Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
SÜPER DUPLEKS PASLANMAZ ÇELİKLE DAHA İYİ VE DÜŞÜK MALİYETLİ İŞLEME

ÖZET

Makine ile işleme süreçlerinin karbon çeliklerden paslanmaz çeliklere geçilerek geliştirildiği bilinmektedir; ancak operatörler işleme hızlarını yavaşlatmayı ve bu değişikliği yaptıktan sonra alet ayarlarını değiştirmeyi gerekli bulmuştur. Ayrıca sık titreşim sesi, aletlerin zamklanması ve zayıf parçacık çatlamaları gibi bir dizi sorun da yaşadılar. Burada Rinaldo Brivio, Global Technical Marketing, Sandvik Materials Technology SAF 2507 ile maliyet ve yatırımlarını düşük seviyede tutarak operatörlerin atölyelerin verimliliğini, rekabet gücünü ve karlılığını nasıl artırabileceğini açıklıyor.
 

ABSTRACT
 
: It is known that machining processes are improved by switching from carbon steels to stainless steels, yet operators have found it necessary to slow down machining speeds and alter tool settings after making this change. They have also experienced a number of issues such as frequent vibration chatter, gumming of tools and poor chipbreaking. Here, Rinaldo Brivio, Global Technical Marketing, Sandvik Materials Technology, explains how, with Sandvik SAF 2507, operators can improve the productivity, competitiveness and profitability of workshops - while also keeping their costs and investments to a low level.
 
İşleme süreçlerinin karbon çeliğinden paslanmaz çeliğe geçilmesiyle geliştirildiği bilinmektedir, yine de operatörler bu değişiklikten sonra işleme hızlarını düşürme ve makineayarlarını değiştirme gereği duymuşlardır. Bununla birlikte operatörler sık titreşim sesi, makinelerde yapışma ve talaş kırılması gibi birçok sorunla karşılaşmışlardır.
 
Bu sorunlar paslanmaz çeliğe geçmekten dolayı değil, seçilen paslanmaz malzemesinin kalitesinin yetersiz olmasından kaynaklanmıştır. Bu nedenle çözüm, işleme için uygunluğu kanıtlanmış özelliklere sahip yüksek kaliteli paslanmaz çeliklerin belirlenmesinde yatmaktadır.   

Süper duplex paslanmaz çelikler
Karbon çeliğini işlemek, süper duplex paslanmaz çelikleri işlemekten genelde daha kolaydır, fakat süper duplex paslanmaz çeliklerin üstün mekanik özellikleri vardır. Bu çeliklere “süper duplex” sınıfı denilmesinin sebebi oyuk korozyonuna duplex paslanmaz çeliklerden daha dayanıklı olmalarıdır. 
 
Sandvik’in kendi imalatı olan süper duplex paslanmaz çelik Sandvik SAF 2507, kimyasal olarak dengeli bir metalürjiye sahiptir, bu da bu malzemeye yüksek mekanik mukamevet, düşük sertlik ve süneklik gibi işleme açısından avantajlı birçok özellik kazandırmaktadır. Nikel, krom, molibden, karbon ve nitrojen içeriği azaltılmış, sülfür, fosfor ve bakır içeriği arttırılmıştır.
 
Bu malzeme, denizden petrol ve gaz arama ve üretiminde, petrokimya ve kimyasal işleme için ısı eşanjörlerinde halihazırda kullanılmaktadır ve aynı zamanda hidrolik ve enstrümantasyon uygulamaları için de uygundur.
 
Bununla birlikte Sandvik, kendi ürününün kalitesini, önemli bir Avrupa çelik üreticisinin rakip süper duplex sınıfı ile karşılaştırarak göstermek istemiştir.  Her iki malzeme de, en son teknoloji ürünü bir Verimlilik Merkezi'nde ve İtalya'nın Milano kentinde bulunan laboratuvarda, 100 mm çaplı çubuk formunda, bir dizi işleme testine tabi tutulmuştur.  
 
Tesis, SandvikMaterialsTechnology’nin kardeş şirketi olan ve metal kesme endüstrisi için kesme uçları ve talaşlı imalat hizmetlerin araştırılması, geliştirilmesi ve tedarikinde küresel bir lider olan SandvikCoromant’ a aittir. SandvikCoromant, işleme alanında yaptığı yenilikler sayesinde 2012 yılında Forbes dergisinin "Dünyanın En Yenilikçi Şirketler" listesinde yer almıştır. 
 
Tornalama testleri
Resim 1’de görülebileceği üzere, SandvikCoromant’ın tesislerinde yürütülen testlerde, ilk olarak tek noktalı kesme aleti dönme eksenine paralel hareket ettirilirken çelik silindirik bir iş parçası işleme tezgahında yüksek hızda döndürülmüştür ve her bir süper duplex malzemenin tornalama özellikleri değerlendirmiştir. İş parçasının çapını belirtilen boyuta düşürmek için bu işlem genellikle harici olarak uygulanmaktadır. 

Süper duplex malzemeler, en uzun kesici uç ömrünü sağlayan kesme hızı ve besleme arasında optimize edilmiş bir denge bulmak için belirtilen uç  geometrisinde orta-kaba tipte işlemeye tabi tutulmuştur. İş parçaları, 0,3 mm/devir hızında beslenmiştir ve 2 ve 3 mm’lik bir derinliğe kadar dakikada 60 ila 125 metre (m/dk) arasında kesme hızlarına tabi tutulmuştur. 
İşleme, istenen yüzey aşınmasına (0,3 mm) ulaşılana kadar ya da ana veya ikincil kesme kenarda kenar kırılması, plastik deformasyon, parçalanma, plastik deformasyon veya kesme kenarında 0,5 mm/devir’e eşit veya büyük çentik aşınması gibi önemli aşınma belirtileri fark edilene kadar devam ettirilmiştir.  
 
Yapılan görsel incelemelede göre, en düşük (60 m/dak) ve en yüksek (125 m/dak) kesme hızlarında yapılan işlemeden sonra rakip üreticinin süper duplexin de kayda değer aşınma belirtilerine rastlanırken Sandvik malzemesinde kesici uç ömrünün gözle görünür oranda daha  uzun olduğu tespit edilmiştir. Her bir malzemenin performansı 80 ila 100 m/dakika arasındaki orta hızlarda benzerdi. Şekil 1 sonuçları ortaya koymaktadır.
 
Talaş formasyonu
En iyi işlenebilir çelik, kolayca talaş oluşturacak kadar yumuşak fakat bu talaşın kırılıp ayrılacağı kadar kırılgan olmalıdır. 
 
Bu nedenle, ikinci tur testler,kesme derinliğinin ve beslemenin, 100 mm ve 40 mm'lik parçacık çaplarındaki her bir süper duplex malzeme üzerindeki etkilerini değerlendirmek için talaş formasyonunda odaklanmıştır. Her iki sınıf da, daha önce olduğu gibi aynı işleme tezgahını kullanarak, 70 m/dakika ve 90 m/dak kesme hızlarında işlenmiştir.
 
Sandvik SAF 2507'den her iki işleme hızında da rakip süper duplex malzemeye kıyasla daha yüksek miktarda talaş çıkarılmıştır. Bu, Sandvik sınıfının, daha uzun alet ömrü için üstün işlenebilirlik ve olumlu özellikler sunduğunu gösterir.
 
Delik delme testleri
Bir sonraki test aşamasında, her malzemeye 257 delik delinerek, tornalama işlemi için değerlendirilmiş aynı çubuk grubundan alınan 60 mm uzunluğunda kesilmiş çeşitli diskler içine yerleştirilmiştir. Delikler kesme işleminin düzgün olmasını sağlamak için çapın üç katına,26 mm derinliğe kadar ve çubuk eksenine paralel delinmiştir.
 
Daha sonrasında, sert sinterlenmiş karbür matkapta (SandvikCoromant tarafından üretilmiş olan) gözle görünen aşınma belirtileri olup olmadığı kontrol edilmiştir. Matkap aşınma limitini aşmadan rakibin süper duplexine sadece 135 delik açılmışken, Sandvik SAF 2507'ye ise 168 delik açılmıştır. 
 
Ek olarak, 80 delik açıldıktan sonra her sınıftan çıkarılan talaşlar gözle kontrol edilmiştir. Sandvik 2057’nin talaşları, delme sırasında daha az güç tüketimi gerektiren daha üstün özellikleri sergilemiştir. 
 
İleri analiz ve kalın etli boru
Elbette ki maliyet, işleme için yeni malzemelerin seçiminde temel unsur olmaya devam etmektedir. Sandvik’in uzmanları, hem Sandvik SAF 2507 hem de rakip malzeme için çeşitli verileri (alet maliyeti, uç maliyetimaliyeti ve toplam çevrim süresi dahil olmak üzere) hesaplayan SandvikCoromant’ın Productivity Analyzer (Verimlilik Analizi) yazılımını kullanmıştır. 
 
Yapılan analiz sonucunda Sandvik SAF 2507’nin iş parçası başına 6.62 Euro (€/parça) tasarruf sağlayabildiği ve ayrıca verimliliği %20 arttırabildiği bulunmuştur. Sonuçlar Tablo 1’de gösterilmektedir.
 

 

Paylaş Tweet Paylaş
5838 kez okundu
GÜNCEL YAZILAR
Şamot Tuğla Harcı, Perlit ve Diatomitten Alümina-Silika Esaslı Kompozit Aerojel Tozu Üretimi
* Production of Alumina-Silica Based Composite Aerogel Powder from Chamotte Brick Mortar, Perlite and Diatomite   Özge Kılınç / Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakü DEVAMI...
Yapay Zekâya Genel Bakış ve Otomotiv Endüstrisinde Yapay Zekâ Örnekleri
* Overview of Artificial Intelligence and Examples of Artificial Intelligence in Automotive Industry   Betül KARACİL, Erdinç EFENDİ CPS Pressform San. ve Tic. A.Ş. & DEVAMI...
Proses Modelleri ile Yassı Şerit Malzeme Haddelemenin Temel Esasları ve Modellerin Önemi
*Basic Fundamentals of Steel Rolling Process with Models and the Significance of Models   Kemal ERKUT Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh. e-posta: kemalerkut@gmail.com   Özet DEVAMI...
Otomotiv Sektöründe Kullanılan DD13 Düşük Karbonlu Sacların Derin Çekme Metodu ile Şekillendirilmesi
*Forming of DD13 Low Carbon Sheets Used in Automotive Industry by Deep Drawing Method Arzu ALTINPINAR / CPS Pressform San. Tic. A. Ş.   Özet Derin çekme, sac metal şekillendirmede DEVAMI...
Endodontik Eğelerde Meydana Gelen Kırılmalar ve Etkileri
*Fractures Occurring in Endodontic Files and Their Effects Zeynep ZEREN / Medicalpark Pendik Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, İstanbul Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fak&uu DEVAMI...
Mikropor Mng-Pro Serisi Basınç Salınımlı Adsorpsiyon (Psa) Tipi Azot Jeneratörleri
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - berkay.coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Soğutmalı Tip Hava Kurutucuları & Yüksek Basınçlı Hava Filtreleri Mikropor Mk-Hp Serisi & Hp Serisi
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - Berkay.Coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Seçici Lazer Ergitme Yöntemi (SLM) ile Eklemeli İmalat
*Additive Manufacturing With Selective Laser Melting Method (Slm)   Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Böl&uu DEVAMI...
Yağ Buharı Ayrıştırıcı Mikropor Carbolescer Serisi
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - Berkay.Coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Şerit Haddelemede Bısra Etkisi ve Gaugemeter Kalınlık Düzeltme Fonksiyonu*
Bisra effects on the Flat Hot Strip Rolling Mills and Gaugemeter AGC Strip Thickness Correction   Kemal ERKUT Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh., kemalerkut@gmail.com   &Oum DEVAMI...
Suni Yaşlandırmanın AA6082 ve AA6056 Alaşımlarının Mekanik Özelliklerine Etkisi*
*The Effect of Artificial Aging on Mechanical Properties of AA6082 and AA6056 Alloys   Dilek DENİZ / Sistem Alüminyum San. ve Tic. A.Ş. 59930 Ergene/Tekirdağ, Türkiye Nil TOPLAN / Sak DEVAMI...
Düşük Enerjili Kimyasal Hava Kurutucu -Mikropor MMD-VP Serisi-
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzmanı  - Burcu.Ozgumus@ DEVAMI...
Termal Kütle Teknolojisi İle Çalışan Basınçlı Hava Kurutucuları
Tuğba Memili / Ar-Ge Müdürü  Günümüzde, üretim fabrikalarında enerji kaynağı olarak basınçlı hava kullanımı gün geçtikçe artmaktadı DEVAMI...
Diş Hekimliğinde Akıllı Malzemelerin Gelişimi
Zeynep ZEREN / Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hekimliği Bölümü Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Mal DEVAMI...
İkincil Alüminyum Üretimi Özelinde İkincil Metal Üretimi ve Metalurji Mühendisliği: Değişimler-Etkileşimler*
*Secondary Metal Production -based on secondary aluminium production- and Metallurgical Engineering: Evolutions-Interactions   Erman Car Metalurji Mühendisi   ÖZET Sanayi DEVAMI...
Ortodontik Braket Uygulamaları İçin AISI 316 L Tipi Paslanmaz Çelik Malzemenin Uygunluğu
Zeynep ZEREN / Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ece Simooğlu SARI / Kocaeli Üniversitesi Hereke Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu, Makine ve Metal Teknolojileri, Metalu DEVAMI...
22MnB5 Çeliğinin Sıcak Şekillendirme Prosesinde Kalıpta Soğutma Süresinin Optimizasyonu*
*Optimization of the Mold Cooling Time in a Hot Stamping Process of 22Mnb5 Steel   Prof. Dr. Nihat Akkuş / Marmara Üniversitesi Özgür Yurtgan, Serkan Alan, Alkan Özcan, DEVAMI...
Üretimde Paradikma Değişikliği: 3D Eklemeli İmalat
Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Neşe Çakıcı ALP / Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve T DEVAMI...
Mikropor Modüler Basınçlı Hava Kurutucusu -MMD Serisi-
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu     Basınçlı hava, kompresörler aracılığıyla üretilmekte DEVAMI...
Mikropor Carbolescer
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu   Uygulamaya göre, basınçlı havada bulunması gereken minimum partik DEVAMI...
Enerji Tasarrufu Sağlayan Kimyasal Hava Kurutucu -Mikropor Mmd-Vp Serisi-
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu   Basınçlı havada buhar halinde su (nem) bulunmaktadır Su, pnömatik DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM