Bu sayımızda 2008 yılında kurulan ve Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile sektörün pandemi döneminde dernek ile ortaklaşa çalışmaları hakkında görüştük.
Sayın Koray Bey uzun Dönem MISAD Yönetim kurulu Başkanlığı yapıyorsunuz. Daha önceki dönemler de faaliyetlerinizi dergimiz de tartışmıştık. Dünyayı saran salgınla birlikte ülkemiz de Mart 2020 yılından beri mücadele devam ediyor.
Siz Dernek olarak bu dönem de ne gibi önlemler aldınız?
Öncelikle herkesle birlikte bizlerde panikledik. İlk önce aldığımız bilgiler doğrultusunda işletmelerimiz de önlemler almaya çalıştık. Kazanılan tecrübelerimizi Derneğimizin ortak dijital platformunda paylaşarak tecrübelerimize bir kat daha eklemiş olduk. Bu süreç içinde Hizmet ettiğimiz sanayideki iş kayıplarına göre bizlerde planlamalarımızı ona göre değerlendirdik. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının üyelerimizi olumsuz etkilememesi amacıyla anlık bilgi paylaşımına önem vererek interaktif bir yaklaşım sağladık. Şu an dernek üyelerimizin hepsi, aktivitelerine fire vermeden devam etmektedir.
Ekonomi olarak ne gibi önlemler aldınız?
Öncelikle devletin koyduğu kurallar ve çıkan yasalara göre hareket etmeye çalıştık. Uygun olmayanları ortak platformda değerlendirerek gerekli mercilere sorunlarımızı bildirdik ve gerekli düzeltmeler için çalışmalar gerçekleştirdik. Sektör üyelerimizin salgın nedeniyle çıkartılan finansal desteklerden yararlanması için gerek kamu gerekse özel kurumlarla görüşerek çalışmalar yaptık.
Fiziksel toplantılar gerçekleştirmek yasak olduğu için siz dernek olarak ne gibi çalışmalar yaptınız?
Öncelikle alınan ve alınacak konularda zoom üzerinden canlı tartışmalar gerçekleştirerek fikir alışverişleri yapıp ona göre gerekli mercilerle fikirlerimizi sunduk. Onun üzerine üyelerimizle ortak kararlarla çalışmalara devam ettik. Böylece işletmelerimiz olarak gerekli önlemler ve çalıştaylarımızı dijital platformda gerçekleştirdik.
Periyodik olarak tedarikçi firmalarımızın sunum yapmasını sağlayarak hem motivasyonumuzu bozmamayı hem de firmalarımız arası ilişkileri sağlam tuttuk. Ayrıca zoom üzerinden üyelerimizin çalışanlarını sektördeki teknolojik gelişmelerden geri kalmamaları için planlamalarımız doğrultusunda dijital platformdan uzman kişilerin sunumlarını canlı olarak soru cevap şeklinde eğitimler gerçekleştirdik.
4. Uluslararası Akdeniz Isıl İşlem ve Yüzey Mühendisliği Konferansı ve Sergisi hakkında bilgi verir misiniz?
IFHTSE (Uluslararası Isıl İşlem ve Yüzey Mühendisliği Federasyonu) üyesiyiz. Bu federasyon üye ülkelerde dönemsel kongre ve konferanslar oluşturuyorlar. Bizde başvurumuzla 2020 yılının Haziran ayında bu konferans ve sergiyi METEM ile gerçekleştirecektik. Pandemiden dolayı 2021 yılı Eylül ayında gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Yapılacak olan konferans sektörümüze neler katacak?
Isıl işlem sanayi, ısıl işlem hizmeti verdiği ve ısıl işlem gerçekleştirdiği sektörler itibariyle ekonomide stratejik bir öneme sahip bulunmaktadır. Diğer sektörlerin rekabet gücü doğrudan gelişmiş bir ısıl işlem sanayinin varlığına bağlı olmaktadır. Teknoloji yoğunluklu sektörlerin gelişimi ısıl işlem sanayinin gelişimi ile gerçekleşmektedir. Gelişmiş bir ısıl işlem sanayi ülkeler için çok önemli olan ve sanayileşmeyi yansıtan makine, otomotiv ana sanayi, otomotiv yan sanayi, savunma, havacılık-uzay, ana metal sanayi, metal eşya sanayi gibi sanayilerin gelişimi için gerekli olmaktadır. Bu sanayilerin katma değerini kat kat artırmaktadır. Isıl işlemden geçmeyen hiçbir metal parça bu sektörlerin üretiminde ve ürünlerinde kullanılamamaktadır. Isıl işlem sanayi diğer sektörlerin ürünlerde aranan uluslararası standartlara ulaşılmasında tek işlev olmaktadır. Gelişmiş bir ısıl işlem sanayi aynı zamanda önemli bir döviz kazandırıcı sanayidir.
İstanbul Sanayi Odamızın katkıları ve bize 2017 yılında oluşturduğu Sektör Strateji kitabı ile yüklediği misyonla dernek olarak 4.Uluslararası Akdeniz Isıl İşlem ve Yüzey Mühendisliği Konferansını, MISAD-Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği ve METEM-TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi iş birliği ile 03-05 Haziran 2020 tarihlerinde İstanbul Sanayi Odası, İstanbul’da yapılmasına karar verilmişti. Pandemiden dolayı 08-10 Eylül 2021 yılına aldık.
IFHTSE-Uluslararası Isıl İşlem ve Yüzey Mühendisliği Federasyonu bünyesinde farklı ülkede yapılan bu etkinliği ülkemizde yapmanın gururu ve heyecanını yaşıyoruz. IFHTSE; dünyadaki sınai olarak kritik ısıl işlem ve yüzey mühendisliği alanlarında önemli kuruluşları birbiriyle iletişime geçirmektedir. Bu etkinlikte tüm dünyadan tedarikçiler, üreticiler ve nihai kullanıcılar ile ısıl işlem endüstrisinin ihtiyaçlarını; verimlilik, kalite, işçilik, maliyet, çevre, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi bağlamında kendilerinin karşılaştığı gerçek ve dinamik günlük zorlukları tartışma fırsatı sunmayı planlamaktayız.
3 gün boyunca, sergi alanında, arzu eden tüm yerel, yabancı ve uluslararası şirketlerin ürün ve servislerini tanıtabilme şansı olacaktır. MISAD-Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği, kurulduğu 2008 yılından bu yana Sanayi-Üniversite iş birliğini sağlayıp Ar&Ge çalışmalarını güçlendirerek, ısıl işlem sanayicisi ve ısıl işlem hizmeti alan firmalara hizmet vermektedir. Konferans’da sektörümüzde önemli etkinlikler düzenleyen METEM-TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi güçlerimizi birleştirip güçlü ve etkili bir etkinlik yapmayı planlıyoruz.
Ana sponsorumuz Ipsen olmak üzere Platin Sponsorlarımız Alpha Isıl İşlem, Bodycote Istaş, Döksan Isıl İşlem, Iva Schmetz, Nitrex, Tav Vacuum Furnaces, Gümüş Sponsorlarımız; Akm Metalurji, Bilginoğlu Endüstri, Hef Groupe, Inductotherm Türkiye, Katsimtaş İzolasyon, Önerler Isıl İşlem, PVA TePla, Er & Mir Tekstil ve Makina, Sistem Makina, Solo Switzerland, TeknoVak, Toyo Tanso, Wuxi Junteng Fanghu, Yamer Endüstriyel Ürünler ve Destekleyen Isıl İşlem Sponsoru Termosan olmak üzere 20 Sponsor ve Sergi alanında 14 stant katılımcısı ile yerel ve yabancı firmalar ile biraraya gelinecektir.
Konferans kapsamında; mikroyapı dönüşümleri, mekanik, fiziksel ve tribolojik özellikler, gelişmiş ısıl işlem üretim süreçleri, vakum ısıl işlem, kriyojenik işlem ve temperleme işlemi, beynitleme, indüksiyon ve düşük enerji manyetik ısıtma, takım ve kalıpların ısıl işlem ve yüzey mühendisliği, ısıl işlem ekipmanları, nanoteknoloji uygulamaları, matematiksel modelleme ve süreç simülasyonu başlıklarına yer verilecektir. Bu bağlamda yurtiçi ve yurtdışından 6 davetli konuşmacımız ile ısıl işlem üzerine ekonomi, teknoloji, bilimsel konular hakkında son gelişmeler paylaşacaktır.
Bu etkinliğimizi; İstanbul Sanayi Odası’nda yapmamıza izin vererek, destekleyen ISO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan şahsında tüm İSO Yönetim Kurulu’na şükran ve teşekkürlerimizi sunarız. Konferansımızın bizim için bir diğer önemli yanı da ülkemin göz bebeği olan İstanbul’da yapılmasıdır. Yurtdışı gelecek katılımcılarımıza tarihi, doğal güzellikleri ve binlerce yıllık kültürü ile İstanbul’u tanıtma fırsatı yakalayacağız. Bu bağlamda; yerel, yabancı ve uluslararası üreticileri, tedarikçileri, pazarlama şirketlerini, nihai kullanıcıları, üniversiteleri ve araştırmacıları daha iyi bir endüstri adına katılımcı olmaya davet ediyoruz.
Bize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Derneğimizin kuruluşundan bu yana bizlerin bir araya gelmesinde vesilen olan Kenan Anıl arkadaşıma ve bunca zamandır karşılıksız verdiği emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.