Bu sayımızda ikinci kuşak Isıl işlemci Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz’la şirket evliliği ve Alpha Metalurji hakkında konuştuk.
Sektörde ve Türk sanayisinde çok faal birisi olarak bize kendinizden bahseder misiniz?
1973 yılında Ankara’da doğdum. Orta ve lise öğrenimini Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Bilgi Üniversitesi’nde MBA İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı yaptım. Metalürji Mühendisleri Odası üyesiyim. 2013 yılında İSO 29.Komite Başkanlığı’na seçilmiş olup, aynı zamanda Organize Sanayi Geliştirme İhtisas Kurulu görevini de yerine getirdim. 2014 yılından itibaren Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devam ettirmekteyim. Isıl işlem sektöründe İstanbul ilinde faaliyet gösteren İnsa Isıl İşlem Sanayi A.Ş. de genel müdür olarak çalışmalarını sürdürürken, Konya ilinde faaliyet gösteren Alper ısıl işlem ve Tamçelik ısıl işlem ile birlikte kurduğumuz Alpha Isıl İşlem Sanayi A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yerine getirmekteyim. 2021 Mayıs ayından itibaren de, şirket evliliği sonucu oluşturduğumuz Alpha Metalurji A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür görevlerini yürütmekteyim. Bu görevime ilaveten aktif görev yaptığım diğer kurumları da şu şekilde sıralayabilirim.
• Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanı,
• İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi,
• İstanbul Sanayi Odası 45 Komite Üyesi,
• İstanbul Sanayi Odası Teşvik Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı,
• İstanbul Sanayi Odası Kurumsallaşma Çalışma Grubu Üyesi,
• Kosgeb Ar-ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Kurulu Üyesi,
• Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Meslek Lisesi Proje Yönetim Kurulu üyesi
• İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi
Bu kadar faaliyetler içinde Alpha Metalurji A.Ş. kuruluş amacını anlatır mısınız?
“Büyüyen ülke sanayimiz için de pay sahibi olmak en büyük hedefimiz. Bunun için bölgesel ihtiyaçlara göre daha iyi yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Üç tecrübeli firmanın teknik alt yapısı ve şirket kültürleri ile global bir başarı oluşturacağız.
Ülkemiz sanayine 40 yıla yakın bir süredir hizmet veren İnsa (1979 yılında kurulmuş), Tamçelik (1981 yılında kurulmuş), Alper (1992 yılında kurulmuş) Isıl İşlem firmalarının bir araya gelerek kurduğu Alpha Metalurji, müşterilerinin ısıl işlem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ülkemizin sanayi merkezlerinde açtığı tesisleri ile uygun yer ve zamanda kaliteli hizmet vermek için tecrübeli ekibi ile sanayinin ihtiyaçlarına çözüm odaklı hizmet sağlayacaktır. Dört farklı şehirde toplam dört tesis ile Alpha müşterileri, paslanmaz çeliklerden titanyum alaşımlarına kadar birçok farklı metal ısıl işlemine ulaşabilmektedir. Bu işlemler tüm tesislerde aynı kalite anlayışı ile uygulanmaktadır ve yaygın tesis ağı ile müşterilerine kesintisiz ısıl işlem hizmeti vermektedir.
Metal ve alaşımların özelliklerinin geliştirilmesi için gerekli tüm ısıl işlemlerin yapılabildiği Alpha bünyesinde birçok farklı tipte ve boyutta fırın, ekipman bulunmaktadır. Bu geniş donanım alt yapısı Alpha müşterisine kaliteli ısıl işlem hizmetinin ekonomik olarak elde edilebilmesi imkânı tanımaktadır.
Donanım alt yapısının nitelikli insan gücü ile birleştirilmesine önem veren Alpha yönetimi gerek teknisyen gerekse mühendislik ekiplerinin tamamını güncel standartlar ve uygulamalar için eğitmektedir. Kurulduğu ilk günden itibaren ısıl işlem pazarının hem ticari büyüklük hem de kalite olarak liderliğini muhafaza eden Alpha Metalurji, havacılık, savunma, kalıp ve otomotiv başta olmak üzere tüm ısıl işlem hizmetlerinde müşteri odaklılığını bir yönetim tarzı olarak benimsemiştir. Bu kapsamda müşterinin isteğine uygun tasarlanmış tesis ve esnek ısıl işlem çözümü her sektöre özel olarak geliştirilebilmektedir.
Günlük hayatımızın en basit parçalarından başlayarak uzay çağında kullanılan mühendislik malzemelerine varan geniş bir yelpazeye hizmet veren Alpha Metalurjinin ısıl işlem tesisleri 40 yıllık tecrübesini modern uluslararası uygulamalar ile harmanlayarak müşteri sorunlarına çözüm bulmaktadır. Alpha, bu hizmetleri onaylanmış ve belgelendirilmiş kalite standartları ile vermektedir.
Özellikle konusunda oluşturulmuş Dünyadaki sayılı modern ve teknolojik laboratuvarlarında ısıl işlem öncesi ve sonrası raporlama sistemi bu birlikteliğin en büyük göstergesidir.
Alpha Metalurji’nin misyonu, vizyonu ve değerleri nedir?
Güçlerin bir araya geldiği Alpha Metalurji misyonu, Havacılık, Savunma ve Otomotiv başta olmak üzere tüm sanayi dallarında hem yurt içinde hem yurt dışında yerleşik ana sanayi ve yan sanayi müşterilerimize tüm gerekliliklere cevap veren yüksek kalitede hizmet vermektir.
Isıl işlem ve parça üretimi konularında uzmanlaşmış insan kaynağımız, yüksek teknolojili makine ve ekipmanlarla çalışarak sanayimize katma değer sağlamaktır. Yönetim kurulu, hissedar ve tüm çalışanları ile Alpha Metalurji olarak çevreye ve yasal yükümlülüklere duyarlı yenilikçi ve yaratıcı çalışmalarla güvenli, şeffaf ve sürdürülebilir kurumsal bir yapı için el birliği ile çalışmaktadır.
Vizyonumuz, Isıl İşlem konusunda Avrupa ve Türkiye’nin en güçlü ve en bilinen markası olmak.
Değerlerimiz ise, İnovasyon, Müşteri odaklılık, Çevre ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği Yasalara ve etik değerlere uyumluluk, Şeffaf, adaletli ve sürdürülebilir kurumsal yapıdır
Alpha Metalurji’nin kalite sistemleri hakkında bilgi verir misiniz?
1979’dan günümüze sahip olduğu tecrübesini günümüzün en yeni teknolojisi ile verdiği ısıl işlem hizmetlerine yansıtan Alpha Metalurji, müşteri istekleri doğrultusunda ulusal ve uluslararası pazarlara açılmada anahtar olarak kullanılabilecek tüm kalite sistemlerini uygulamaktadır.
Yönetim sistemleri ve üretim standartlarının dışında da müşterilerin özel talepleri için de çözüm ortağı olabilmek adına tecrübeli ve güçlü bir kadroya sahibiz.
Sahip olduğumuz belgeler; IATF 16949, AS 9100, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 ve tabi ki savunma sanayisi için çalışanlarda olmazsa olmaz Tesis Güvenlik Belgesi.
Aslında Alpha Metalurji olarak Türkiye deki ilk ve tek Tesis Güvenlik Belgesi TGB ye sahip ısıl işlemci olmanın da gururunu yaşıyoruz.
Alpha Metalurji’nin hitap ettiği sektörler nelerdir?
Ben size hem hitap ettiğimiz sektörleri ve bu sektörler hakkında kısa bilgiler vermek isterim. Isıl işlem sanayi küresel ölçekte metal, seramik ve kompozit malzeme kullanan tüm sektörlerin girdileri için ısıl işlem uygulamaktadır. Bununla birlikte ısıl işlem sanayi için sürükleyici sektörler bulunur. Otomotiv sektörü; Bir aracın ağırlığının yaklaşık yüzde 65-70’i metaldir ve tüm bu metaller ısıl işlemden geçmektedir bu nedenle otomotiv sanayi ısıl işlem sektöründe bu sürükleyici sektörler arasında belirleyici bir yere sahiptir.
Havacılık sektörü; Uçak, helikopter ve roketlerin geliştirilmesi, yüksek sıcaklıklarda uzun süre çalışabilen gaz türbini motorları veya roket motorları için malzemelerin geliştirilmesine bağlıdır. Yeni malzemelerin geliştirilmesi ve mevcut malzemelerin daha iyi kullanılması, havacılık mühendisliğinin ilerleme merkezi olmuştur. Yapısal performans, güvenlik, yakıt ekonomisi, hız, menzil ve işletimdeki gelişmeler uçakların ömrü, uçak ve motor malzemelerine yapılan iyileştirmelere bağlıdır. 1903 yılında Wright Kardeşler’in ilk güç uçuşundan bu yana uçak malzemeleri, mekanik performans, dayanıklılık, işlevsellik ve kalite açısından büyük ölçüde değişmektedir. Güvenlik açısından kritik yapılarda kullanılan, başarısız olduklarında uçağın kaybına neden olabilecek yapılar olan malzemeler, yüksek mekanik özellikler ve havacılık ortamında mükemmel dayanıklılık gerektirir. Havacılık sektörünün özellikle hassaslık gerektirecek uygulamalarda daha da yeni teknolojileri kullanma eğilimi artarken diğer taraftan malzeme konusunda gerekli özenin gösterilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, malzemenin istenen karakteristiğe sahip olması için uygun ısıl işlem tekniklerinin bir kombinasyonu oluşturulmalıdır.
Savunma sanayi; Isıl işlem sanayi, metal, kompozit ve seramik ürünlere ısıl işlem uygulayarak bu ürünlere dayanıklılık, esneklik, uzun ömür ve benzeri nitelikler kazandırmakta ve savunma sanayisinde önem arz etmektedir. Hava, Deniz ve kara savunmasında kullanılan radar sistemler, araçlar, hafif silah ve piyade tüfeklerinde ısıl işlemle sağlanacak yüksek korozyon dayanımı ve ısıl dayanım oldukça önemlidir.
Makine ve Kalıp sanayi; Beklentileri karşılayabilecek takım ve kalıplar; ancak iyi bir ısıl işlem, kaliteli çeliğin kombinasyonuyla elde edilebilir. Sıcak dövme kalıpları, alüminyum ekstrüzyon kalıpları, kesme kalıpları, haddeleme bıçakları ve makaraları, sıvama kalıpları gibi tüm makine parçalarına çeşitli ısıl işlemler uygulanmaktadır.
Metal Sanayi; Metal sanayinde kullanılan teçhizatların istenilen mukavemet değerlerinde olması beklenir. Örneğin, kalıplar ergimiş metalin sıcaklığına ve basıncına ısıl işlem yöntemleri ile dayanıklı hale getirilir. Ayrıca bu sektörde, üretim alanında da ısıl işlem oldukça yoğun kullanılır.
Medikal; Isıl işlemin medikal alanında da yaygın uygulamaları vardır. Örneğin; protez ve implant gibi parçalara uygun ısıl işlem gerçekleştirilerek tıp sektörüne de hizmet sunulur.
Gemi İnşa / Denizcilik; Isıl işlem denizcilik araçlarının makina dairelerinden tutun, yapısal donanımlarına, kaldırma sistemlerine ve birçok farklı bölümüne hizmet vermektedir. Örneğin bir gemi şaftı, pervanesi ısıl işlem olmaksızın düzgün bir şekilde çalışamaz.
Alpha Metalurji hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz bize başkanlığını yaptığınız MISAD’ın etkinliği hakkında da bilgi verir misiniz?
Kurucularımız ve benden önceki yönetimler ile 7 yıldır başkanlığını yaptığım Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği MISAD, kurulduğundan beri sektörün gücünü ortaya koymak için çok çabalar sarf etmektedir. Verilen bu büyük özveriler kısa sürede sektörümüzün sanayideki önemini ortaya koymuştur. Bu görev sürecimde sektörümüzü ön plana çıkaracak bir projeyi pandeminin tüm engellemelerine rağmen Mayıs 2022 ayında gerçekleştiriyoruz. “ Boğaziçi Uluslararası Isıl işlem Sempozyum ve sergisini İstanbul Sanayi Odası Odakule binasında gerçekleştireceğiz. Çok büyük emeklerle hazırlanan sempozyuma dünyanın birçok yerinden çok değerli konuşmacılar ve sektör paydaşları katılacak.
Bu organizasyonda bulunan en büyük ortağımız Metalürji Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi METEM’ e, destekçilerimiz Savunma ve Havacılık sanayi Saha İstanbul ve tabi ki bu organizasyona ev sahipliği yapan sektörümüze kucak açan İstanbul Sanayi Odası yönetim kuruluna teşekkürlerimi ve de şükranlarımı borç bilirim.