Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Erman Car
Erman Car
erman@metkim.com
Yeşil Alüminyum-2

Giriş
Son orman yangınları, bir kez daha gösterdi ki, küresel iklim krizi ve sonuçları, artık yok sayılabilir ya da ihmal edilebilir marjinal kaygılar değil, küresel dünyanın en önemli sorunudur. 

9 Ağustos 2021’de Birleşmiş Milletler’in web sitesinde yer alan veriler, geldiğimiz noktayı tanımlıyor (T24, BM: İnsan aktiviteleri iklimi binlerce yıldır görülmemiş biçimde değiştiriyor; hemen harekete geçilmezse hasar ‘geri dönülmez’ noktaya ulaşacak):

“- Küresel yüzey sıcaklığı 2011-2020 arasında 1850-1900 arasında olduğundan 1.09 derece daha yüksek kaydedildi. Son beş yıl 1850’den bu yana en sıcak dönemdi.

- Son deniz seviyesi yüksekliği oranı 1901-1971 verilerinin üç katı kaydedildi.

- Aşırı sıcakların 1950’den bu yana daha sık ve daha yoğun yaşandığı neredeyse kesin. Soğuk olayları ise daha sık ve ağır gerçekleşiyor.

 

Raporu hazırlayan bilim insanları, küresel ısınmanın 2040 yılında “tüm senaryolarda”1.5 dereceye ulaşacağını öngördü. Emisyonların gelecek beş yıl içinde düşürülmemesi durumunda bu durumun daha erken yaşanacağı belirtildi.”

 

Çözüm süreçlerini “politik tercihlere” bırakmadan, bilim ve tekniğin verileri ile çözmekten başka şansımız yok maalesef. Tıpkı Covid-19 salgını ve kadına şiddete karşı yapılması gereken mücadeleler gibi.
 

Birincil Alüminyum Üretimi Kaynaklı Emisyonların Kontrolü ve Düşürülmesi
Ergimiş Tuz Elektrolizi (Hall-Herault Prosesi) Kaynaklı Emisyonların Kontrolü ve Düşürülmesi (Kapsam 1 Emisyonları)

Ergimiş Tuz Elektrolizi
1 ton metalik birincil alüminyum üretebilmek için yaklaşık olarak 2 ton metalürjik kalite alümina, 400-600 kg karbon anot ve teknolojiye bağlı olarak 12 500 -16 000 kWh elektrik enerjisine ihtiyaç vardır.

 

Alüminyum ergimiş tuz elektrolizi, alüminanın, elektrik akımı altında ergimiş kriyolit banyosu içinde çözünerek, alüminyum ve oksijene de-iyonize olma prosesidir.

 

Elde edilen pozitif yüklü alüminyum iyonları, negatif elektrot olarak davranan katotta, negatif yüklü oksijen iyonları ise pozitif elektrot olarak davranan anotta toplanarak, anot karbonu ile reaksiyona girerler ve CO2 oluşturarak sistemi terk ederler. Bu nedenle anot sürekli olarak tüketilir ve belirli periyotlarda yeniden beslenmesi (Söderberg hücrelerde) ya da yenilenmesi (ön-pişirilmiş hücrelerde) gereklidir.
 

Birincil alüminyum üretiminin gerçekleştiği birim ünite “alüminyum elektroliz hücresi” olarak tanımlanır.

Elektroliz hücrelerinin işlevi ise
“Suyun (daha doğrusu Hidrojenin) bulunmadığı bir ortamda karbon esaslı hazne-katot ve yine karbon esaslı anot arasında düşük voltaj ve yüksek akım şiddetinde bir elektrik arkı oluşturup bir yandan şarjı sıvı tutarken diğer yandan da elektrokimyasal iş yapmak...

 

Böylece reaksiyon ortamını hem elektroliz hücresi hem de doğru akım ark ocağı olarak kullanmak... “ olarak tanımlanabilir (1).

 

Ergimiş tuz elektrolizi ile alüminyum üretimi enerji yoğun bir prosestir. Bu nedenle elektroliz tesisleri kurulurken yeterli, uzun süreli ve güvenilir elektrik enerjisinin sağlanabileceği yerler seçilmelidir.

 

Alüminyum elektroliz prosesinde, proses verimini ölçmek için iki ana kavram kullanılır: akım verimi ve enerji verimi.

 

Akım verimi: Günümüz endüstriyel pratiğinde % 85 ile %96 arasındadır ve Faraday Yasası uyarında, hücreye verilen akımın ne kadar kısmının alüminyum üretimine harcandığının bir ölçüsüdür (3).

 

Enerji verimi ise tipik olarak %45 ile % 50 arasındadır ve hücreye verilen enerjinin ne kadar kısmının alüminyum üretimine harcandığı ile ilgilidir. Kalan enerji ısı üretir ve proses sırasında kaybedilir (3).

 

Anot Gazları (CO2 ve CO)
Ön-pişirilmiş anotlar % 13-16 arasında bağlayıcı olarak taşkömürü zifti ve petrokokdan oluşur. Özel anot pişirme fırınlarında 1150-1200°C’de pişirilerek anot formunu alırlar. Yukarıda tanımladığımız genel proses esasında anot reaksiyonlarının çıktılarından en önemlisi CO2 gazıdır.

Teorik olarak, aşağıdaki reaksiyon uyarınca 1 ton birincil metalik alüminyum üretebilmek için 333 kg anota ihtiyaç vardır (3):

 

2 Al2O3 + 3C = 4 Al + 3 CO2

 

Ancak elektroliz sırasında akım verimi ve anot kalitesine bağlı olarak gerçekleşen ters reaksiyonlar sonucu bir miktar fazla anot tüketilir ve bu sırada CO gazı oluşur:
 

2 Al + 3 CO2 = Al2O3 + 3 CO
 

Akım verimi %100 olduğunda, teorik anot tüketimi 333 kg iken (100%/akım verimi); akım verimi %95 olduğunda 351 kg’a ve akım verimi % 90 olduğunda 370 kg’a çıkar.

 

Bununla birlikte elektroliz sırasında, elektrolitik olmayan, elektrokimyasal reaksiyonlar da gerçekleşir ve bu ilave anot tüketimine neden olur: anodun üst yüzeylerinde karbonun ortamdaki oksijen ile reaksiyonu nedeni ile ilave 30-70 kg (airburn) ve Anodun reaksiyon yüzeyinde oluşan CO2’in anot karbonu ile tersinir  reaksiyonu sonucu oluşan kayıplar: CO2 + C = 2 CO. Bu etki ile ilave 20-30 kg anot tüketimi söz konusudur.

 

Anot gazı ölçümlerine göre CO’in anot gazı içindeki payı, en düşük %12 ve endüstriyel ortalamada % 20 civarındadır (9).

 

Net anot tüketimine bağlı olarak ton metalik birincil alüminyum başına CO2 emisyonu hesaplama sonuçları aşağıdaki tabloda görülebilir (9):

 

Anot Etkisi ve Perflorokarbon (PFC) Emisyonları
Alümina besleme teknolojisine bağlı olarak elektrolit içindeki çözünmüş alümina miktarı % 2-3.5 arasında tutulur. Ancak alümina çözünmüş konsantrasyonu, kritik nokta olan % 2 değerinin altına düştüğü zaman anot etkisi gerçekleşir. Anot etkisi rastgele gerçekleşmesine karşın önceden tahmin edilebilir.

 

Elektrolit banyosu içerisinde alümina konsantrasyonunun düşmesi ile birlikte, banyonun anot tabanını ıslatabilme yeteneği azalır. Bu durumda;

 

-Anot polarizasyonunda ya da voltajda aşırı artış,

-Anot taban yüzeyinin ıslatılamaması ve

-Anot taban yüzeyinin gaz baloncukları ile kaplanması sonucu hücre voltaji ve rezistansında artış meydana gelir. 

 

Anot etkisi sırasında anot karbonu, ortamda alümina konsantrasyonunun düşük olması nedeni ile yeterince oksijen olmadığından, elektrolit banyosu içerisindeki flor ile reaksiyona girerek perflorokarbon (PFC) gazları oluşturur.

 

Perflorokarbon gazları yani CF4  ve C2F6 elektroliz işleminde sadece anot etkisi sırasında oluşur. Ancak bu gazlar atmosferde % 0.5’den daha az oranlarda olmalarına karşın, ömürleri yaklaşık 6 000 yıldır ve CO2 eşdeğeri 6 000’dir (2).

 

Inert Anot 
Inert anot teknolojisinin tarihi neredeyse ergimiş tuz elektrolizi yönteminin tarihi kadar eskidir. Teknolojinin esası, elektroliz hücresinde karbon anot yerine boyutsal stabilitesini koruyan ve reaktif olmayan inert bir malzemenin kullanılmasıdır. Böylece elektroliz sırasında CO2/CO yerine O2 üretilecektir. Aralık 2019’da Rio Tinto ve Alcoa, Kanada Hükümetinin de desteği ile Elysis firmasını kurdu ve inert anot teknolojisi yeniden gündeme geldi. Haziran 2021 de ise Rio Tinto’nun Quebec/Kanada’daki Alma Birincil Alüminyum tesisinde 450 kA akım şiddetine sahip ilk hücre prototipleri inşa edilmeye başlandı. Detaylar için www.elysis.com ziyaret edilebilir.

 

Ancak proje beraberinde birçok soru işaretini de getirmektedir. Öncelikle ticari sır olarak saklandığı için anot malzemesi ve prosese ilişkin detaylı bilgilere henüz sahip değiliz. Bu bağlamda anot malzemesinin maliyetini ve bulunabilirliğini bilemiyoruz. Öte yandan sadece Apple bir miktar inert anot teknolojisi ile üretilmiş birincil alüminyum satın aldı, ancak tesisin üretkenliğine yönelik de bir fikrimiz yok.

 

En önemlisi ise, her şey yolunda gitse bile, inert anot teknolojisi sadece elektroliz sırasında oluşan emisyonları azaltabilecektir. Buna karşın -muhtemelen karbon anodun içerdiği kimyasal enerjiye sahip olmadığı için- karbon anotlu hücrelere göre daha fazla elektrik enerjisi tüketecektir. Alüminyum elektrolizi için gerekli olan elektrik enerjisi üretimi sırasında oluşan emisyonların (kapsam 2) azaltılması yönünde bir katkı sağlamayacaktır. 
 

Alternatif Birincil Alüminyum Üretim Yöntemleri
Karbotermik alüminyum üretimi, Demir cevherlerinin yüksek fırında metalürjik kok ile indirgenmesine bezer şekilde, alüminanın ısı ve karbon yardımı ile metalik forma indirgenmesine esasına dayanmaktadır:
 

½ Al2O3 (katı) + 3/2 C(katı) + ısı = Al (sıvı) + 3/2 CO(gaz)

 

Yüksek sıcaklık ve karbon emisyonu yanı sıra, teknolojinin en önemli dezavantajlarından birisi de, üretilen alüminyumun karbon nedeni ile istenilen saflıkta olmaması yani ürünün Al-C alaşımı halinde elde edilmesidir.

 

Diğer bir alternatif üretim yöntemi ise alüminyum klorür elektrolizidir. Ancak magnezyum elektrolizinde deneyimlenen maliyet ve çevresel sorunlar, alüminyum klorür elektrolizi çalışmalarının geleceği için pek de umut vermemektedir.

Sonuç:
Hem birincil alüminyum maliyetlerinin -enerji başta olmak üzere- hem de çevresel etkilerin zorlaması nedeni ile birincil alüminyum endüstrisi zaten uzun yıllardır iyileşme/ilerleme içerisindedir. Ancak Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak sadece kapsam 1 emisyonlarının azaltılması ile mümkün değildir.

 

Kaynaklar:

1. Prof.Dr. İsmail Duman, II. Alüminyum Sempozyumu ve Sergisi Açılış Sunusu, Mayıs 1994, Seydişehir
 

2. Barry Welch, Process Energy Requirements, TMS Industrial Aluminium Electrolysis Course, October 2008, Dubai
 

3. G.P.Tarcy, Current Efficiency Theory and Practices for Continuous Improvement, TMS Industrial Aluminium Electrolysis Course, October 2008, Dubai
 

4. Halvor Kvande, Challenges in the Primary Aluminium Industry – Global Consideration Energy and the Environment, TMS Industrial Aluminium Electrolysis Course, October 2008, Dubai
 

5. Aluminium Sector Greenhouse Gas Pathways to 2050, World Aluminium Association, www.world-aluminium.org, March 2021
 

6. Decarbonisation: is Aluminium a Solution or a Problem?, Jun 17, 2021, Decarbonisation: is aluminium a solution or a problem? (miningreview.com)
 

7. John Grandfield, Update on the Aluminium Industry Response to Climate Change, Light Metal Age, February 2020
 

8. Alton Tabereaux, Innovations That are Transforming Aluminium Smelting Today, Light Metal Age, February 2019
 

9. Gudrun Saevarsdottir, Halvor Kvande, Barry J. Welch, Aluminum production in the times of climate change: The global challenge to reduce the carbon footprint and prevent carbon leakage, JOM, Volume 72, Issue 1, November 2019

Paylaş Tweet Paylaş
1604 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Alümi̇nyum Endüstri̇si̇nde Sürdürülebi̇li̇rli̇k Bağlamında Teknoloji̇k Eğilimler
Uluslararası Alüminyumcular Birliği (International Alumininum Association, IAI) küresel alüminyum sektörüne hedef olarak koyduğu 2050 yılında sıfır karbon salınımı bağlamınd DEVAMI...
Metalurjide Yeşil Dönüşüm Fırsat mı? Engel mi?
Giriş Niyetine – Fabrika Ayalarına Dönmek Bilimsel çalışma salt “insan odaklı” değildir. Yani içinde insan olsun ya da olmasın, doğada ve evrende olan biten DEVAMI...
Sanayide Yeşil Dönüşüm, Ama Nasıl?
Giriş Charles Dickens, 1859 yılında yazdığı “İki Şehrin Hikayesi” adlı romanında, Sanayi Devrimi’ni ve bu süreçte yaşadıklarını şu çarpıcı cümlelerle betimler DEVAMI...
Geleceği̇ Kim Tasarlayacak?
Mühendislik: Bilinenden Daha Fazlası  Üniversite giriş sınavı sonrası -biz her ne kadar mesleğimizin itibar kaybettiğini gözlemlesek de- meslek seçimi arefesindeki gen& DEVAMI...
Alüminyum Hurda Hazırlama Yöntemleri
Giriş Bütün alüminyum işleyen işletmelerde, son yılların eğilimi olabildiğince fazla hurda ya da daha genel bir deyişle ikincil malzeme kullanmak ve böylece karbon ayak izini d&uum DEVAMI...
İkincil Alüminyum Proseslerinde Hammadde Reçetesi Hazırlama
Temelde cevherden ya da hurdadan metal kazanımı (ekstraksiyonu) aynı rotayı izleyen prosesler. Birincil üretimde madencilik proseslerine, ikincil üretimde hurda toplama, cevher zenginleşti DEVAMI...
Mühendisin Sorumluluğu: Praksis’ten Poesis’e
Halimiz Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) hazırladığı “1,5°C Küresel Isınma Özel Raporu’na” göre;   - İnsanlar, dünya DEVAMI...
Magnezyum - 2
Magnezyum Üretim Yöntemleri Dünyanın en büyük magnezyum üreticisi ve ihracatçısı Çin’dir. Çin, 800 000 ton’dan fazla yıllık birincil magn DEVAMI...
Magnezyum - 1
Giriş Geçtiğimiz aylarda Magnezyum ve Silisyum fiyatlarındaki öngörülemez artış, alüminyum sektörünün önemli gündemlerinden birisini oluşturdu. Ar DEVAMI...
Alüminyum- Skandiyum Alaşımları
Giriş Skandiyum, nadir toprak elementleri içerisinde yer alan ilginç bir element. Nadir toprak elementlerini oluşturan ana element grubu Lantanitler (atom numaraları 57’den 71&rsqu DEVAMI...
Yeşil Alüminyum-3
Giriş Birincil alüminyum üretimi küresel seragazı emisyonlarının %2’sinden sorumlu ve üretilen toplam elektrik enerjisinin %4’ünü tüketiyor.   S&u DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
%100 Hidrojen Yakıt Uyumlu Self Reküperatif Yakıcılar ile Yüksek Verim ve %50’ye Varan Enerji Tasarrufu Sağlayın
Fosil yakıt tüketimi ve sera gazı karbondioksit salınımı artarak devam ederken, sanayide enerjiyi verimli kullanmak, ekonomik işletmecilik ve kaliteli üretim kavramları her zamankinden daha önemli hale gelmektedir.   End&u DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.     TOS+H Expo, 2 – 4 Mayıs 2024 ta DEVAMI...
ESET Liderliğini Pekiştirdi
Dijital güvenlik alanında dünya lideri olan ESET, IDC MarketScape’te Lider seçilerek büyük bir başarıya imza attı. ESET aynı zamanda, iki IDC MarketScape raporunda da Büyük Oyuncu olarak kabul edildi DEVAMI...
Saha Expo 2024, Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayisindeki En Son Yenilikçi Çözümler ve Teknolojileri Sergileyerek Sektördeki Gücünü Ortaya Koyuyor
1100 üye firma ve 29 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 22-26 Ekim 2024 tarih DEVAMI...
Fotoğraflara Saklanan Zararlı Yazılımlar
Bazı fotoğraflarda göründüğünden fazlası vardır; ilk bakışta masum olan görseller, içinde zararlı yazılımlar barındırabilirler. Dijital güvenlik şirketi ESET güncelleme ve yamaların her zaman yapılmas DEVAMI...
Giyilebilir Cihazlar Gizlilik Riski Taşıyor Mu?
Akıllı saatler, fitness takip cihazları ve diğer giyilebilir cihazlar cep telefonlarımız ve tabletlerimiz kadar olağan hale geldi. Bu bağlantılı cihazlar saati söylemekten çok daha fazlasını yapıyor. Sağlığımızı takip ediyor, e-po DEVAMI...
MİB Başkanı Emre Gencer: Reform Alanlarında Daha Hızlı Hareket Etmeliyiz
Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB) geleneksel iftar yemeğinde konuşan MİB Başkanı S. Emre Gencer, sektörün beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Makina sektöründe dünya ticar DEVAMI...
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Değerlendirme
ÇELİK ÜRETİMİ  2024 yılının Şubat ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %46,6 artışla 3,1 milyon tona yükseldi. Yılın ilk iki ayında ise üretim %34,5 oran DEVAMI...
Makine İhracatı İlk Çeyrekte 6,9 Milyar Dolar
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 6,9 milyar dolar DEVAMI...
Türkiye Otomotiv Sektörü Üretimde Rekabetçiliğini Kaybediyor!
Türkiye otomotiv tedarik sanayinin çatı kuruluşu Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 45’inci Olağan Genel Kurul toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TAYSAD DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM