Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker, pandeminin Basınçlı Kap ve Kazan Sektörü üzerindeki etkileri ile sektörün 2020 performansını değerlendirdi. “2020 yılında enerji, ilaç, endüstriyel üretim ve kimya sektörlerinde pandeminin etkisi görece daha az hissedilse de özellikle hizmet sektörü derinden etkilendi.
Basınçlı Kap ve Kazan sektörü ise farklı parametrelerin etkisiyle yılı iyi geçirdi diyebiliriz. Özellikle Elektrik, petrol türevi yakıtlar ve doğalgazda dövize bağlı olarak artan fiyatlar, üretim maliyetlerini kısmak isteyen sanayicileri yeniden kömüre yönelttiğinden kömürlü kazanlara aldığımız teklif taleplerinde son bir yılda yüzde 300 artış yaşadık” diyen Çeviker, sektör ve Erensan açısından 2021 öngörülerini de açıkladı.
Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker’e yönelttiğimiz sorulara verdiği yanıtlar şöyle;
Pandemiyle geçirdiğimiz 2020 yılı Basınçlı Kap ve Kazan sektörü ile Erensan için nasıl geçti?
2020 yılında enerji, ilaç, endüstriyel üretim ve kimya sektörlerinde pandeminin etkisi görece daha az hissedilse de özellikle hizmet sektörü derinden etkilendi.
Basınçlı Kap ve Kazan sektörü ise farklı parametrelerin etkisiyle yılı iyi geçirdi diyebiliriz. Özellikle Elektrik, petrol türevi yakıtlar ve doğalgazda dövize bağlı olarak artan fiyatlar, üretim maliyetlerini kısmak isteyen sanayicileri yeniden kömüre yönelttiğinden kömürlü kazanlara aldığımız teklif taleplerinde son bir yılda yüzde 300 artış yaşadık. Öte yandan inşaat yatırımlarında da yaşanan hareketlenme ile bağlantılı sektörlerde canlanma gözlemlendi. Yıl içerisinde gerek sanayi gerekse konut üreten inşaat kuruluşlarından Erensan’a gelen teklif taleplerinde bir artış söz konusu oldu.
Koronavirüsü nedeniyle yeni ürün, lansman, yatırım, yeni pazara giriş, yeni üretim ya da Ar-Ge projelerinizde aksama oldu mu?
Erensan’da önemli projeler ve aktivitelerin çoğu devam etti. Ar-Ge ve Ürün geliştirme projeleri online olarak evden yapıldı. Haftalık gidişat raporlandı. Eldeki projelerde evden çalışmayla epey yol kat ettik.
Bu süre zarfında üretimin sürekliliğini sağlayabildik. Öncelikle mavi yakalı iş gücümüzden kronik hastalığı olanları eve gönderildi. Geri kalanlar iki vardiyaya ayrıldı. Yemekhanede masalar ayrıldı. Servis araçlarına eklemeler yapıldı. Üretim holündeki iş istasyonları yeniden düzenlenerek sosyal ve çalışma mesafeleri güvenli hale getirildi. Personelin periyodik muayeneleri organize edildi. Günde 2 kez ateş durumları kontrol edildi. Periyodik dezenfeksiyon yapıldı. Sonuç olarak 2020 yılında durmaksızın üretimimize devam edebildik.
Dünya ile kıyasladığınız ülkemizde sektörün geldiği noktayı değerlendirir misiniz?
Türkiye basınçlı kap ve kazan sektörü Avrupa’da birçok stratejik bina ve fabrikanın çalışmasında ve ısınmasında önemli rol oynamaktadır. Hastaneler, devlet binaları, hava alanları, gıda fabrikaları, su fabrikaları, ilaç fabrikaları gibi.
Pandemi sırasında Avrupa’da basınçlı kaplar ve kazan sektörüyle ısıtma ve soğutma sektörü acil durumlarda servis verebilmek üzere sokağa çıkma ve araba ile seyahat etme yasağından muaf tutuldu. Sektörümüz için ülkemizde de bu bir gerekliliktir.
Pandemiyle geçen 2020 yılında sektörümüzde elinde işi olmayan birçok firmamız bugün finansal olarak desteğe ihtiyaç duymaktadır. İşletme sermayesi desteği ve mali alacakların istisnasıyla bu firmaların tekrar ayağa kalkabileceğini sanıyorum.
2021 yılı öngörüleriniz nelerdir?
Aşıların yapılmaya başlamışıyla pandeminin 2021 ortasına doğru etkisini kaybedeceği düşünülüyor. Pandemi etkisini kaybederse 2021 yılında Covid-19 süresince ertelenen talebin hem Türkiye piyasasından hem de ihracat yaptığımız piyasalardan gelmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Tüm şartlar Covid-19 öncesi gibi olursa 2021 yılını 2019 yılı ciro rakamı ile kapatmayı öngörüyoruz. Basınçlı Kaplar ve Kazan Sektörü’nde diğer sektörlere oranla Covid sonrası toparlanma daha hızlı olacaktır.