Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleştirdik.
Siz, ben 1989 yılında sektörel yayıncılığa başladığımda Pankurt Sanayi A.Ş. firmasındaydınız. O zaman rahmetli Prof. Dr. Feridun Dikeç hocamızın selamıyla bana ilk destek verenlerdendiniz. O zamanlar Metalurji Mühendisleri Odasında aktif görevler yapan, makaleler üreten bir ağabeyimsiniz. Sonraları da MISAD Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği’nin oluşumunda, yönetiminde emeği geçenlerdensiniz.
Sayın Önder Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
Metalurji ve Malzeme Yük. Müh. olarak meslek yaşantıma 1981 yılında ısıl işlem ile başladım. Otomotiv sektöründe 2,5 yıllık bir deneyimden sonra ısıl işlem sektörüne geri dönüş yaptım. Isıl işlem yaşamım şirket büyümeleri, şirket ve yeni tesis kuruluşları ile geçti. 1993 yılında ısıl işlem yaşamım takım çeliklerinin satış ve pazarlaması ile kesişti. O günden bu yana bu doğal birliktelik devam ediyor. 2021 yılı başı itibari ile Akademi Metalurji’de Genel Müdürlük görevini yürütmeye başladım. Yıllar içinde kazandığım teknik ve yöneticilik deneyimlerimi şirketin değişimi, dönüşümü ve büyümesi için harcayacağım.
Uzun yıllar Türk sanayisine Isıl işlem sektöründe hizmet eren Akademi Metalurji firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz?
Akademi Metalurji 1999 yılında bir ısıl işlem şirketi olarak kurulmuş. Bugüne gelinceye kadar yaptığı yatırımlar ile tuz banyolarından vakum fırınlarına teknolojik değişimini sürdürmüş bir şirket. Hali hazırda, İkitelli ve Gebze’deki tesislerinde modern ısıl işlem fırınları ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 2015 yılından itibaren, ısıl işlem yanında, takım çelikleri satış faaliyetlerine başlamış ve devam ettirmektedir. 2020 Yılında Yönetim Kurulumuz, büyüme ve faaliyet alanını genişletme kararı almıştır. Bu karar ile stratejik adımlar belirlenmiştir.
Isıl işlem faaliyetlerimizden vakum sertleştirme, vakum altında sementasyon ve nitrürleme alanında teknolojik odaklı yatırımlara devam edilmesi kararlaştırılmıştır. Bunun ilk ayağı olarak, müşterilerimizin talebi doğrultusunda var olan kapasitenin artırılması için yatırımlarımız başlamış ve devam etmektedir. Firmamız hem yatay hem dikey eksende vakum altında ısıl işlem olanakları ile sektörde farklı bir yere sahiptir. Yine vakum altında sementasyon fırınımız sementasyon sırasında yüzey oksidasyonunu engelleyerek, malzemede yüksek yorulma mukavemeti sağlamaktadır. Kontrollu atmosferde nitrürleme bir diğer prosesimizdir.
Takım çelikleri alanında ise, belli bir alana odaklı olarak başlayan serüven için yeni adımlar atma zamanı gelmiştir. Bunun için, öncelikle depolama alanı büyütülmesi ve yeni testere yatırımları ilk adımları oluşturmuştur. Diğer önemli adım ise, standart malzemeler yanında öncelikle odaklandığımız soğuk iş ve sıcak iş takım çelikleri alanında özel ürünler ile müşterilerimizin aradığı yüksek performanslı kalıplar için gerekli ürün çeşitliliği ve stoklar yaratılmaya başlamıştır.
Bu süreç hızla sürecek ve müşteri odaklı çalışmamızın temel taşlarından biri olacaktır.
Akademi Metalurji olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Akademi Metalurji’nin hizmet verdiği sektörler çok geniş bir spektruma dağılmıştır. Isıl işlem tarafında vakum fırınları ile kalıp ağırlıklı çalışmakla beraber, nitrasyon ve vakum altında sementasyon ve islah işlemleri ile de kalıp ve makine imalatı alanına odaklanmıştır. Takım Çelikleri alanında temel odaklanmamız soğuk iş ve sıcak iş kalıp çelikleridir. Kalıpların kullanım alanlarına baktığımızda ise sektörler, otomotiv, beyaz eşya, küçük ev eşyaları, inşaat ve paketlemeyi başlıca sektörler olarak sayabiliriz. Hedeflediğimiz özel çelikler alanında ise savunma, havacılık, petrol ve enerji sektörlerini sayabiliriz.
Ürün çeşitleriniz nelerdir? Firmanızı ve ürünlerinizi sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Isıl işlemde, vakum altında takım çelikleri ve özel çeliklerin sertleştirilmesi, vakum altında sementasyon ve islah işlemi, Kn kontrollü ortamda nitrürleme temel işlemlerimizdir.
Takım çeliklerinde ise bugünkü odaklanmamız sıcak iş ve soğuk iş takım çelikleridir. Standart ürünlerden ESR’li ve özel geliştirilmiş çeliklere doğru gelişen bir çeşitlilik geliştirmekteyiz. HSS, PM takım çelikleri ve özel çelikler konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir.
Oyal Metal ile işbirliği yaparak, METAL RAVNE’nin standart malzemeleri yanında, soğuk iş takım çeliklerinden SIHARD S460 ve sıcak iş takım çeliklerinden SITHERM S361R üzerine odaklanma kararı aldık. METAL RAVNE’nin 400 yılın üzerindeki birikimi ve modern yatırımları yeni ürünlerin geliştirilmesinde çok güzel bir ortam yaratmaktadır. Bu kapsamda özellikle metal enjeksiyon alanında yeni bir çığır açacağına inandığımız SITHERM S361R’nin Türkiye’de tek yetkili satıcısı anlaşmasını yaptık. Hem kimyasal kompozisyonu hem de sağladığı teknik özellikler itibari ile SITHERM S361R NADCA standartlarını minimumda sağlayıp çıtayı yükselten bir potansiyele sahiptir.
Firmanızın sahip olduğu kalite standartları nelerdir?
Firmamız hem ısıl işlem, hem takım çelikleri pazarlama ve satış faaliyetlerini sürdürürken bir tarafta müşteri odaklılık, diğer tarafta ise çalışanına önem veren, onu geliştiren, iş sağlığı ve güvenliğini ön plan çıkaran, çevreye duyarlı bir anlayışla çalışmaktadır. Günümüzde olmazsa olmaz kalite standartları olarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikalarına sahiptir.
Hizmet ettiğiniz Türk imalat sektörünü ve iç piyasadaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk imalat sektörü tüm siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara rağmen kendi çabaları ile büyümeye devam etmekle beraber son 10 yıldaki yatırım ve büyüme hızı Türkiye’nin ihtiyaçlarının gerisindedir. Türkiye’nin başta katma değeri yüksek ürünlerin oranını artırma gereksinimi bulunmaktadır. Bu elde edilen gelirin ve refahın artmasını sağlayacaktır. Güzel gelişmeler olmakla beraber yetersiz kalmaktadır. Yatırım hızının yavaş olması Türkiye’nin yüksek işsizlik oranı için de sorun oluşturmaktadır. Diğer tarafta yetişmiş eleman ihtiyacı önemli bir yere sahip olup, eğitim sistemimizin kalitesini yükseltme ihtiyacı bulunmaktadır.
İç piyasaya gelince, tüm olumsuzluklara rağmen, pandemi döneminde Türkiye’nin bulunduğu konum ve sahip olduğu kaliteli üretim potansiyeli nedeni ile oldukça başarılı bir dönem geçirmekte. Bu olumlu atmosfer firmamızın büyüme trendine pozitif katkıda bulunmuştur.
MISAD hakkında düşüncelerinizi ve Uluslararası arenada Türk Isıl işlem sektörünün yerini değerlendirebilir misiniz?
MISAD, tüzüğündeki ifadesi ile “Yurt içi ve yurt dışı metal imalat sektörüne ısıl işlem hizmeti veren, bünyesinde ısıl işlem bölümü olan ve ısıl işlem sektörüne hizmet veren tüzel kişi, kuruluşlar ile bu kuruluşlara mensup gerçek kişiler tarafından kurulmuştur.” Amacı ise “Metal imalat sektörünün gelişmesi ve büyümesi yönünde çalışacak Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneğinin (MISAD) amacı, üyeleri arasında mesleki, teknik, ticari, hukuki, kültürel ve idari konularda işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi sağlamaktır.” şeklinde ifade edilmiştir. Bu anlamda kuruluşu gecikmiş olmakla beraber ısıl işlem sektörü için güzel ve önemli bir oluşumdur. Son yıllarda güzel bir gelişme kaydetti. Önemli faaliyetlerinden örnek vermek gerekirse, İstanbul Sanayi Odası ile işbirliği ile yayınlanan “İSO Isıl İşlem Sanayi Sektör Raporu” ve TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası ile birlikte organize edeceği ve pandemi ile 2022’ye ertelenen “MCHTSE Uluslararası Akdeniz Isıl İşlem ve Yüzey Mühendisliği Konferansı” çok önemli iki çalışma. Diğer taraftan, sektör içinde bilinçlenme ve gelişimi doğrultusunda yapılacak çalışmalar önümüzdeki dönemde önemini korumaya devam etmektedir.
Uluslararası arenada Türk ısıl işlem sektörünün yerini, Türkiye’de yapılan kaliteli üretimin çıkarttığı ürünlerdeki ısıl işlemler ve yine bu ürünlerin üretilmesinde kullanılan kalıpların ısıl işlemi olarak ifade etmek gerekir. Türk ısıl işlem sektörü sanayide katma değeri yüksek ürünlere doğru artış oldukça kendisini bu doğrultuda geliştirmesi gerekecektir.
Hedeflerinizi paylaşabilir misiniz.
Hedefimiz sektör lideri olmaktır. Bunu sağlamak için;
• Müşteri odaklı çalışmak, onların beklentilerini rehber kabul etmek,
• Yüksek kalitede ürün temin etmek,
• En iyi hizmeti vermek,
• Teknolojik gelişmeyi takip ederek, gerekli yatırımları yapmak,
• Çalışanlarımızın yetkinliklerini en üst seviyeye çıkartmak,
Ve tüm bu bileşenleri faaliyetlerimizin odağında tutmak olacaktır.
Hedeflerimiz doğrultusunda, deneyimli kadrolarımız ile, iş ortağımız müşterilerimize kaliteli, hızlı ve çözüm üreten teknik destek içeren bir hizmeti sunuyoruz. Sunduğumuz hizmet, yüksek performanslı takım çelikleri, kaliteli ısıl işlem, çözüm üreten teknik destek, talep edilmesi halinde kaplama ve işlenmiş malzeme temini ile bir hizmet paketidir.