Uzun yıllar ısıl işlem sektöründe çalışan ve Türk Isıl işlem sanayisinde hizmet vermiş İstanbul Isıl İşlem Firmasından Soydan Keneş ile sektörü ve pandemi döneminde ne gibi çalışmalar yaptıklarını ve ürettikleri i-nit® markalı ürünleri hakkında konuştuk.
Sayın Soydan Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
1993 yılından beri ısıl işlem sektöründe, İstanbul Isıl İşlem’de çalışıyorum. 1967 yılında doğmuşum. 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisliği Bölümünü ve 1991 yılında aynı üniversitede yüksek lisansı bitirdim. Meslek Lisesi’nde okuduğum yıllarda ısıl işleme ilgi duymuştum. Isıtıp soğutarak malzemenin özelliklerini katı fazda değiştirebilmek, onu başka bir şeye dönüştürebilmek çok cazip gelmişti. O günden bu yana severek çalışmaya devam ediyorum ısıl işlem alanında.
Uzun yıllar Türkiye Isıl İşlem sektöründe hizmet veren birisi olarak, firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz?
İstanbul Isıl İşlem 1991 yılında atmosfer kontrollü fırınlarla ticari ısıl işlem hizmetleri veren ilk şirket olarak faaliyete başlamış. Ben 1993 yılında katıldım. Daha sonra vakum alanında devam ederek Plazma Nitrürleme ve Vakum Isıl İşlem hizmetleri ile çalışmalarımızı sürdürdük. Kuruluşundan bu yana hep ülkemizde ticari ısıl işlem sektöründe yeni olan şeyler yapan bir şirket olduk. Halihazırda var olan şeyleri değil de mümkün olduğunca farklı olan şeyleri yapmaya çalıştık. Çevreye ve çalışan sağlığına zarar vermemek, personel sirkülasyonunu asgaride tutmak, müşteri taleplerine sadık kalmak ve kaliteyi sürdürmek bizim için önemli oldu hep. Fiyat rekabeti bizim için geri planda kaldı. Öyle de devam ediyoruz. Dünyayı takip etmek, daha katma değerli olan işleri yapabilmek hem bizim hem müşterilerimizin önünü açıyor. Plazma Nitrürleme işlemini 1993 yılında uygulamaya başladığımızda ısıl işlemde vakum nedir, plazma ne demektir bilenlerin sayısı çok azdı. Böyle bir ortamda yeni teknikleri sanayimize tanıttık, kullanıma sunduk. Nitrürlenmiş yüzeylerin ürünler, kalıplar, sistemler üzerinde kullanım ömrünü artırıcı, verimliliği artırıcı etkileri olduğunu gösterdik. Ülkemizde ve yurtdışında düzenlenen ısıl işlemle ilgili konferans ve sempozyumlarına katılmaya, mümkünse bildiriler sunmaya gayret ettik. Dergilerde makaleler yayınlayarak teknolojik gelişmenin yayılmasına çalıştık. Bu şekilde yol aldık.
1990’ların ikinci yarısından itibaren yazılım, elektronik ve kontrol alanında sürekli yeni gelişmeler ortaya çıkmaya başladı. Bu ortam artan kalite taleplerini karşılamak için bizde bazı fikirler oluşturdu. Zamanla kendi fırın tasarımlarımızı yaptık. Kontrol sistemi ve fırın işletimi alanında yenilikleri yapabilir hale geldik. Bazı vakum ısıl işlem fırınlarını ve Türkiye’de hiç üretilmeyen endüstriyel Plazma Nitrürleme Fırınlarını kendi kullanımımız için üretmeye başladık. Böylece Plazma Nitrürleme alanında dünyada yapılan ne varsa Türkiye’de de yapılabilir hale geldi. Evet, biz dev bir şirket değiliz, çok ciddi bütçelerle girişmiyoruz bu işlere, ama seviyoruz bu işi, böyle tanımlayabilirim. Bilgi, planlama, doğru hedefleri seçmek ve çok çalışmak, biraz zaman alsa da bizi istediğimiz noktaya taşıyor. Bugün baktığımızda İstanbul Isıl İşlem’in yansıttığı özelliklerin başında güven ve süreklilik olması benim için önemlidir.
2016 yılında firmamızın yapısında önemli bir değişiklik meydana geldi, burayı yıllardan beri çalıştıran takım olarak şirketi devraldık. Neredeyse başlangıçtan beri birlikte çalıştığımız Orhan Kılıçkaya ve Adencon firması ile endüstriyel fırın üretimi yapan Serkan Ataş ile birlikte şirketimizin yeni yönetimi oluştu. Kısa bir süre içerisinde hedeflerimizi güncelledik ve faaliyetlerimizi sadeleştirdik. Bazı faaliyetlerimizi azaltıp bazı faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık. Böylece i-nit® markası ile Plazma Nitrürleme Fırınları üretimi ve satışı yapmaya da başladık.
İstanbul ısıl işlem olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Şu anda Plazma Nitrürleme/Nitrokarbürleme ile yüzey sertleştirme işlemleri yapıyoruz, vakum meneviş, gerilim giderme faaliyetlerimiz devam ediyor. Önemli bir faaliyet alanımız da Plazma Nitrürleme/Nitrokarbürleme fırınları imalatı. Otomotiv yan sanayii, makine imalat sanayi, kalıpçılık sanayii asıl olarak hizmet verdiğimiz sektörler.
Firmanızı sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Ben kendi özelliklerimizden bahsetmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. İstanbul Isıl İşlem müşterilerine, çalışanlarına ve tedarikçilerine karşı açık, saygılı, uzun yıllara dayalı güven verici bir ilişki kurmayı ilke olarak benimsemiştir. Sınırlı alanlarda faaliyet gösteriyoruz ve yaptığımız işlerin markamızı yükseltmesini hedefliyoruz. Bilgi ve deneyimimizi hizmet verdiğimiz sektörlerin kullanımına en yararlı şekilde sunmaya çalışıyoruz. Dünyayı izliyor ve sektördeki gelişmelerin içinde yer almaya çalışıyoruz. Son derece dinamik bir sektör ısıl işlem sektörü. Kalite talepleri sürekli gelişiyor, değişiyor. Bunlara uyum sağlamak için biz de sürekli geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Proses ya da ürün geliştirmek, optimize etmek, ölçmek ve kontrol etmek, prosesin sürekliliğini ve kararlılığını sağlamak… Sonra bir yenisi, böyle devam ediyor işte.
Salgın hastalık döneminde işletmenizde ne gibi önlemler aldınız. Bu süreç de nasıl bir yol izlediniz?
Hala içinde bulunduğumuz salgın hastalık dönemi bizi de ciddi anlamda etkiledi. İşletme içerisinde çalışanların birbirleriyle temaslarını en aza indirmek, çalışma günlerini farklılaştırmak en başından bu yana uyguladığımız bir yöntem. Müşterilerle uzaktan görüşme yapmak zorunda kalmak en zorlu noktalardan biri. Kongre, konferans ve fuar gibi uluslararası etkinliklerin yapılamaması ve buralardaki temasların ortadan kalkması da bizi zorlayan şeylerden biri oldu. Uzaktan görüşmeler yoluyla bir ölçüde bu eksikliği gidermeye çalışıyoruz.
Bu ürettiğiniz endüstriyel fırın hakkında bilgi verir misiniz?
Plazma Nitrürleme fırınları üzerinde uzun zamandır geliştirmeler yapıyoruz. Yukarıda bundan söz etmiştim. Gerek sıcak duvarlı fırınlar gerek soğuk duvarlı fırınlar üzerinde 1993 yılından bu yana bilgi ve deneyim sahibiyiz. i-nit® markası ile üretimine başladığımız fırınlarımızda tam otomatik, yarı otomatik ve tam manuel kullanım özelliklerini sunuyoruz. Ayrıca proses desteği de sunuyoruz. Deneyimsiz kullanıcılar tam otomatik kullanım ile kendi belirli parçalarının ısıl işlemini rahatlıkla yapabiliyorlar. Daha deneyimli kullanıcılar ise yarı otomatik ve manuel kullanım ile Plazma Nitrürleme işleminde istedikleri esnekliklere sahip olabiliyorlar, istedikleri farklı bir prosesi uygulayabiliyorlar. Fırınlarımız, ısıl işlem tesisi değil de parça üreticisi olan bir tesiste de kolaylıkla üretim hattına eklenebilen, bir talaşlı imalat makinası ya da bir pres gibi kullanabilecekleri özelliklerdedir. Bu tür tesisler için parçalarının ısıl işlem tasarımını biz yapıyoruz, ilk uygulamalarını kendi tesisimizde yapıyoruz, eğitimini kendi tesisimizde veriyoruz ve ileride çıkan yeni taleplerinde de desteğimizi sürdürüyoruz. Tesislerde gerek duyulan yardımcı sistemler için de onları yönlendiriyoruz.
Metal Dünyası dergisinde, emeğiniz çok bundan dolayı size teşekkür ediyoruz. Dergimizde neler görmek istersiniz? Biraz bizi de değerlendirir misiniz?
Ben de bu sohbet için derginize ve okuma inceliği gösterecek olan okurlara teşekkür ederim. Dergiler sektörel bilgi ve haber akışı açısından vazgeçilmez araçlar. Metal Dünyası dergisi ülkemizde önemli yeri olan bir dergi. Alt sektörlerin durumlarını ele alan dosya çalışmalarınız ilk akla gelen önemli işleriniz arasında bence. Bunlara devam edilebilir. Metal sektöründe meydana gelen değişim ve dönüşümlerin sergilendiği yazılar da ilgi çekici olacaktır.