  Erkunt Döküm’&u DEVAMI...
Metal Geri Dönüşümünde Çözüm Ortağınız
Bu sayımızda TOMRA Recycling Sorting Bölge Satış Müdürü Oral Çimsöken ile TOMRA ve sektörle ilgili gelişmeleri konuştuk.   TOMRA Recycling Sorting hakkınd DEVAMI...
Metin Bulut: “En Büyük Avantajımız, Yerli Üretici Olmamız”
Bu sayımızda Sertlik ölçe ve test cihazları üretiminde, Türkiye’de sektöründe bir ilk ve bir ad, olan BMS Bulut Makine firmasının kurucusu Sn. Metin Bulut bey i DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “2023 Şirketimiz Özelinde Belirlediğimiz Hedeflerimize Ulaştığımız, Başarılı Bir Yıl Oldu”
Bu sayımız da Erkunt Döküm Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla 2023 yılı değerlendirmesini ve 2024 için de öngörülerini konuştuk.   DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Ozan Alkış: “Gelişimi ve Değişimi Beraber Planlayarak ve Yaşayarak Yol Alıyoruz”
Bu sayımızda voestalpine High Performance Metal Türkiye Genel Müdürü Ozan Alkış sorularımızı yanıtladı.   voestalpine High Performance Metal Türkiye hakkında kısaca b DEVAMI...
Emine Dilek Gündüz: “Şirketimiz Sektörde Bir Okul Olma Misyonu Üstlendi”
Bu sayımız da döküm sektöründe 70 yılını dolduran firmalarımızdan Erkunt Döküm’ün Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz Hanımla söyle DEVAMI...
EUROGUSS Yönetim Çevresi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Önde Gelen Işıklarının Özel Toplantısı
4 ve 5 Ekim tarihlerinde NürnbergMesse GmbH, EUROGUSS Yönetim Çevresini ilk kez ağırlayacak. Yeni format, basınçlı döküm tedarik zincirinin tamamındaki etkili lider DEVAMI...
Yeni Nesil Vickers ve Rockwell Sertlik Test Cihazları
Sertlik testleri, malzeme ve imal edilmiş parçaların hızlı bir şekilde kontrolünü sağlayan çok önemli mekanik deneylerden biridir. Teknolojide yaygın olarak kullanılan s DEVAMI...
Yıldırım Avcı: “Müşterilerimize Sadece İş Ortağı Değil, Çözüm Ortağı Oluyoruz”
Bu sayımızda Kuruluşunun 50. Yılını Kutlayan Meta-Mak Firmasının Genel Müdürü Yıldırım Avcı ile Türk sanayisinin değerlendirmesini yaptık.   Sayın Yıldırım Bey bize k DEVAMI...
30 Yıllık Üretici Yondemir Metal, Üretimine BEYOND Cıvata İsmiyle Devam Edecek
Kaliteli ürün, güçlü stok, hızlı teslimat, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetini her zaman öncelik bilerek hizmet verdiklerini vurgulayan BEYOND Cıvata Genel M&uu DEVAMI...
Gıfa, Metec, Thermprocess ve Newcast 2023
Küresel Portföy Direktörü Friedrich-Georg Kehrer ile Messe Düsseldorf’un ecoMetals Kampanyası üzerine röportaj gerçekleştirdik.   Bay Kehrer, G DEVAMI...
Türkiye İçin Önemli Bir Konu ALPHA Metalürji
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, şimdiler de Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasının İcr DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
Halil Kulluk: “Çelik Üretiminde Makine Zekâsıyla İnsan Zekâsının Birlikte Yaşaması Artık Kaçınılmaz”
Teknoloji transferine yönelik başarılı çalışmalarıyla ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlayan İnteknoTeknoloji Transfer San. ve Tic. A.Ş., temiz hurda üretim DEVAMI...
Birlikten Güç Doğar, Güçlerin Birleşim Dengesi Alpha Metalurji A.Ş.
Bu sayımızda ikinci kuşak Isıl işlemci Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz’la şirket evliliği ve Alpha Metalurji hakkında konuştuk.   Sektörde ve Türk sana DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM