Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
EWM Teknolojisi Terranets BW GmbH Şantiyesinde Kullanılıyor... Degauss 600 ile Boru Hatlarının Manyetikliğini Giderme

Burada her bir kaynak dikişi mükemmel olmalıdır – yüksek basınçlı gaz boru hatları en yüksek güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Bu nedenle terranets bw GmbH gibi işletmeci şirketler duvar kalınlığını düzenli olarak pig adı verilen cihazlarla kontrol eder. Problem: Kontrol sistemleri hatları manyetikleştiriyor. Onarımların gerekli olması durumunda, kaynak esnasında ark üflemesi meydana gelir ve bunun sonucunda gözenekler ve birleştirme hataları meydana gelir. EWM, bunu engellemek için Degauss 600 mıknatıslılığı giderme makinesini geliştirmiştir. EWM çözümü kullanışlıdır, kompakttır ve şantiyeler için uygundur.

 

Bütünlüğü güvence altına almak için yüksek basınçlı gaz boru hatları “akıllı pigging” adı verilen yöntemle kontrol edilir. Bir pig, manşetlerle boru duvarlarına karşı yalıtılmış olan birden fazla diskten meydana gelen silindirik bir gövdedir. Borunun içerisinde basınç farkı ile hareket ettirilir. Bir pigin uzunluğu 6 ila 10 m’dir, ilerleme hızları 1 ila 5 m/s arasında değişir.

 

Borunun duvar kalınlığı manyetik kaçak akı yöntemiyle (Magnetic Flux Leakage) ölçülür. Bunun için güçlü, halka şeklinde pig üzerine yerleştirilmiş mıknatıslar gerekir; hemen ardından verilen manyetik akı çizgileri sensörler vasıtasıyla kaydedilir. Ölçüm esnasında kaydedilen bu sinyaller referans sinyalleriyle karşılaştırılır. Sapmalar sayesinde malzeme kaybının veya ovalitenin olduğu muhtemel yerler belirlenebilir. Akıllı pig’de kat edilen mesafeyi tespit eden bir sistem de bulunduğundan, buluntuların pozisyonu belirlenebilir. Bu ölçüm yönteminin dezavantajı, kontrol edilen boru hatlarının kalıcı olarak mıknatıslanmasıdır. Bu nedenle ölçüm sonuçları esas alınarak kusurlu olduğu belirlenen yerlerin en kısa sürede onarılması gerekir.

 

İşletmeci olarak terranets bw GmbH ve uygulayıcı inşaat şirketi olarak Leonhard & Weiss GmbH’dan oluşan katılımcı şirketler için pigging neticesinde boru üzerinde güçlü bir kalan manyetizmanın olduğu aşikardı. Kaynak esnasında mıknatıslanmanın neden olduğu bilinen problemlerin – ark üflemesi, gözeneklerin oluşması ve birleştirme hataları – giderilmesi için EWM AG, Degauss 600 mıknatıslılığı giderme makineleri ile boru üzerinde kalan mıknatıslanmayı kaynak esnasında elimine etmekle görevlendirildi. Temel prensip, içinden akım geçen bir iletkenin bir manyetik alan üretimesi. Bir borunun mıknatıslılığını gidermek için bir elektrik kablosu olabildiğince dar bir şekilde borunun etrafına sarılır. İçinden akım geçirilerek aynı güçte karşı manyetik alan üretilebilir ve böylece kalan mıknatıslılık elimine edilebilir. Ne kadar çok sarım uygulanırsa, sabit akım ile üretilebilecek maksimum alan kuvveti de o kadar büyük olur.

 

Degauss 600, mıknatıslılığı gidermek için iki yöntem sunar:
1.
Degauss fonksiyonunda yüksek bir akım değerinden başlanarak ve değişen polariteyle akım adım adım düşürülür. Böylece bileşenin manyetikiliği histerezis eğrisi boyunca giderilir. Bu yöntem kısa bileşenlerde çok iyi sonuç verir.

 

2. Activgauss yönteminde sarımların içinden sürekli olarak akım geçirilir ve böylece sürekli bir manyetik alan üretilir. Bu yöntem, söz konusu durumda boru hatlarında olduğu gibi uzun bileşenlerde kullanılmalıdır.

 

600 mm çapında ve 10 mm duvar kalınlığına sahip yeni boru parçası eklenmeden önce kaynak derzindeki kalan mıknatıslılık bir alan kuvveti ölçme cihazıyla ölçüldü. Değerler boru çevresinde 2 ile 5 mT aralığında yer alıyordu. EWM AG’nin mevcut tecrübelerine göre ölçüm değerleri, henüz bir elektrotla kaynak yapılabilecek değerlerin altında kalıyordu. Bu nedenle bu boru kısmı için yüksek olasılıkla mıknatıslanmanın giderilmesi işlemine gerek olmayacağı öngörülebiliyordu. Eski, uzaklaştırılan boru kısmı, 18 ila 35 mT alan kuvvetlerine sahipti. EWM şirketinde yapılan kapsamlı ön araştırmalar sonucunda gerekli olan sarım sayısı ve muhtemelen gerekli olabilecek akım belirlenebildi. Bu durumda EWM uzmanları, borunun üzerine dokuz sarımın yapılmasına karar verdi.

 

Yeni boru parçası eklendikten sonra, kalan eski boru kısmı kontrol edildi. Burada boru çevresinde 15 ila 30 mT alan kuvvetleri ölçüldü. Resimde, eski boru kısmı için gerekli olan sarımlar görülmektedir. 

 

Kaynak derzinin yakl. 100 °C’ye ön ısıtma işleminden sonra alan kuvveti yeniden ölçüldü, çünkü borunun ısınmasının manyetik alan üzerinde etkisi bulunmaktadır. Uzaktan kumanda ile manyetik alanın kompanzasyonu için akım değeri (175 A) ayarlandı. Bir dakika sonra kaynak yerindeki manyetik alan kompanse edilmişti ve kaynak işlemine başlanabildi.

 

Daha önce belirtildiği gibi boru çevresindeki manyetik alan sabit değildir. Bir bobin sistemi bu dalgalanmaları zaten fiziksel olarak dengeleyemez. Bundan dolayı çevresel kaynağın yaklaşık dörtte biri tamamlandıktan sonra mıknatıslılığı giderme akımının değiştirilmesinin gerekmesi şaşırtıcı değildir. Alan kuvveti kaynak işleminin ilerlemesiyle (yani iki boru kısmının birleştirilmesiyle) birlikte azalır, dolayısıyla ayarlanacak akım değeri de düşer. Bu işlem kök kaynak işleminin bitimine kadar dört defa tekrarlandı. Kaynakçılara, manyetik alandan dolayı negatif bir etki fark ettiklerinde kaynak işlemini durdurmaları talimatı verilmişti. Ölçümler, örtülü elektrot kaynağında bu sınır değerin 4 ila 5 mT olduğunu gösterdi. Bu değerler EWM’nin örtülü elektrot kaynağı ile edindikleri tecrübeyle uyuşuyordu. Kök paso başarıyla tamamlandıktan sonra manyetik alanlar dengelenir, dolayısıyla ara ve kapatma pasoları herhangi bir kompanzasyon olmadan yapılabilir.

 
İkinci alın derzinde 26 ila 43 mT arasında daha yüksek alan kuvvetleri ölçüldü. Bu durum 13 sarım ve 140 A mıknatıslılığı giderme akımı gerektirdi. kaynak derzi ile sarım kablosu arasındaki mesafe burada 16 cm idi. Laboratuvarda geliştirilen esaslar sayesinde kaynak bağlantısı gecikme olmadan şantiyede gerçekleştirilebildi. 4,5 saat sonra çalışma tamamlanmıştı ve iki kaynak dikişi başarıyla gerçekleştirilmişti. Sonrasında yapılan röntgen ve ultrason incelemeleri herhangi bir hata göstermedi. TÜV Süd tarafından görevlendirilen sorumlu bağımsız denetim mühendisi aynı terranets bw GmbH ve Leonhard & Weiss GmbH şirketlerinin katılan temsilcileri gibi Degauss 600’ün kullanım kolaylığından ve şantiye kullanımına uygunluğundan (düşük ağırlık ve küçük yapı ölçüleri) etkilendi.

