2019 Yılında türkiye’nin ilk ve tek runtime scada yazılımı eagleye rsd kullanıcılarla buluşacak.
Sektörde uzun yıllardır hizmet veriyorsunuz, çözümlerinizi anlatır mısınız?
Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık 25 yıldır Otomasyon ve kontrol sistemleri ile ilgileniyorum. Üniversiteden mezun olduktan sonra, yüksek lisans ile birlikte ısıl işlem fırın imalatı alanında çalışmaya başlayarak bu sektöre adım atmış oldum.
2005 yılında İstanbul’da 3E Endüstriyel Mühendislik firmasını kurarak hem bu sektördeki çalışmalarımıza farklılıklar ekledik hem de çeşitli sektörlerde hizmet vermeye başladık. Ana uzmanlık alanımız ısıl işlem sektörüne yönelik yazılımlar geliştirmek ve endüstriyel fırın ile radyantüp, base tray, O2 probu gibi yedek malzemelerinin temini gerçekleştirmek. Bunun dışında proje bazlı olarak farklı sektörlere özel çözümlerde üretiyoruz. Tübitak Teknokent’te bulunan yeni ofisimizde uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz.
AR-GE ve Yazılım çözümlerinizden bahseder misiniz?
TUBİTAK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bulunan şirketimizde bugüne kadar pek çok AR-GE projesi gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi, Türkiye’de ilk ve tek olan, özellikle petrokimya tesislerinde gerilim giderme işlemleri için kullanılan Portatif Isıl İşlem Cihazı (Eagleye® PHT). Türkiye’de 17 tesisin yönetimini yıllardır başarı ile sürdüren Eagleye® HQM, deneyimli ekibimizin dizayn ettiği diğer bir yazılımımızdır. Bunun dışında 30’dan fazla ülkede pek çok makina ve fırın kontrol sistemleri devreye aldık. Yaklaşık 2 yıldır yine Türkiye’de bir ilk olacak Runtime Scada Designer yazılımımız üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2019 ikinci yarısında lansmanını yapmayı planladığımız Eagleye® RSD yazılımımız ile müşterilerimiz, kendi arayüzlerini tasarlayabilecekleri, grafikleri çizebilen, alarm, bakım, kalibrasyon uyarıları verebilen %100 yerli scada designer programına sahip olabilecekler. Bu yazılımı kullanıcılar isterlerse atmosfer kontrollü kamaralı / bantlı, kuyu tipi, vakum sertleştirme, Gcode işleme gibi hazır paketler halinde alıp, üzerinde değişiklik yapabilecekler.
İthalatını gerçekleştirdiğiniz ürünler hakkında da kısaca bilgi verir misiniz?
Ürünlerimizin yurtdışına satışını yapmak en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu çerçevede görüştüğümüz firmaların ürünlerini de Türkiye’ye getirerek satış-pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz. Bu şekilde karşılıklı ilişki ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İthalatını yaptığımız ürünler arasında atmosfer kontrollü endüstriyel fırınlar, yeni nesil endogaz jeneratörü, hassas döküm fırın yedek parçaları (Sepet, Radyan Tüp, Roller, Fan.. vb), %100 zirkonyum oksijen probu, CQI-9 uyumlu flowmetreler sayılabilir.
Endüstriyel fırın ve endogaz jeneratörlerinden bahseder misiniz?
Bu fırınların en büyük özelliği ısıtma ve atmosfer kontrolünde en iyi şartları sağlamasıdır. Örnek vermek gerekirse, kamaralı tip fırınlarda 15 noktada TUS testi garantisi verilmektedir. Bantlı fırınlarında ise 0,45 mm depth case sağlanabilmektedir. Bunun sağlanabilmesi için fırın bölgelere ayrılmıştır ve her bölgede 1 asıl, 1 yedek olacak şekilde 2 oksijen probu ile yedekli çok hassas % C kontrolü sağlanmaktadır. Özetle bu 2 tip fırınlar ile en ağır şartlardaki ısıl işlem prosesleri bile rahatlıkla uygulanabilir.
Atmosfer kontrollü fırınlarda endogaz jeneratörü aslında en önemli yardımcı ekipmandır. Eskiden hem kullanım hem de bakım zorlukları nedeni ile kullanımı çok yaygın değildi. Fakat günümüz teknolojisi ile yapılan endogaz jeneratörleri kullanım, bakım ve maliyet açısından çok avantajlı durumdadır.
Bu alanda beraber çalıştığımız PowerMaxFurnaces Corp. firması atmosfer kontrollü fırınlarının kurulumu ilk kez Türkiye’de Bodycote tesislerine yapıldı. Norm Civata’ya 1,5 ton/saat bantlı, Çimsataş’a 4,5 ton/şarj kamaralı fırın kurulumları da önümüzdeki 1-2 ay içerisinde tamamlanacaktır. Endogaz jeneratörü olarak da Bodycote’a 3., Norm Civata’ya 4. sistemin kurulumunu Kasım ayı içerisinde gerçekleştireceğiz. Tüm bunların dışında, Türkiye’ye gelecek kamaralı ve bantlı fırınlar ile endogaz jeneratörlerinin üretimleri de fabrikamızda devam etmektedir.
Yurtdışına açılma hedefinizden bahseder misiniz?
Eagleye® HQM yazılımız bu konuda ilk adımı attı ve Çin’de kurulumunu gerçekleştirdik. Şu an üzerinde çalıştığımız Scada Designer programı Eagleye® RSD yazılımımızın yurtdışı satışı için farklı firmalar ile görüşmelerimiz sürmektedir. Stratejik işbirliği kurarak, yurtdışı pazarlara açılmak için faaliyetlerimiz devam etmektedir.