 

İkinci şantiyede daha zor bir görev bekliyordu. Burada yüksek basınçlı bir gaz hattının eski sürgülü valfi değiştirilecekti. Kaynak derzi iticinin yakınında yer aldığından örtülü elektrot kaynağı yönteminin uygulanması mümkün değildi; küresel valfin yalıtım yüzeyleri borunun içinde önlenmesi mümkün olmayan çapaklar nedeniyle hasar görürdü. Bu nedenle TIG kaynak yöntemi kullanıldı. Ancak bu kaynak işlemi örtülü elektrot kaynağına kıyasla mıknatıslanmaya karşı çok daha hassas tepki veriyor. Burada manyetik alanların tümüyle elimine edilmesi gerekiyor. 

 

Ölçülen manyetik alanlar 10 ila 12 mT ile ilk şantiyedeki piglenen boru kısımlarındaki değerlerden çok daha düşüktü. Bu nedenle manyetik alanı tümüyle elimine etmek için 70 A değerinde sadece altı sarım gerekiyordu (0,5 mT’nin altındaki ölçüm değerleri = 8 A/cm). Kaynak tutumu yakl. 1,3 mT değerinden itibaren olumsuz etkileniyordu. İndüklenen manyetik alanları uyarlamak için kaynak işlemine üç defa ara verildi. Burada akım adım adım yakl. 40 A’ya kadar düşürüldü.

 

İlk alın derzinin kaynağında mıknatıslanmanın giderilmesi sadece boru tarafında gerekliyken, ikinci kaynak ekinde – muhtemelen manyetik alanın ilk kaynak işleminin tamamlanmasından sonra kaymasından dolayı – hem valf tarafının (-4 mT) hem de boru tarafının (-12 ila -18 mT) kompanzasyonu gerekti. Bunun için boru tarafına altı sarım yerleştirildi. Manyetik alanlarının kutupları farklı olması nedeniyle boru tarafındaki elektrik kablosu valf tarafına aynı sarım yönünde üç sarımla uzatılarak devam ettirilebildi. Yakl. 80 A akım şiddeti ile kalan mıknatıslılık tümüyle kompanse edildi. Kök kaynağının tamamlanmasına kadar düzeltici müdahalelerde bulunmak için kaynak işlemi dört defa durduruldu. Son akım değeri yakl. 25 A idi. 

 

Pratik uygulamalar, Degauss 600 ile boru hattı imalatında onarım kaynaklarındaki mıknatıslılık probleminin güçlü manyetik alanlarda da çözülebileceğini gösterdi. Bunu için gerekli olan bileşenler kullanışlı, kompakt ve şantiye için uygundur. Kullanım çok kolaydır ve uzaktan kumanda sayesinde güç kaynağı şantiye çukurunun dışına da yerleştirilebilir.

 

Paylaş Tweet Paylaş
2418 kez okundu
GÜNCEL YAZILAR
Şamot Tuğla Harcı, Perlit ve Diatomitten Alümina-Silika Esaslı Kompozit Aerojel Tozu Üretimi
* Production of Alumina-Silica Based Composite Aerogel Powder from Chamotte Brick Mortar, Perlite and Diatomite   Özge Kılınç / Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakü DEVAMI...
Yapay Zekâya Genel Bakış ve Otomotiv Endüstrisinde Yapay Zekâ Örnekleri
* Overview of Artificial Intelligence and Examples of Artificial Intelligence in Automotive Industry   Betül KARACİL, Erdinç EFENDİ CPS Pressform San. ve Tic. A.Ş. & DEVAMI...
Proses Modelleri ile Yassı Şerit Malzeme Haddelemenin Temel Esasları ve Modellerin Önemi
*Basic Fundamentals of Steel Rolling Process with Models and the Significance of Models   Kemal ERKUT Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh. e-posta: kemalerkut@gmail.com   Özet DEVAMI...
Otomotiv Sektöründe Kullanılan DD13 Düşük Karbonlu Sacların Derin Çekme Metodu ile Şekillendirilmesi
*Forming of DD13 Low Carbon Sheets Used in Automotive Industry by Deep Drawing Method Arzu ALTINPINAR / CPS Pressform San. Tic. A. Ş.   Özet Derin çekme, sac metal şekillendirmede DEVAMI...
Endodontik Eğelerde Meydana Gelen Kırılmalar ve Etkileri
*Fractures Occurring in Endodontic Files and Their Effects Zeynep ZEREN / Medicalpark Pendik Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, İstanbul Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fak&uu DEVAMI...
Mikropor Mng-Pro Serisi Basınç Salınımlı Adsorpsiyon (Psa) Tipi Azot Jeneratörleri
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - berkay.coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Soğutmalı Tip Hava Kurutucuları & Yüksek Basınçlı Hava Filtreleri Mikropor Mk-Hp Serisi & Hp Serisi
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - Berkay.Coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Seçici Lazer Ergitme Yöntemi (SLM) ile Eklemeli İmalat
*Additive Manufacturing With Selective Laser Melting Method (Slm)   Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Böl&uu DEVAMI...
Yağ Buharı Ayrıştırıcı Mikropor Carbolescer Serisi
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - Berkay.Coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Şerit Haddelemede Bısra Etkisi ve Gaugemeter Kalınlık Düzeltme Fonksiyonu*
Bisra effects on the Flat Hot Strip Rolling Mills and Gaugemeter AGC Strip Thickness Correction   Kemal ERKUT Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh., kemalerkut@gmail.com   &Oum DEVAMI...
Suni Yaşlandırmanın AA6082 ve AA6056 Alaşımlarının Mekanik Özelliklerine Etkisi*
*The Effect of Artificial Aging on Mechanical Properties of AA6082 and AA6056 Alloys   Dilek DENİZ / Sistem Alüminyum San. ve Tic. A.Ş. 59930 Ergene/Tekirdağ, Türkiye Nil TOPLAN / Sak DEVAMI...
Düşük Enerjili Kimyasal Hava Kurutucu -Mikropor MMD-VP Serisi-
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzmanı  - Burcu.Ozgumus@ DEVAMI...
Termal Kütle Teknolojisi İle Çalışan Basınçlı Hava Kurutucuları
Tuğba Memili / Ar-Ge Müdürü  Günümüzde, üretim fabrikalarında enerji kaynağı olarak basınçlı hava kullanımı gün geçtikçe artmaktadı DEVAMI...
Diş Hekimliğinde Akıllı Malzemelerin Gelişimi
Zeynep ZEREN / Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hekimliği Bölümü Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Mal DEVAMI...
İkincil Alüminyum Üretimi Özelinde İkincil Metal Üretimi ve Metalurji Mühendisliği: Değişimler-Etkileşimler*
*Secondary Metal Production -based on secondary aluminium production- and Metallurgical Engineering: Evolutions-Interactions   Erman Car Metalurji Mühendisi   ÖZET Sanayi DEVAMI...
Ortodontik Braket Uygulamaları İçin AISI 316 L Tipi Paslanmaz Çelik Malzemenin Uygunluğu
Zeynep ZEREN / Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ece Simooğlu SARI / Kocaeli Üniversitesi Hereke Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu, Makine ve Metal Teknolojileri, Metalu DEVAMI...
22MnB5 Çeliğinin Sıcak Şekillendirme Prosesinde Kalıpta Soğutma Süresinin Optimizasyonu*
*Optimization of the Mold Cooling Time in a Hot Stamping Process of 22Mnb5 Steel   Prof. Dr. Nihat Akkuş / Marmara Üniversitesi Özgür Yurtgan, Serkan Alan, Alkan Özcan, DEVAMI...
Üretimde Paradikma Değişikliği: 3D Eklemeli İmalat
Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Neşe Çakıcı ALP / Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve T DEVAMI...
Mikropor Modüler Basınçlı Hava Kurutucusu -MMD Serisi-
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu     Basınçlı hava, kompresörler aracılığıyla üretilmekte DEVAMI...
Mikropor Carbolescer
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu   Uygulamaya göre, basınçlı havada bulunması gereken minimum partik DEVAMI...
Enerji Tasarrufu Sağlayan Kimyasal Hava Kurutucu -Mikropor Mmd-Vp Serisi-
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu   Basınçlı havada buhar halinde su (nem) bulunmaktadır Su, pnömatik DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM